neděle 2. října 2022

Tvoření z dětmi polymerové hlíny

 Hezké nedělní odpoledne

    K tvoření z polymerové hlíny, jsem se dostala úplně náhodně a motivovala mně k tomu moje malá dcerka, při společném hraní " na restauraci". Rády, si spolu stavíme malinkou restauraci, kde obsluhujeme, různé zákazníky, postavičky z lega. Abych to upřesnila zdi restaurace, si postavíme z leporela a zařízení retaurace, jako kuchyňku a stolečky ze židličkami, zase stavíme z lega. Na še hra z počívá v tom, že maminka obsluhuje, jako šévkuchař a jeho malá dceruška pomáhá v restauraci a bere objednávky. Oba bydlí v malém bytě, za restaurací.

    A při obsluhování různých zákazníků, z řady malých zvířátek, dinosaurů a postaviček z lega, jsme zjistili, že naše možnosti servírování, jsou hodně omezené. Kromě páru hrnečků  a vína, můžeme našim zákazníkům nabídnout jen salát, bagetu a pizzu. 

  Při několika hodinovém hraní " Na restauraci", moje dceruška Anuška, pravidelně přivážela traktorem nebo autobusem do reastaurace nové zákazníky a já jsem si uvědomila, že máme zoufale málo jídla hrnků, talířů a jídla. 

    Během krátkého času, jsem za pomocí tvrdého papíru a nálepek a fixů, vytvořila sortiment jídla, od dezertů, ovoce až po obědy. S tím, jsme si krásně vyhrály jedno zamračené odpoledne. A zde, mne napadla myšlenka vytvořit sortiment jídla trochu více podobný realitě. Anuška využije talířky a jídlo, také v obýváčku, kde si zase hraje, s prasátkem Pepinkou a její maminkou, na piknik.



      Zakoupila jsem malý set osmnácti odstínů polymerové hlíny,  nakoukala pár videí na kanálech You tube a zapůjčila Sanyho, modelářské náčiní. Večer, když moje malinká usnula, jsem se pustila do prvních hrníčků, talířků a pár prvních kousků ovoce. Na stránce You tube, můžeme najít spoustu videí, jak třeba vyrobit miniaturní jídelní sadu, spoustu druhů jídla,  ovoce a zeleninu, také třeba fast food a různé nápoje. 

     Ve videích, si můžete všimnout různé stupně propracovanosti jídla a jídelních sad a vybrat podle náročnosti, od jednoduchého a rychlého tvoření miniatur, až po propracované keramické sady a třeba obědy, které při bližším pohledu vypadají, jako skutečné. Samozřejmě, neznaje různých triků, jsem začala s těmi jednoduššími a rychlejšími. Tvořím to hlavně pro mojí dcerku Anušku a pro naše společné hraní!

Návod, jak si vyrobit jednoduchou jídelní sadu a hrníčky:



    Vyrobit si mini talířky z polymerové hlíny, podle druhého videa, se mi zdá jednodušší a podle mně to nevyžaduje tolik citu v prstech, vyrobit si mysky a hrníčky tak, aby všechny byly souměrné vyžaduje, už trochu citu a hlavně praxe. Po jídelní sadě, jsem se ještě pokusila vyrobit ještě, pár kousků ovoce, jablíčka, banány i ananas.


    Moje malá Anuška, byla neskutečně překvapená, natěšená a měla velkou radost, když moje výtvory viděla. Kvůli vyšší teplotě, byla omluvená ze školky, mohly jsme sespolu do dalšího tvoření, pustit spolu. Na prvním obrázku, můžete uhodnout, která miniaturka, je mojí Aničky. Ve svém druhém tvoření s Aničkou, jsem se tentokrát pustila do výroby miniaturních kousků svačinky a snídaně a podařilo, se mi podle videa, vytvořit už trochu více podobné realitě croissanty a doughnuty, koblížky s dírkou.


     Anuška, si krásně vyhrála s malým sněhuláčkem, kterého jsme spolu s hotdogy, dortíky a šneky, také upekly. Když, šla Anuška po obědě spinkat, vytvořila jsem pro ní, ještě pár kousků ovoce a zeleniny.

    Do čtvrtého tvoření, se zapojil také náš tatínek Sany a jako zkušený modelář, si dal načas a vytvořil pro Aničku bochník chleba, a salámovou pizzu, které jsou opravdu při detailním pohledu k nerozeznání, od skutečného chleba a pizzi.

   Já, jsem se tentokrát spíše zaměřila na nedostatek talířků v naší restauraci a vytvořila sadu talířků se srdcovým oramentem, na okraji. A také, jsem se učila vytvořit dva nápoje a vytvořila, jsem dvě láhve s mlékem a také latté s pěnou, posypané  čokoládou.




    Tvoření miniaturnícho jídla a porcelánu, je opravdu velká zábava i odpočinek. Při tvoření, mi nešlo ani tak o perfektní, realistické provedení miniatur, ale hlavně se pobavit a udělat radost své malé dcerušce a také jí i trochu zapojit. Což, se mi na sto procent povedlo. Při hraní, stejně nějaké kousky poláme a musí se lepit dohromady. 

  Do tvoření se zapojil i náš tatínek, který si tvoření radostně užíval a znovu si trošičku " Zamodeloval". Při tvoření mi Sany předal spoustu zajímavých triků a vychytávek a zapůjčil, spoustu zajímavého nářadí a tekutin, které jsem ani nevěděla, že existují.




    Naučila jsem se spoustu zajímavých triků: třeba, aby se hlína nelepila při válení, se lehce zasypává, dětským pudrem. Při tvarování, se k docílení hladkého efektu používá voda, nebo vlhčený ubrousek. K docílení vlhkého, tekutého efektu nebo pěny, se zase používá FIMO tekutý gel. Kečup, nebo třeba kávová pěna, tak vypadají, jako skutečné. Skutečného odstínu ovoce a jídla dosáhneme, stínováním strouhaným pastelem a mnoho dalších.

    Tvoření z polymerové hlíny mne chytlo a jsem si jistá, že se k tomuto tvoření v budoucnu ještě vrátíme, ať už půjde o tvoření miniaturního jídla, nebo s Anuškou tvoření malých zvířátek, nebo příšerek. Určitě, jde o další nápad, jak pěkně s trávit deštivé odpoledne s rodinou a hezky se pobavit i odpočinout. Mohu všem rodičům, jen doporučit!


                                                                                                                         Mějte krásné odpoledne a večer      Lenka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...