sobota 1. října 2022

Návod, jak uháčkovat modrou sukýnku s volánky a mašličkou

  

     První dokončená sukýnka pro Anušku, mne inspirovala, ještě k uháčkování jedné sukýnky. Sukýnku háčkuji, podle mnou, už jednou uháčkované bílé sukně, kterou jsem si uháčkovala před lety, na letní dovolenou v Řecku  a upravila střih a zmenšila, pro mou Anušku.

    Sukýnka je dlouhá ke kolenům, se sedlem a volánky. Sukni, jsem uháčkovala z modré, tenké, bavlněné příze Patons 4ply a z jednou už použitých zbytku bílé příze, stejné tloušťky.

  
   
Velikost: pro 4-5 letou holčičku, vel. 110, obvod pasu 53 cm.

Spotřeba:  180 g modré příze Patons, 20g bílé příze  stejné značky. Dále, potřebujeme háček č. 2,5 mm, nůžky a jehla s větším ouškem. Dále, potřebujeme 3 mm tenkou, modrou gumu, dlouhou  50 cm, 7 bílých, perleťových korálků.

Síla příze: ve 100g příze Patons, je  v klubku 330 metrů. Na štítku, je doporučený háček č. 2,5 až 3,25 mm. Síla příze je 4PLY, to znamená, že na čtverec 10x10 cm, máme 28 ok a na výšku 36 řad.

Použité vzory :

Filetová technika: Touto technikou, háčkujeme proužky na sedle a také síťku, pod volánkama. Uháčkujeme 4 ŘO místo prvního sl. a prvního ŘO, dále 1 sl. vynecháme a uháčkujeme dl. sl. do dalšího sl., dále 1 ŘO.. Dl. sl. a ŘO stále střídáme a řadu končíme PO do třetího ŘO. Další řady háčkujeme stejně.

Volánky: háčkujeme podle schématu vzoru, nad 16 sl..  Na výšku háčkujeme 1. až 5. řadu. V řadě, musíme míst počet ok dělitelný 16.



Použité zkratky :  kr. sl. - kratký sloupek 
                                      ŘO - řetízkové oko
                                      PO - pevné oko
                                      dl. sl. - dlouhý sloupek 
                                      pol. sl. - polo sloupek 
                                      uháč. - uháčkujeme 
                                      sháč. - sháčkujeme 
                                      sl. - sloupek 

Přidávání : ve vzoru přidáváme v řadách háčkovaných dl. sl. tak, že vháčkujeme 2 dl. sl. do jednoho sl.. 

3. řada: přidáváme 8 x dl. sl. Uháčkujeme 2 dl. sl. do každého 8 a 9 sl.. V řadě máme 160 sl..
8. řada: přidáváme 8x dl. sl., přidáváme stejným způsobem. V řadě máme 168 sl..
13. řada: přidáváme 8x dl. sl., přidáváme stejným způsobem. V řadě máme 176 sl..
18. řada: přidáváme 16x dl. sl., vháčkujeme 2 sl. do každého 11 a 12 sl.. V řadě máme 192 sl.. 
 

Střih sukně:




Postup:

Pásek:

    Začínáme háčkovat modrou přízí, řetízek z 11 ŘO, pro pásek sukně. Háčkujeme celkem 10 sloupků. Místo prvního sl. vždy uháčkujeme 2 ŘO. 

1. řada: 2 ŘO, 1 pol. sl., 1 ŘO, 7 pol.sl.. 
2. řada: 2 ŘO, 6 pol. sl., 1 ŘO, 2 pol. sl.. 

    První a druhou řadu, stále opakujeme a pásek háčkujeme, do výšky 53 cm, to je 84 řad. Dále, z lícové strany sháč. krátké strany pásku k sobě, použitím 10 PO. Z lícové strany, obháčkujeme spodní okraj pásku kr. sl. V řadě máme celkem 152 sl..


Sedlo:
    
1. řada:  první řadu háčkujeme dl. sl., vpichujeme ale jen za zadní oblouček. 3 ŘO, 151 dl. sl., spojíme PO.
2. řada: 4 ŘO, * 1 sl. vynecháme, 1 dl. sl. do dalšího sl., * opakujeme a končíme PO do třetího ŘO začátku řady.
3. řada: 3 ŘO, 5 dl. sl., 2 dl. sl. uháč. do 1 sl., dále 9 dl. sl., dále přidáváme sl. střídavě uháčlkujeme 2 dl. sl., do každého osmého a devátého sl., opakujeme ještě 8x, končíme 9 dl. sl. a PO. V řadě máme 160 sl.
4.-7. řada: 3 ŘO, uháčkujeme 159 dl. sl., PO. V řadách máme 160 sl..
8. řada: 3 ŘO, 5 dl. sl., 2 dl. sl. uháč. do 1 sl., dále 9 dl. sl., dále přidáváme sl. střídavě uháčlkujeme 2 dl. sl., do každého osmého a devátého sl., opakujeme ještě 8x, končíme 9 dl. sl. a PO. V řadě máme 168 sl.
9.-12. řada: 3 ŘO, uháčkujeme 167 dl. sl., spojíme PO. V řadách máme 168 sl..
13. řada: Přidáváme 8x dl. sl. stejným způsobem. V řadě máme 176 sl.. 
14.-16. řada: 3 ŘO, uháčkujeme 175 dl. sl., PO. V řadách máme 176 sl..
17. řada: 4 ŘO, * 1 sl. vynecháme, 1 dl. sl. do dalšího sl., * opakujeme a končíme PO do třetího ŘO začátku řady.
18. řada: přidáváme 16 sl. rozděleně tak, že uháčkujeme 2 dl. sl do 1 sl. do každého 11 nebo 12 sl.. V řadě máme 192 sl..
19. řada: 3 ŘO, 191 dl. sl., PO.


Krajkový vzor volánků:

    Háčkujeme podle schématu vzoru 1 až 5 řadu. První řadu, vpichujeme do poslední řady vzoru sedla, ale jen pod první, horní oblouček dl. sl.. Pod druhý oblouček dl. sl. budeme háčkovat po uháčkování prvního volánku, síťku z dl. sl. a ŘO.


    Poslední, 6. řadu háčkujeme bílou přízí, zdůrazníme volánek bílou. Volánek, obháčkujeme 1 řadou kr. sl. s tím, že do každého třetího sl. uháčkujeme pikotku ze 3 ŘO.  V jedné vlnce volánku, máme 5 pikotek. 

  Ustřihneme bílou a modrou přízi a začneme háčkovat síťku, pod první volánek, do vynechaných spodních obloučků, poslední řady dl. sl. sedla. Uháčkujeme 5 řad síťky filetovou technikou, podle rozpisu a poté pokračujeme v háčkování 1 řadou dl. sl.. Po uháčkování 6 řad síťky, pokračujeme v háčkování druhého volánku stejně, jako první volánek. Další 2 volánky, háčkujeme stejně, jako druhý volánek.



Mašlička:

    Pro mašličku uháčkujeme obdélník široký 9 cm a vysoký 6,5 cm modrou přízí. Uháčkujeme si řetízek ze 47 ŘO. Do první řady uháčkujeme 3 ŘO a 46 dl. sl. Druhou řadu háčkujeme filetovou technikou. Na výšku opakujeme stále 1 a 2 řadu. 

   Po uháčkování 5 cm, t. j. 7 řad, sešijeme z lícu dvě krátké strany k sobě matracovým stehem. Šev necháme na spodní straně uprostřed mašle. Dále delší strany mašličky, sháčkujeme k sobě kr. sl. s pikotkami ze 3 ŘO. Pikotku, háčkujeme ze 3 ŘO do každého 3 kr. sl..

     Bílou přízí, si uháčkujeme proužek ze 12 ŘO. Do 12 ŘO uháčkujeme 1 řadu pol. sl. a ukončíme. Dále, si prostehujeme střed mašle většími stehy a stáhneme na rubní straně mašle a zapošijeme. Střed mašle, obtočíme bílým proužkem a na rubní straně proužek, sešijeme. Provlečeme bílou přízí bílým proužkem a na konce příze provlečeme 3 korálky od nejmenší velikosti, do nejmenší. Uzavžeme příze většími uzlíky. Jednu menší korálku, našijeme do středu bílého proužku.

Dokončení:

    Zapošijeme všechny volné nitě. Do pásku, provlečeme 49 cm dlouhou modrou, placatou gumu a sešijeme konce gumy k sobě. 

Tip pro vás: Jestli máte problém sehnat modrou gumu, tak jak já. Můžete si koupit bílou gumu a nabarvit gumu modrou barvou na textil. Nebo jako já, můžete  použít fix, na textil. Po zaschnutí barvy, doporučuji ustálit barvu, v roztoku vody a octa, vymáchat a nechaz znovu uschnout.

    Našijeme mašličku doprostřed sedla, na levou stranu sukýnky.


    Sukýnku pro pětiletou holčičku, máme hotovou. Doufám, že jsem návod přepsala z poznámek bez chyb a srozumitelně. 


                                                                                                                        Mějte se krásně           Lenka







Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...