sobota 22. října 2022

Bílý kabátek a baret pro čtyřletou holčičku

 Hezké sobotní odpoledne

    Soupravičku bílého kabátku a baretu, jsem v plánu když, jsem začala plést kabátek, vůbec neměla. Když, jsem prošla šatník mojí Anušky a vyřadila do charity malé oblečení,  zjistila jsem, že má moje dcerka hodně mikin a bundiček, a jen dva velmi tenoučké, letní svetříky, ale na podzim a zimu k šatům, nebo sukýnce nemá, nic vhodného. 

    A proto, jsem se rozhodla, že po tvoření  dekorací na Halloween a tvoření jídla a ovoce z hlíny, je čas, na další projekt pro, mojí dcerušku. Po háčkování dvou letních sukýnek, jsem se rozhodla pro změnu, a to pro pletení kabátku. Koupila jsem dvě klubka středně silné vlny, pro miminka a pustila se, do bílého kabátku. V mé představě, bylo uplést kabátek s rovnými rukávky a kapsičkami, který by si moje Anuška mohla vzít třeba do restaurace, na naše blížící se výročí, nebo její narozeninky, či Vánoce.



       Kabátek, jsem upletla z velmi hebounké vlny Be my babe DK, se složením 50% polyamid a 50% akrylu. Vlna není tak kvalitní, jako merino, ale zase nemusím litovat, že Anuška někde zadrhne kvalitní drahou vlnu, zašpiní se, nebo z kabátku rychle, vyroste. Pro kabátek, jsem zvolila úplně nové vzorky, které jsem si uložila do vzorníku, a zkombinovala je s hladkým žerzejem a hráškem.

    Nápad na kabátek, je z mojí hlavy a nenásledovala jsem v pletení, žádný návod. Tak,  jak to tak bývá, u pletení z hlavy, jsem se ani já při pletení rukávů, nevyhla trochu párání. Rukávy, v porovnáním z předním a zadním dílem, které jsou volnější, jsem upletla ne moc volné a tak akorát  dlouhé. Proto, jsem se je rozhodla po zkoušce, uplést trochu volnější a rukávky až ke vzorům, vypárat.


     Původně, jsem na kabátek zakoupila dvě sto gramová klubíčka vlny, a byla jsem si jistá, že vlna úplně, vystačí. Po přepracování části rukávů, jsem ale zjistila, že mi vlna nevýjde, na upletení lemu, krčního výstřihu a na obháčkování spodní délky rukávů a kabátku. Přikoupila jsem tedy ještě jedno, třetí klubko z kterého,  jsem však použila, jen asi patnáct gramů. Zde, se tedy vylíhnul nápad, ještě uplést ke kabátku, slušivý baret.

    Ke zvolenému stylu a střihu kabátku, je vhodný elegantní a ženský baret. Pustila jsem se do pletení čepky, typu baret, ze stejných vzorků, které jsem použila, na kabátku. Moc se mi, tato kombinace dohromady líbí. Kabátek a baret, jsem pletla na jehlicích č. 4 mm.

    Trošku zkamaná, jsem byla z efektu vybraného vzoru, na spodní okraj dílů a rukávů, který měl vytvářet na pletenině hezké vlnky, ale díky mé zvolené, silnější vlně se mi spodní okraj více otáčel, do lícu. Pro tento vlnitý okraj, který se plete hladkým žerzejem, se spletenými oky z prní řady, je vhodnější tenká, lesklá příze. Proto, jsem se rozhodla ještě spodní délku rukávů a kábátků obháčkovat.

    Úplně poprvé, si své poznámky nezapisuji na papír, ale přímo do Wordu, v laptopu. Jse si jistá, že bude napsání návodu na kabátek a baret, jednodušší a o dost rychlejší.

    Moc mne nepotěšilo, že tentokrát moje malá princezna, vubec nechtěla kabátek a baret vyzkoušet a zapózovat mi, abych mohla nafotit nějaké pěkné fotky, kde by ještě více vynikl slušivý kabátek i elegantní tvar, baretu. Jediná fotka s Anuškou, je ještě ze zkoušky, kdy kabátek nebyl, ani obháčkovaný. U předchozích sukýnek, které jsem jí nedávno uháčkovala, si ochotně sukně vyzkoušela a měla jsem možnost nafotit,  pár pěkných fotek. I to, se u malých dětí stává. Tak třeba za pár dní se umoudří...... 😞

  ..... Ještě přidávám i pár foteček s Anuškou.....






                                                                přeji poklidné sobotní odpoledne a večer a krásnou neděli        Lenka     

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...