pátek 13. května 2022

Návod, jak uplést, uháčkovat Aqua top


    Tento top, jsem si upletla, uháčkovala z kvalitní vlny, značky Naturals Bamboo+Cotton na pro jarní a letní sezónu 2022. Zvolila jsem, krásný odstín Aqua, který  pěkně ladí s mou novou letní sukni, s rozparkem.

    Letní topík, jsem pletla jednoduchým vzorkem, v jednom kuse. Lemy a rukávky, jsou háčkované, jednoduchým vzorkem. Rukávky, jsem háčkovala přímo do průramku a trošku mne jejich háčkování, potrápilo. Vzorek, jsem měla vybraný, ale musela jsem si ho upravit protože, mi rukávek vycházel hodně volný a nařasený. Trošku mi trvalo, než jsem ho uháčkovala podle svých představ.


Velikost: M, 38-40

Spotřeba: 230g vlny Naturals Bamboo+Cotton od firmy Stylecraft, přímé jehlice a kulatá jehlice č. 3,5 mm, háček č. 3, jehla s větším ouškem, nůžky.

Síla vlny: na štítku, je uvedeno pro vzorek 10x10 cm, musíme uplést na šířku 22 ok a na výšku 28 řad. Doporučené jehlice a háček 3,5 až 4 mm. Ve 100g klubku, je 250 metrů.

Použité vzory:

Hladký žerzej: hladké řady pleteme hl., rubové řady pleteme obr..

Úzký děrovaný vzor: pleteme na bocích dílů, na šířku 2 oka a na výšku opakujeme 4 řady.
1. řada: 1 nah., 2 oka spleteme přetažením, t.j.: 1 oko sejmeme hl., 1 oko upleteme hl. a sejmuté oko, přes upletené přetáhneme.
2. řada: pleteme hl.
3. řada: 2 oka spleteme hl., 1 nah. 
4. řada: pleteme hl.

Háčkovaný vzor filetovou technikou: háčkujeme do kruhu, podle popisu obháčkování. Místo prvního dl. sl. uháčkujeme 2 ŘO, řadu končíme 1 PO.

Vzor rukávů: rukávky háčkujeme do obháčkovaných průramků a začínáme od rameního švu. Začátek a konec řady, háčkujeme podle rozpisu, dále pokračujeme podle schématu vzoru. Na výšku, háčkujeme 9 řad.





Použité značky:      hl. - hladce
                                        obr. - obrace
                                        dl. sl. - dlouhý sloupek
                                        ŘO - řetízkové oko
                                        kr. sl. - krátký sloupek
                                        PO - pevné oko
                                        ZD - zadní díl
                                        PD - přední díl
                                        sl. - sloupek
                                        nah. - nahodit
                                        t.j. - to je

Střih:



Postup:

    Top, háčkujeme, pleteme v jednom kuse, odspodu nahoru. Začínáme nejprve háčkovat širší lem a poté pokračujeme v pletení topu, na kruhové jehlici.

Spodní lem: Pro spodní lem, uháčkujeme řetízek dlouhý 191 ŘO a spojíme v kruh jedním PO. Dáváme pozor, abychom  řetízek nepřetočily.
1. řada: 2 ŘO, 189 dl. sl., končíme 1 PO do prvního ŘO
2. řada: 4 ŘO, * 1 sl. vynecháme, 1 dl. sl., 1 ŘO, 1 sl. vynecháme, * vzor mezi dvěma * opakujeme a končíme 1 ŘO, 1 PO do 3 ŘO
3. řada: opakujeme 1 řadu
4. řada: opakujeme 2 řadu
5. řada: opakujeme 1 řadu

    Uháčkovaly jsme spodní lem topu a dále, nestříháme vlnu a pokračujeme v pletení, na kruhové jehlici č. 3,5 mm. Na kruhovou jehlici, nahodíme 190 ok za zadní oblouček každého dl. sl.. 

     Dále, si rozdělíme díl na dvě poloviny a to na ZD a PD. Současně, na bočních okrajích dílů, pleteme děrovaný vzor nad 2 oky takto: Od začátku řady pleteme 2 oka děrovaného vzoru, 93 ok pleteme hl. žerzejem, dále 2 oka děrovného vzoru a 93 ok hl. žerzeje.

    Hl. žerzejem a děrovaným vzorem, pleteme rovně do výše 8 řad a poté začínáme ujímat pro vypasování topu. Po obou stranách děrovných vzorů, ujmeme po jednom oku tak, že spleteme třetí a čtvrté oko. Celkem, ujmeme 4 oka, v řadě. Za děrovaným vzorem, spleteme 2 oka přetažením, před děrovným vzorem 2 oka spleteme hl. Ujímání opakaujeme ještě 4x a to každou 6. řadu. V řadě máme 170 ok (2x 85 ok).

    Dále, pleteme rovně 8 cm, t. j. 22 řad. V celkové výši, t.j.  22 cm od začátku topu, začneme rozšiřovat top tak, že přidáme po stranách děrovaného vzoru 1 oko, mezi 3 a 4tým okem, t.j. za vzorem a před vzorem rozpleteme třetí oko, ve dvě. Celkem, přidáme v řadě 4 oka. Dále, opakujeme přidávání ještě 4x, každou 6 řadu. V řadě máme znovu 190 ok. Dále, pleteme rovně do výše 35 cm.

    Po upletení 35 cm, ujímáme po stranách topu pro průramky 1x6 oka, t.j. ujmeme 2 oka hl. žerzeje před vzorem, dále 2 oka děrovaného vzoru a 2 oka hl. žerzeje, za vzorem. Oka PD, si necháme na kruhové jehlici a dále, pleteme ZD odděleně, na přímé jehlici č. 3,5 mm.


ZD:

    Na přímé jehlici, máme 89 ok a pokračujeme v ujímání průramku, po stranách ZD. Dále, ujímáme po stranách dílu pro průramky co 2. řadu  2x2 a 5x1 oko. Po ujmutí průramků, máme v řadě 71 ok a pleteme rovně do výše 16 cm, od začátku ujímání, průramku.

    Po 16 cm od průramku, začneme ujímat pro výstřih ZD.  Pro výstřih, nejprve ujmeme prostředních 25 ok a poté ještě ujímáme po stranách výstřihu každou 2. řadu ještě 1x2 a 3x1 oko. Upleteme ještě 6 řad rovně hl. žerzejem a posledních 18 ok náramenice, uzavřeme najednou. Druhou náramenici, dopleteme zrcadlově.


PD:

    První, rubovou řadu,, přepleteme obrace a současně převedeme díl z kruhové jehlice, na přímou jehlici č. 3,5 cm. Z lícové strany, pokračujeme v ujímání průramků PD, každou 2. řadu 2x2 a ještě 5x1 oko. 

     Pro hlubší, oválný výstřih začneme ujímat oka hned po dokončení, průramků. Pro výstřih, ujmeme prostředních 21 ok a dále od středu výstřihu, ještě ujímáme každou 2. řadu  2x2 a 3x1 oko. Na jehlici máme 18 ok a pleteme rovně do výše 18 cm, t.j. 38 řad. Druhou náramenici, upleteme zrcadlově.


    Sešijeme náramenice ZD a PD k sobě, z lícové strany, matracovým stehem. Zapošijeme všechny nitě. 

Obháčkování výstřihu:

    Obháčkování, je široké 2 cm. Obháčkujeme krční výstřih, stejně jako spodní lem, t. j. 1 řadou dl. sl.. Výstřih obháčkujeme 145 dl. sl. tak, že do výstřihu PD uháčkujeme 90 dl. sl. a do výstřihu ZD, uháčkujeme 55 dl. sl.

    Druhou řadu, háčkujeme filetovou technikou, nejprve uháčkujeme 4 ŘO místo prvního dl. sl. a ŘO, dále *  1 dl. sl. do dalšího sl., 1 ŘO a 1 sl. vynecháme, * vzor mezi dvěma * stále opakujeme a končíme 1 PO.


    Poslední, třetí řadu háčkujeme račími sloupky, háčkujeme kr. sl. zleva doprava. Uháčkujeme první * kr. sl., dále jeden sl. vynecháme a uháčkujeme 1 ŘO, * vzor mezi dvěma * stále opakujeme. 


Obháčkování průramků:

    Průramky, začínáme obháčkovávat, od ramenního švu. Oba průramky, obháčkujeme stejně, jako krční výstřih, t.j. jednou řadou dl. sl., dále jednou řadou filetové techniky a jednou řadou, račích sloupků. 

    V první řadě, háčkujeme 95 dl. sl. tak, aby háčkování, nebylo hodně stáhnuté. Uháčkujeme 2 dl. sl. do dvou ok hl. žerzeje a potom uháčkujeme 2 dl. sl. do 1 oka hl. žerzeje. V oválné části průramku háčkujeme po 1 dl. sl. do jednoho oka hl. žerzeje.


    Druhou řadu, háčkujeme filetovou technikou, t.j. 1 dl. 1 ŘO a 1 sl. vynecháme, stále opakujeme a končíme 1 PO. Třetí řadu raččích sloupků, háčkujeme až po uháčkování, krátkých rukávků. Vlnu nestříháme.


Háčkované rukávky:

    Rukávky, vháčkujeme hned do rukávové hlavice. Háčkujeme také od ramenního švu, stejnou vlnou. Uháčkujeme 8 PO, z lícní strany dílů, končíme ve 4 dl. sl. od ramenního švu. Práci otočíme a háčkujeme první řadu, rukávku.

1. řada (rubová): uháčkujeme 2 ŘO, vynecháme 2 sl. a uháčkujeme 2 dl. sl. pod ŘO spodní řady, dále * ŘO, vynecháme dl. sl., a uháčkujeme 2 dl. sl. pod další ŘO, * vzor mezi dvěma * háčkujeme celkem  6x, řadu končíme 2 ŘO, 2 sl. vynechat a 1PO do dl. sl. filetové techniky, 2 PO. Práci otočíme na líc.

2. řada (lícová): 2 ŘO, uháčkujeme 3 dl. sl. pod řetízek z prvních 2 ŘO, * 1 ŘO, 2 dl. sl. vynecháme, 3 dl. sl. pod další ŘO, * vzor mezi dvěma * opakujeme ještě 5x. Řadu končíme 1 ŘO, 3 dl. sl. pod poslední 2 ŘO na konci řady, dále uháčkujeme 2 ŘO, 1 sl. vynecháme a 1PO do dalšího dl. sl..,  2 PO. Práci, otočíme na rub.
3. řada (rubová): opakujeme 2 řadu, přičemž skupinu 3 dl. sl. háčkujeme pod ŘO celkem 8x a končíme 2 ŘO, 1 sl. vynecháme a 1 PO do dalšího dl. sl. předchozí řady, 2 PO. Práci, otočíme na líc.

    Dále, nerozšiřujeme hlavici rukávku a háčkujeme další řady rovně a tím tvarujeme zaoblený rukávek.

4. řada (lícová): 1 dl. sl. pod první 2 ŘO spodní řady, * 1ŘO, 3 dl. sl. vynechat, 3 dl. sl. uháčkujeme pod další ŘO *, vzor mezi dvěma * opakujeme ještě 6x a končíme 1ŘO, 1 dl. sl. pod poslední 2ŘO spodní řady, 1 sl. vynechat a 1PO do dalšího dl. sl., uháčkujeme 2 PO. Práci otočíme na rub. 

5. řada (rubová): 1 ŘO, vynecháme dl. sl., 3 dl. sl.  pod první ŘO, * 3 sl. vynechat, 1ŘO, 3 dl. sl. pod další ŘO * vzor mezi dvěma * opakujeme ještě 7x a řadu končíme: 1 ŘO vynecháme a PO do dalšího dl. sl. Práci otočíme na líc.

6. řada (lícová): opakujeme 4 řadu

7. řada ( rubová): 1 ŘO, 3 dl. sl. pod první ŘO, vynecháme 3 dl. sl.,  * 4 ŘO,  3 dl. sl. pod další ŘO, 1ŘO, 3 dl. sl. vynechat, 3 dl. sl. pod  ŘO, 3 sl. vynechat, 1ŘO, 3 dl. sl. pod další ŘO. Dále, znovu 4 ŘO, 3 sl. vynechat, 3 dl. sl. pod ŘO, 3 sl. vynechat, ŘO, 3 dl. sl. pod ŘO, ŘO, 3 dl. sl. do ŘO. Dále, znovu 4 ŘO a 3 sl. vynechat, 3 dl. sl pod ŘO, 1 ŘO, 1 sl. vynechat a 1 PO do dl. sl., 2 PO. Práci otočíme na líc.

8. řada (lícová): uháčkujeme  * 7  2x nah. sl. a ty oddělíme 1 ŘO do řetízku ze 4 ŘO, vynecháme 3 sl., 3 dl. sl. pod ŘO, 3 sl. vynechat, 3 dl. sl. pod ŘO * vzor mezi dvěma * opakujeme ještě jednou a končíme 7  2x nah. sl. do posledního řetízku ze 4 ŘO, oddělené 6 ŘO a dále 1 PO do dalšího sl. , dále 3 PO a práci otočíme na rub.

9. řada (rubová): 3 ŘO spojíme 1 PO a vytvoříme pikotku, * 2x nah. sl. do sl., dále pikotka a 1 ŘO, 2x nah. sl. do dalšího sl., pikotka, ŘO * vzor mezi dvěma * opakujeme 5x a končíme 2x nah. sl. do posledního sl., pikotka. Dále, vynecháme 3 sl., uháčkujeme 3 dl. sl. do dalšího ŘO a opakujeme vzor mezi dvěma * Dále, vynecháme 3 dl. sl., uháčkujeme 3 dl. sl. do dalšího ŘO, opakujeme vzor mezi dvěma * končíme: 2 sl. vynecháme a 1 PO do dalšího sl..

    Dále, nestříháme vlnu a pokračujeme v háčkování poslední, třetí řady račích sloupků. Práci si otočíme na líc a obháčkujeme, zbytek průramku, račími sl.. 


Dokončení:

    Spodní okraj topu, z lícové strany obháčkujeme račími sl., t. j. jednou řadou krátkých sl. a ŘO, zleva doprava. Zapošijeme všechny nitě.


   Letní topík máme hotový, já doufám, že jsem návod napsala srozumitelně a bez chyb. Mějte se hezky.                                                                                                                                            Lenka







Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...