sobota 3. prosince 2022

Návod, jak uháčkovat letní soupravu pro panenku Barbie


    Anuščino období "panenek Barbie", začalo trošku dříve, než jsem si myslela. Dostala " Barbínku" od tety, k jejím, čtvrtým narozeninám. Moc jsem se těšila, až si budeme spolu hrát a já jí uháčkuji, nebo ušiji, pár oblečků a uvidím její rozzářené oči. 

  K mé smůle, nedostala panenku jen jednu, ale rovnou tři a ve třech velikostech. Soupravička, kterou jsem jí při hraní uháčkovala, je pro největší panenku, kterou Anuška pojmenovala, Daisy.  A je to první kousek do její kolekce oblečků.

Velikost: pro panenku Barbie s obvodem pasu 9,5 cm a obvodem prsou a boků 13 cm.

Spotřeba:  zbytky bílé, zelené a mátové příze Patons. Dále, potřebujeme háček č. 2,5 mm, nůžky a jehla s větším ouškem. Dále, potřebujeme kousek bílé, 20 cm kloboukové 1 mm tenké gumy.

Síla příze: ve 100g příze Patons, je v klubku 330 metrů. Na štítku, je doporučený háček č. 2,5 až 3,25 mm. Síla příze je 4PLY, to znamená, že na čtverec 10x10 cm, máme 28 ok a na výšku 36 řad.

Použité vzory :

Sukni a top háčkujeme kr. a dl. sl. do kruhu, řadu začínáme 3ŘO a uzavřeme 1 PO. Poslední řadu topu a sukně háčkujeme dl. sl. a pikotkami.

Pikotky: uháčkujeme 3 dl. sl. a potom uháčkujeme * 3 ŘO, které spojíme PO, dále uháčkujeme znovu 3 dl. sl. *, vzor mezi dvěma hvězdami stále opakujeme.


Použité zkratky :  kr. sl. - kratký sloupek 
                                      ŘO - řetízkové oko
                                      PO - pevné oko
                                      dl. sl. - dlouhý sloupek 
                                      uháč. - uháčkujeme 
                                      vháč. - vháčkujeme 
                                      sl. - sloupek 

Přidávání: Po uháčkování sedla sukně, přidáváme v řadách háčkovaných dl. sl. tak, že vháčkujeme 2 dl. sl. do jednoho sl.. 

1. řada: přidáváme 7 x dl. sl., uháčkujeme 2 dl. sl. do každého 4 sl.. V řadě máme  36 sl..
2. řada: přidáváme 7x dl. sl., uháčkujeme 2 dl. sl. do každého 6 sl.. V řadě máme 50 sl..
3. řada: přidáváme 7x dl. sl., uháčkujeme 2 dl. sl. do každého 8 sl.. V řadě máme  64 sl..
4. řada: přidáváme 7x dl. sl., uháčkujeme 2 dl. sl. do každého 10 sl.. V řadě máme 78 sl.. 
5. řada: přidáváme 7x dl. sl., uháčkujeme 2 dl. sl. do každého 12 sl.. V řadě máme 92 sl..
6. řada: přidáváme 7x dl. sl., uháčkujeme 2 dl. sl. do každého 14 sl.. V řadě máme 106 sl..

Barevné pruhy sukně: Pásek a sedlo, to je 5 řad, háčkujeme bílo. Dále háčkujeme 2 řady zelenou, 1 řadu bílou, 2 řady mátovou a poslední řadu zelenou.


Postup:

Top

    Top háčkujeme v kruhu dl. sl. mátovou, zelenou přízí. Háčkem č. 2,5 mm si uháčkujeme řetízek dlouhý 26 ŘO, který spojíme v kruh PO. Místo prvního dl. sl. háčkujeme 3 ŘO. První až třetí řadu háčkujeme rovně dl. sl. V poslední čtvrté řadě háčkujeme pikotky nad každým třetím dl. sl. 

Sukně:

Pásek: sukni začínáme háčkovat bílou přízí háčkem č. 2,5 mm. Háčkujeme v kruhu začínáme 3 ŘO místo prvního dl. sl a řadu končíme PO. Pro pásek si uháčkujeme 27 ŘO + 3 ŘO místo prvního sloupku, do zbylých 27 ŘO uháčkujeme po jednom dl. sl.. Řadu končíme PO.

Sedlo: sedlo sukně háčkujeme bílou přízí kr. sl. Začínáme 1 kr. sl. místo prvního sl. a do zbylých sl. uháčkujeme po jednom kr. sl. Sedlo háčkujeme kr. sl. do výše 5 řad.
 
    Dále, sukni háčkujeme zelenou přízí dl. sl. a přitom rozšiřujeme sukni, vháčkováním 2 dl. sl. a 1 ŘO do jednoho sl.. První řadu začínáme 3 ŘO místo prvního dl. sl., * dále 2 dl. sl. uháčkujeme do druhého sl., dále uháčkujeme 3 dl. sl. *. Vzor mezi dvěma * stále opakujeme a končíme 3 dl. sl. a PO do ŘO začátlku řady.

    Háčkujeme barevné pruhy podle rozpisu pruhů a přidáváme v každé řadě dl. sl. podle rozepsaného přidávání. V poslední řadě, máme 106 sl. a háčkujeme zelenou přízí také pikotky do každého 3 sl..


Dokončení:

    Zapošijeme všechny volné nitě. Pro sukni, si ustřihneme kloboukovou gumu o něco menší než, je obvod sukně, gumu provlečeme první řadou pásku a rubní straně, zakončíme uzlíkem. ustřihneme. 

     Ramínka vytvoříme z kloboukové gumy. Kloboukovou gumu, navlečeme do jehly z větším ouškem a jeden konec gumy našijeme, na horní část topu PD tak, aby konce ramínka byly našité ve vzdálenosti 5 sl. od sebe. Odměříme si ramínko,  dlouhé 4 cm a přišijeme druhý konec gumy, na horní okraj ZD. Druhé ramínko vytvoříme stejně a našijeme ho na PD i ZD 5 sl., to je 3 cm od sebe.


    Soupravu Crop topu a krátké sukně máme hotovou, mužeme na ní použít jakékoli barevné zbytky tenké příze. Uháčkovat ji zvládne i začátečník. Hezké tvoření.


                                                                                                                                            Lenka




Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...