čtvrtek 3. listopadu 2022

Návod, jak uplést bílý baret pro holčičku

  
   Tento baret, jsem upletla pro moji holčičku po upletení heboučkého, bílého svetříku. Nejprve, jsem baret vůbec neplánovala, ale po dokoupení vlny, na opletení krčního výstřihu, mi zůstalo, skoro celé klubko. Proto, jsem se rozhodla ke svetříku, uplést ještě slušivý baret a tak vytvořit slavnostní, dívčí soupravu.  

    Baret, jsem pletla stejnými vzorky, jako bílý svetřík, to je hráškovým vzorem, květinovým vzorem, vroubkem a hladkým žerzejem. Na ozdobu, jsem zvolila slavnostní jemnou květinku, vyrobenou ze dvou sruhů stužek. Anuška baret a svetřík ráda nosí, třeba k bílomodrým šatičkám, nebo k černým manžestrákům.

 

Velikost: věk 4-5 let, obvod hlavy  50-52 cm

Spotřeba: 45 g bílé vlny značky Be my baby DK, od firmy Knit craft, složení velmi jemné vlny je 50% polyamide a 50% akrylu, v klubku 235 metrů. Dále, potřebujeme 4 ponožkové jehlice, kruhová jehlice 3,5 a 4 a háček č. 4 mm, krátká pomocná jehlice, nůžky a jehlu s větším ouškem. 

   Na ozdobení potřebujeme 30 cm tenké, bílo stříbrné stužky, široké 4 mm  a 20 cm zlaté stužky široké 7 mm, dále malý, žlutý knoflík, ve tvaru květinky.

Síla vlny: (DK) na štítku, je uvedeno k upletení čtverce 10x10 cm, na šířku máme 25 ok a na výšku, musíme uplést 21 řad. Doporučené jehlice a háček 4 mm až 4,5 mm.

Použité vzory:

Hladký žerzej:  pleteme v celku na kruhové jehlici, z lícové strany pleteme hladce, v řadách stále nad sebou.

Vroubek: pleteme v celku na kruhové jehlici, z lícové strany.

1. řada: pleteme obr.
2.-4. řada: pleteme hl. 
5. řada: pleteme obr.

Květinový vzor z nahazovaných ok: je na počet ok dělitelný 6, pleteme v celku na lícové straně, na kruhové jehlici.

1. řada: oko obr., * 2x nah., 1 obr., 2x nah, 1 obr., 2x nah., 1 obr., 2x nah., 1 obr., 2x nah., 1 obr., dále upleteme 1 obr. *  vzor mezi 2 * opakujeme a řadu končíme, 1 obr..

 2. řada: obr., dále přendáme 5 ok na pomocnou jehlici a přitom vypustíme nahozená oka, tím se nám 5 ok na pomocné jehlici protáhne. 5 ok 2x obtočíme pletací vlnou, zezadu dopředu a přitáhneme, přesuneme neupletená oka, na pravou jehlici. Další oko upleteme obr. *  Vzor mezi 2 * opakujeme a řadu končíme, obr. 

 3. řadu: přepleteme obr..

Hráškový, vzor lemu: Pleteme na kruhové jehlici v celku a střídáme 1 oko hl. a 1 oko obr.. V druhé řadě potom střídáme 1 oko obr. a 1 oko hl.. První dvě řady, stále opakujeme, nad sebou.


Použité zkratky:     hl. - hladce
                                        obr. - obrace
                                        spl. - spleteme
                                        upl. - upleteme
                                        nah. - nahodíme
                                        sejm. - sejmeme
                                        kr. sl. - krátký sloupek
                                        

Postup:

     Pro baret, si na kruhovou jehlici č. 3,5  nahodíme 81 ok a pleteme v celku, z lícové strany 10 řad lem, hráškovým vzorem. V poslední řadě všechny oka přepleteme na kruhovou jehlici č. 4 mm a pleteme hl. 4 řady.  V první hl. řadě rozpleteme každé třetí hl. oko, ve 2 oka hl.. V řadě máme 108 ok a pleteme rovně. Dále,  pleteme 5 řad vroubkem a znovu 4 řady hl..

     Pokračujeme v pletení 3 řad květinového vzoru za pomocí pomocné jehlice a znovu 3 řad hl.. Dále, upleteme 1 řadu obrace a 10 řad hl.. Po upletení  hl. žerzeje, začneme tvarovat baret ubíráním ok, v každé 5 řadě.

    Upleteme  * 6 ok hl., dále spl. 3 oka tak, že sejmeme 2 oka hl., upleteme třetí oko hl., a dvě sejmutá oka přetáhneme, přes upletené oko. * Vzor mezi dvěma * stále opakujeme a končíme  6 ok hl. a 3 oka spleteme přetažením. Upleteme 4 řady hl.. Oka  z kruhové jehlice, přepleteme na oboustranné, ponožkové jehlice.

    Upleteme  * 4 oka hl., dále spl. 3 oka tak, že sejmeme 2 oka hl., upleteme třetí oko hl., a dvě sejmutá oka přetáhneme, přes upletené oko. * Vzor mezi dvěma * stále opakujeme a končíme  4 oka hl. a 3 oka spleteme přetažením. Upleteme 4 řady hl.. 

   Upleteme  * 2 oka hl., dále spl. 3 oka tak, že sejmeme 2 oka hl., upleteme třetí oko hl., a dvě sejmutá oka přetáhneme, přes upletené oko. * Vzor mezi dvěma * stále opakujeme a končíme  2 ok hl. a 3 oka spleteme přetažením. Upleteme 4 řady hl..

   Upleteme  * spl. 3 oka tak, že sejmeme 2 oka hl., upleteme třetí oko hl., a dvě sejmutá oka přetáhneme, přes upletené oko. * stále opakujeme a končíme  3 oka spleteme přetažením. Upleteme 3 řady hl.. V řadě nám zůstane 12 ok. 

Dokončení:

     Vlnu, si ustřihneme delší a 2x protáhneme za pomocí jehly, posledními 12 oky a stáhneme. Okrajový lem baretu, jsme nepletly pružným, patentovým vzorem a proto si spodní okraj baretu, ještě obháčkujeme račími sl.. To jsou kr. sl. háčkované z leva do prava tak, že uháčkujeme 3 kr. sl. do 3 hl. ok a čtvrté hl. oko vynecháme. Tímto, bude náš okraj nejen pěkně olemovaný, ale bude i pevnější a nebude se vytahovat.

    Začistíme všechny nepotřebné nitě a baret napneme na plytký talíř, navlhčíme a necháme uschnout. 

    Z bílo stříbrné stužky, vytvoříme pěti listou květinku tak, že vytvarujeme stejně velké smyčky, které uprostřed zajistíme, pár stehy. Dále, mezi smyčky vložíme stejně dlouhé proužky zlaté stužky, které také zajistíme uprostřed květinky, pár stehy. Konce zlaté stužky, ze šikma sestřihneme a zajistíme horkým vzduchem proti párání. Doprostřed květinky našijeme malý knoflík. Květinku našijeme na bok baretu, doprostřed hráškového lemu.


    Baret pro pětiletou holčičku, máme hotový. Doufám, že jsem návod přepsala z poznámek bez chyb a srozumitelně. 

                                                                                                                            Mějte se krásně         Lenka






Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...