neděle 21. srpna 2022

Návod, jak uháčkovat tříbarevnou sukýnku pro holčičku



  Po dovolené, znovu přišel čas na trochu tvoření a to na tvoření, pro mou čtyřletou holčičku. Znovu, používám už jednou použitou, zrecyklovanou přízi a zbytek zelené, bavlněné příze k uháčkování, letní sukničky. 
  
    Nápad a vzor na sukni, jsem našla při prohlížení obrázku, na webu Pinterest. Návod jsem si upravila, podle svých představ, pro potřeby malé holčičky. Pásek, jsem uháčkovala jednoduchý a místo složitého zapínání, se kterým by malá holčička bojovala, jsem vložila do sukýnky tenkou gumu. Sukýnku, jsem vypodšívkovala tenounkou, pružnou látkou. 


Velikost: pro 4 letou holčičku, vel. 104, obvod pasu 53-54 cm.

Spotřeba: 70g bílé příze Petra, 40g růžové příze  a 50g zelené příze stejné značky. Dále, potřebujeme háček č. 2,5mm, nůžky a jehla s větším ouškem. Na květ potřebujeme 85 cm a 2 cm široké, zelené stužky a malý knoflíčk 1cm velký, ve tvaru srdíčka. 

    Dále, potřebujeme 3 mm tenkou, bílou gumu, dlouhou  54 cm, pružnou, žerzejovou látku na spodničku 0,4 m. 

Síla příze: ve 100g příze Petra, je  v klubku 280 metrů. Na štítku, je doporučený háček č. 2,5 až 3mm. Síla příze je 4PLY, to znamená, že na čtverec 10x10 cm, máme 27 ok a na výšku 34 řad.

Použité vzory :


Použité zkratky :   kr. sl. - kratký sloupek 
                                      ŘO - řetízkové oko
                                      PO - pevné oko
                                      dl. sl. - dlouhý sloupek 
                                      pol. sl. - polo sloupek 
                                      uháč. - uháčkujeme 
                                      sháč. - sháčkujeme 
                                      sl. - sloupek 

Přidávání : ve vzoru přidáváme jen v řadách háčkovaných dl. sl. tak, že vháčkujeme 2 dl. sl. do jednoho sl. (v jedné vlnce vzoru přidáváme 2 dl. sl.). Při přidávání, ve spodní části vzorku vynecháváme jen 2 dl. sl., místo čtyřech sl..

1 - 4 řada: bez přidávání, máme 5 dl. sl.. 
5. řada: přidáváme dl. sl., vháčkujeme 2 sl. do 2 a 5 sl. vzoru, máme 7 sl..
9. řada: přidáváme dl. sl., vháčkujeme 2 sl. do 2 a 7 sl. vzoru, máme 9 sl..
11. řada: přidáváme dl. sl., vháčkujeme 2 sl. do 2 a 9 sl. vzoru, máme 11 sl..
17. řada: přidáváme dl. sl., vháčkujeme 2 sl. do 2 a 11 sl. vzoru, máme 13 sl..
20. řada: přidáváme dl. sl., vháčkujeme 2 sl. do 2 a 13 sl. vzoru, máme 15 sl..    
 
Barevné pruhy: 1.-4. řada: háčkujeme zelenou přízí
5. -7. řada: háčkujeme bílou přízí
8. -11. řada: háčkujeme růžovou přízí
12. -13. řada: háčkujeme bílou přízí
14. -15. řada: háčkujeme zelenou přízí
16. -18. řada: háčkujeme růžovou přízí
19. -24. řada: háčkujeme bílou přízí
25. -26. řada: háčkujeme zelenou přízí 
27. řada: háčkujeme bílou přízí 

Střih sukně:

Střih podšívky:





Postup:

Pásek:

    Začínáme háčkovat bílou přízí, řetízek z 11 ŘO, pro pásek sukně. Háčkujeme celkem 10 sloupků. Místo prvního sl. vždy uháčkujeme 2 ŘO. 

1. řada: 2 ŘO, 1 pol. sl., 1 ŘO, 7 pol.sl.. 
2. řada: 2 ŘO, 6 pol. sl., 1 ŘO, 2 pol. sl.. 

    První a druhou řadu, stále opakujeme a pásek háčkujeme, do výšky 53 cm, to je 84 řad. Dále, z lícové strany sháč. krátké strany pásku k sobě, použitím 10 PO. Z lícové strany, obháčkujeme spodní okraj pásku kr. sl. V řadě máme celkem 144 sl..


   Dále, pokračujeme v háčkování zelenou přízí podle nákresu vzoru. Barevné pruhy háčkujeme podle  popisu a přidáváme v řadách dl. sl.  rozepsaných výše. Při střídání přízí, příze z rubové strany díky děrovanému vzoru netáhneme.


    Poslední řadu, háčkujeme bílou přízí polo sloupky s tím, že do každého třetího polo sloupku, uháčkujeme pikotku ze 4 ŘO, kterou spojíme PO. Do jedné vlnky, uháčkujeme celkem 13 pikotek. V dolní části vlnky, v rožku a v horní části, háčkujeme pikotky už do druhého polo sloupku.


Květinka:

    Uháčkujeme 4 ŘO růžovou přízí, háčkem č. 2,5 mm, spojíme je v kruh PO. Do každého ŘO uháčkujem 3 pol. sl. Místo prvního sl. háčkujeme 2 ŘO. Máme 12 sl. v řadě. 

2.  řada: * 4 ŘO, 1sl. vynecháme, 1 kr.  sl.  do dalšího sl., * vzor mezi dvěma * opakujeme ještě 5x, končíme řadu PO. V řadě máme 6 obloučků. 

3. řada: v této řadě háčkujeme okvětní lístky. Do každého obloučku ze 4 ŘO, uháčkujeme 1 kr. sl., 1 pol. sl., 3 dl. sl., 1 pol. sl.,  1 kr. sl., končíme PO do kr. sl. Opakujeme ještě 5x.


4. řada: háčkujeme žlutou přízí z rubní strany. * 1 kr. sl. pod kr. sl. začátku lístku, dále 6 ŘO a končíme kr. sl. do dalšího kr. sl. * vzor mezi 2 * opakujeme ještě 5x. V řadě máme 6 obloučků. Končíme PO do prvního kr. sl.. 

5. řada: do každého z 6ti obloučků uháčkujeme * 1 kr. sl., 1 pol. sl., 5 dl. sl., 1 pol. sl., 1 kr.  sl.  a končíme PO do kr.  sl.  * opakujeme ještě 5x.

6. řada: háčkujeme znovu růžovou přízí. Uháčkujeme 6 obloučků stejným způsobem jako předchozí, ale z 8 ŘO. Dále, háčkujeme * 1 kr. sl., 1 pol. sl., 2 dl. sl., 3 2x nahozený sl., dále 2 dl. sl., 1 pol. sl., 1 kr. sl., končíme PO do kr. sl.. *  Opakujeme ještě 5x. Poslední okvětní lístky, obháčkujeme 1 řadou kr. sl. stejnou barevnou přízí, jako je malý knoflíček. 

    Ze zelené stužky, vytvarujeme 4 stejně dlouhé lístky, smyčky a poskládáme je tak, aby byly ve stejné vzdálenosti, od sebe. Uprostřed, zachytíme lístky k sobě pár stehy, zelenou nití. 



Podšívka: 

   Látku, si přeložíme, pevnými stranami na sebe a lícem dovnitř, sešpendlíme. Namalujeme a vystřihneme si 2x,  papírový střih podšívky. Položíme si na látku a přišpendlíme. Díly podšívky, si vystřihneme i s 1 cm záložkami. 


    Sešijeme si, boční švy podšívky a olemujeme. Spodní a horní okraj podšívky si 2x zahneme a prošijeme. Poté, našijeme podšívku z rubní strany, do sukně, 2 mm nad koncem pásku sukně. 


Dohotovení:

    Zapošijeme si všechny volné nitě. Ustřihneme si 53 cm dlouhou gumu, privlečeme jí do dírek v pásku a sešijeme oba konce k sobě. 

     Háčkovanou květinu položíme do prostřed stužky a přišijeme je k sobě, i s malým knoflíčkem. Ozdobu našijeme na levou stranu přední části sukně, hned pod pásek. 



  Sukýnku pro čtyřletou holčičku, máme hotovo. Doufám, že jsem návod přepsala z poznámek bez chyb a srozumitelně. 






Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...