pondělí 5. prosince 2022

Šití na panenku Barbie

 Hezké odpoledne

    Jak, už jsem psala v minulém příspěvku, u nás už začalo " období bárbínek". Začalo o trochu dříve, než jsem čekala a než jsem si koupila svojí první "barbínku",  já.. Naše malá Anuška, nedávno oslavila čtyři ročky a od tety dostala k narozeninuám panenky Barbie i s jídelním vozem. Samozřejmě, že od narozenin, se od nich nemůže odtrhnout, a nosí si je i do školky. Jako většina malých holčiček, je ráda obléká a svléká, koupe a hraje si nimi třeba na piknik nebo párty.

     Pro mne, je to další příležitost, jak s Anuškou trávit čas a také další příležitost, k tvoření. Po háčkované letní soupravě, jsem se rozhodla i nějaký ten obleček, ušít. Myslela jsem si že při takové mini velikosti to bude, rychlovka. Vytáhla jsem si malinký stroj do ruky, který jsem dostala dárkem. Bohužel, ruční stroj, není nejlepší kvality a dost mne potrápil. Chvilku mi pěkně šil a potom zas vůbec a promarnila, jsem zkoušením, spoustu času. Nakonec, jsem malý stroj odložila vytáhla z krabice, šicí stroj.

    Pustila jsem se do šití topu a sukně a musím říct, že ušít malé oblečky, na panenky Barbie, není tak snadné, jak jsem si představovala.  Při takových rozměrech, jako obvod pasu 9,5 cm a obvod hrudníku a boků 13 cm, při šití, není na práci dostatek místa. Z toho důvodu, je lepší, záložky dvakrát nezahýbat a jen začišťovat a využívat pevných okrajů látky. Některé pracovní postupy při šití, je lépe vynechat, nebo prohodit pořadí.








    Nejprve, jsem se pustila do žlutého topu a červené sukně. Soupravu, jsem ozdobila bílou krajkou a zlatou stužkou a hvězdičkou. Pro druhou, o trochu menší a méně vyvinutou panenku, jsem vytvořila černo stříbrný top s dlouhou sukní, ozdobené bílou, tenkou krajkou. Na procházku a cvičení, panenky potřebovaly šortky. 

   Šortky mne hodně potrápily a po ušití černých šortek, které jsem ozdobila na bocích stříbrnými flitry, jsem žluté šortky ušila, celé v ruce. Boky žlutých šortek, jsem ozdobila červeno bílou stužkou. V pase, jsou oboje šortky na gumu a jsou ozdobené stříbrnou a zlatou stužkou, která se v pase váže, na mašličku. 



   
     Ve volné chvilce, jsem spíchla ještě jednu sukýnku z květovaného žerzeje a dvoje letní šatičky, které, jsem ušila ze zbytků bavlněných látek a ozdobila tenkou krajkou. Bavlněných zbytků látek, mám doma hodně. 

   K ušití oblečku pro panenku Barbie, je nejlepší zvolit pružnou látku, už kvůli panenčině omezené hybnosti a při šití je velká výhoda, pokud máte doma overlock. Na ramínka tílek a  šatů, je nejlepší zvolit tenkou kloboukovou, nebo plochou gumu. Stužek, knoflíků a korálek na zdobení oblečků, mám doma hodně, ale suché zipy a patentky na zapínání šatů a sukní, jsem si musela dokoupit.

    Začala zima a paneky musí mít také, nějalký teplý kabátek, nejlépe z látky, která se moc netřepí. Takže další moje tvoření bude, ušít dva kabátky pro barbínky, Daisy a Vanesu a také uháčkovat teplou šálu a čepku. Hodně, si s Anuškou hrajeme na obchod, piknik a párty, takže další nápad na tvoření, je ušít nebo uháčkovat Daisy a Vanese kabelku, nebo tašku.

    Oblečků pomalu přibývá, proto, si Anuška vybrala pěknou, květovanou krabičku s víkem do které, si oblečky na panenky, ukládá. Anuška dostala také od babičky, troje společenské šaty, v ružových a červených odstínech. 

   Moc ráda pozoruji, jak si Anuška pěkně hraje, mění panenkám outfity, je nadšená z každého nového kousku a ukazuje je učitelkám, ve školce. Moc mi to připomíná moje " období bárbínek" kdy, jsme s kamarádkou si s panenkami hrály, šily a háčkovaly oblečky, na naše dvojčátka. To, už je ale hodně dávno. 😊


                                                                                                        Hezký večer a dobrou noc       Lenka

    

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...