pondělí 31. října 2022

Halloweenské tvoření

 Hezké odpoledne

   Dneska, je poslední den v říjnu a to, se u nás slaví Halloween 💀🦇🕯. Pár dní před českými dušičkami, u nás slaví keltský svátek. Je to den, kdy léto přechází v zimu a stírá se hranice mezi světem mrtvých a živých. Zahrádky, jsou vyzdobeny náhrobními kameny, kostlivci a pavouky a za okny svítí strašidelné  lucerny, vyřezané z dýní. Dneska, se děti oblékají do strašidelných kostýmů v černých, oranžových a fialových barvách  a poptávají koledu.

    Minulý týden, byly u nás podzimní prázdniny, školy a školky byly zavřené a děti si užívaly, týden volna. A jelikož, celý minulý týden byly u nás přeháňky, naplánovala jsem kromě výletu do města a na velké hřiště s pirátskou lodí, hodně aktivit doma.

    Sami s Anuškou, jsme se pustily do tvoření strašidelných lucern z papíru, s tatínkem si Anuška vyřezala svítilnu z dýně a tvořila příšerky z polymerové hlíny a nakonec jsme o víkendu pekly a posléze zdobily, strašidelné sušenky.




        Před podzimními prázdninami, jsem hledala na internetu nějaké nápady na jednoduché tvoření pro nejmladší děti, do kterého by se moje Anuška mohla zapojit a také snadný recept, na pečení. 

    Pro první, odpolední tvoření, jsem tentokrát nevybrala pěnovku, ale barevný papír, ze kterého, jsme s Anuškou vyráběly strašidelné lucerny a legrační dýně. Anuška, si vybrala žlutý obdélník, na který si namalovala legrační obličej a poté, jsme obdélník společně nastříhaly a slepily strany k sobě a tak vytvořily lucernu. Nakonec, přišly nalepit třásně a ucho na pověšení. Anušce se tvoření z papíru moc líbilo a ptoto, jsme se neplánovaně pustily ještě do tvoření papírové dýně.


      V pátek ráno, si Anuška vyřezála s tatínkem lucernu z dýně  🎃 a já, jsem si mohla skočit do obchodu, koupit máslo, na pečení sušenek. Vybrala jsem rychlý recept na měkké, sladké sušenky ke kterým jsem také potřebovala koupit potravinové barvy od Dr. oedkera, jako jsou oranžovou a černou, na pečení halloweenských sušenek. Mile, mne překvapilo, že se také vyrabí barevné fixy určené k ozdobě různých dortíků a sušenek. Také, jsem pro mne a Anušku, jednu sadu fixů, koupila.

    Po odležení těsta v lednici jsme se odpoledne s Anuškou pustily do pečení. Anuška dostala svůj malý váleček a tři tvary na vykrajování a pustily jsme se, do těsta. Stejnoměrné válení těsta Anušce dělá problémy a potřebuje mou pomoc, ale vykrajování kroužků a postaviček, zvládala skvěle. 

   Zbytek tvarů, na náhrobní kámen, dýni, netopýra a ducha, jsem vykrajovala nožíkem, podle šablony. Byla, jsem velmi ráda, že Anušku pečení bavilo docela dlouho. Večer, po přečtení pohádky, jsem nanesla na sušenky barevné polevy, aby do rána hezky zaschly a my jsme ráno s Anuškou, mohly sušenky dozdobit, barevnými fixy. Polevu, jsem udělala docela tekutou, takže mi z hodně míst stekla.

  Jednoduchý recept najdete ZDE!


   Na konečné zdobení, si Anuška oblékla kostým čarodejnice, ke kterému má, také velký klobouk a koště. 😊 Malování sušenek, Anušku bavilo ještě více, než samotné vykrajování a ozdobila hodně dýní, náhrobních kamenů i malých koleček.  Nejpěknější sušenky, jsme potom nabídly tetě a jejím holkám, naší kamarádce a Anuščiným kamarádkám, do školky.

    Jako poslední tvoření, si Anuška vybrala tvoření z polymerové hlíny a tvořili s tatínkem, v neděli odpoledne. Tatínek Sany, se pustil do výroby hřibu, Praváka a Anuška modelovala, barevné příšerky. Po pracném zdobení malých sušenek, jsem si vybrala pro mne něco většího a to vytvoření malé lucerny, čarodejnice podle videa, mých oblíbených Creative mamy! 


    Neměla jsem doma úplně všechen materiál, jako má Marie ve videu proto, jsem bílé nožičky pavouka namalovala fialovým fixem, látku na pavučinu, jsem nahradila jutovou látkou. 



     Malá čarodejnice, se mi moc líbila, ale něco mi podstatného mi na čarodejnici stále chybělo a to pořádný, čarodejnický frňák. Svojí malé čarodejnici, jsem s radostí vytvořila zahnutý nos s fialové plsti a kousku drátku a nehezkou bradavici. Nakonec, podle rady mého chytrého "modeláře", jsem zafixovala fialové třpitky ještě lakem, na vlasy. Při manipulaci s lucernou třpitky, tolik neopadávají.

     Anuška strávila moc hezký, kreativní prázdninový týden a jsem moc ráda, že i přes deštivé počasí, si společné tvoření, moc užila. Do budoucna, jsem si pro ni schovala další nápady, na jednoduché tvoření, z papíru a třeba spolu upečeme a nazdobíme koncem listopadu, tradiční voňavé perníčky.


                                                                                                  Krásný a strašidelný večer přeji      Lenka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...