pátek 2. prosince 2022

Voňavé perníčky.....

 ..... jsem i tento rok upekla, těsně před Mikuláškem a tento rok poprvé, ve třech barvách. Naše malá Anuška, už  nám povyrostla a jsou jí čtyři ročky, a proto jsem měla tento rok, poprvé, malou pomocnici. 

    Anušku baví pečení, práce s těstem a vykrajování tvarů, proto jsem jí k jejím narozeninkám nadělila, sadu na pečení. Sada, obsahuje pomůcky na přípravu těsta, jako stěrka, metlička, malý váleček, dále obsahuje silikonové formy na mufinky, 4 vykrajovátka roztomilých dinosaurů a dokonce cukráčský sáček se špičkami, na zdobení. Váleček, stěrku a svoje vykrajovátka dinosaurů, použila Anuška, při našem společném pečení.


      Těsto na perníčky, jsem si připravila dva dny předem a dala odležet, do ledničky. Postupovala jsem podle mého ověřeného receptu, Perníčky s kapkou rumu . Při posledním pečení halloweenských sušenek, jsem měla bílkovou polevu na sušenky docela tekutou a proto, jsem tentokrát nenechala nic náhodě a polevu, jsem si připravila podle receptu pernikářky Evy, který jsem našla na webové stránce, Top recepty. cz.

     V kuchyni, jsem připravila mojí Anušce židličku a přetáhla jí přes hlavu její zástěrku, na malování. Anuška, si připravila svoje pomůcky a pustily, jsme se spolu do pečení. Anušce šlo vykrajování tvarů velmi dobře od ruky a dokonce válení těsta, jí nedělalo takové problémy, jako před měsícem, kdy jsme spolu pekly, halloweenské sušenky. Při válení těsta, nepotřebovala mojí pomoc a vyválela si těsto skoro, stejně tenké. Stějně tak čas pečení, se výrazně prodloužil a Anušku pečení bavilo skoro až do konce, šestého plechu.


     Zdobení perníčků, jsem chtěla nechat na další den, ale Anuška mne přesvědčila, začít se zdobením už po vychlazení a vyšlehání bílkové polevy. Polevu, jsem vyšlehala ze dvou bílků a 320 gramů moučkového cukru, který jsem podle návodu dvakrát, prosila a prořádně vyšlehala metličkou. 

   Polevu, jsem si rozdělila do třech mysek a do jedné jsem přidala červenou, gelovou, potravinářskou barvu a do druhé, zase zelenou. Bílá, červená a zelená, spolu se stříbrnou a tmavě hnědou barvou, jsou pro mne barvy, Vánoc. V těhto barvách, máme také všechny vánoční dekorace a také ozdoby, na stromeček. Poleva měla skvělou konzistenci a dobře se mi sní, pracovalo.

    Perníčků bylo opravdu hodně a proto, jsme s Anuškou zdobily perníčky, ještě následující odpoledne. Poleva vydrží v uzavíratelné mysce, až 3 dny. Anuška, nanášela polevu na svoje perníčky malou lžičkou a zdobila stromečky a dinosaury,  cukrovými kuličkami a čokoládovými srdíčky. 

    Pečení, nám šlo krásně od ruky a s polevou se krásně pracovalo. Nevadí mi ani, že první plech perníčků, byl trošku tmavší.   Moc nás pečení bavilo. Zdobení perníčků, bylo náročné, už kvůli množství, šesti plechů. Příště upeču perníčky, jen z poloviční dávky. Perníčky, pošlu na mikuláška děvčatům, naší kamarádkám i do školky.


                                                                                            Krásný večer a hezkou advendní neděli přeje      Lenka


Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...