neděle 3. dubna 2022

Návod, jak uplést svetr s háčkovanými, barevnými čtverci



    "Vintage" svetr, byl po mileniu, můj nejoblíbenější proto, jsem si ho upletla, hned dvakrát. Nejprve z vínové vlny, s barevnými čtverci a o dva roky později, ještě z bílé vlny. Návod na tento svetr, pochází z malého sešitku, Ruční práce z roku, 1980.

     Tento svetr, jsem si zamilovala nejen proto, že je trochu " vintage", ale také proto, že se při tvoření, kombinuje pletení a háčkování dohromady a práce na svetru, je velmi zábavná a různorodá. Mám na mysli, že se dají, při pletení kombinovat různé vzory, musí se jen dodržet potřebná šířka a výška dílů.



Velikost:   
M, 38, obvod prsou 92 cm

Spotřeba:    300 g vínové nebo bílé, středně silné vlny (značku vlny, už si po těch letech nepamatuji) a 250g barevné vlny stejné tloušťky, na čtverce. Dále, příme jehlice a háček č. 4 mm, 3 pomocné jehlice, jehla s větším ouškem, nůžky, oboustranný zip, v barvě základní vlny, dlouhý 40 cm. 

Síla příze: použila jsem středně silnou vlnu, pro čtverec 10x10 cm musíme uplést 18 ok a na výšku 28 řad, na jehlicích č. 4


Použité vzory:

Patentový vzor 1: (vínový svetr) střídáme 1 oko hl. a 1 oko obr.,  stále nad sebou, rub pleteme, jak se nám jeví.

Patentový vzor s copánkem: (bílý svetr)

1. řada: pleteme okr. oko., * 1 obr., 1 oko hl., 1 obr., dále copánek ze 2 ok (sejmeme oko hl. na pomocnou jehlici, upleteme 1 hl. a potom upleteme oko hl. z pomocné jehlice). Vzor mezi dvěma * stále opakujeme a řadu končíme 1 obr a okr. oko

3. řada: pleteme okr. oko, * 1 obr., 1 hl., 1 obr., dále 2 oka hl.,* vzor mezi dvěma * stále opakujeme a končíme 1 obr. a okr. oko.

Rubové řady pleteme, jak se nám jeví, oka copánku obr..

Vroubek: lícové i rubové řady, pleteme hl..

Háčkované čtverce: na celý svetr, musíme uháčkovat 46 čtverců barevnou vlnou, krátkými sloupky a 4 čtverce se zaoblením, pro průramky. Háčkujeme z barevné vlny, podle předloh. Na šířku, háčkujeme čtverec 11 sl. a na výšku, háčkujeme čtverec do výšky 11 řad. Velikost čtverce bez obháčkkování, je 6x6 cm. 

    Každý čtverec, ještě obháčkujeme základní vlnou kr. sl., t.j. vínovou, nebo bílou s tím, že do každého rožku čtverce, uháčkujeme 3 kr. sl., aby se nám okraje čtverců nestahovaly. 4 čtverce s vykrojením pro průramky obháčkujeme kr. sl., jen na rovných stranách. 



Sešití čtverců:  Čtverce, sešíváme vínovou u bílého svetru bílou vlnou, za obloučky kr. sl. z lícní strany, šikmým stehem. Jestli, chceme vytvořit šev více viditelný, k sešití čtverců, můžeme použít háček a sháčkovat čtverce k sobě, vpichováním do obloučků kr. sl. tak, jak je to ukázáno, na druhém obrázku.



Použité zkratky:    ZD - zadní díl
                                        PD - přední díl
                                        kr. sl. - krátký sloupek
                                        sl. - sloupek
                                        hl. - hladce
                                        obr. - obrace
                                        t. j. - to je
                                        č. - číslo

 Střih:           


   
                           
                                 

Postup:


Sedlo ZD:

    Z vínové, u bílého svetru bílé vlny, si nahodíme 62 ok na jehlice č. 4 a pleteme vroubkem rovně do výšky 14 cm, t.j. 40 řad. Ve výšce 14 cm, uzavžeme z obou stran, pro náramenice 1x7 ok a pak ještě, co 2 řadu 2x5 ok. Na jehlici, nám zůstane uprostřed 28 ok, které si odložíme na pomocnou jehlici a budeme s němi pracovat, později.

Sedlo levého PD:

     Na jehlice č. 4 mm, si nahodíme 31 ok a pleteme vroubkem, do výše 14 cm, t.j. 40 řad. Dále, ujímáme z pravé strany pro náramenice 1x7 ok a potom ještě 2x5 oka. Levou stranu, t. j. přední okraj, pleteme, stále rovně. Na jehlici, nám zůstane 14 ok a ty přesuneme, na pomocnou jehlici.

    Sedlo pravého PD, upleteme zrcadlově.

Rukávy:

   Rukávy, pleteme vínovou, u bílého svetru bílou vlnou. Pro rukáv, si na jehlice nahodíme 34 ok a pleteme patentovým vzorem, do výše 7 cm. t.j. 20 řad. Vínový svetr, pleteme patentem č. 1 a bílý svetr, pleteme patentem, s copánkem. Dále, pleteme vroubkovým vzorem.


      Pro rozšíření rukávů, přidáváme od patentu, každou 8. řadu 12x1 oko. V řadě máme celkem 58 ok. V celkové výšce 45 cm, ujímáme po stranách rukávu, pro rukávovou hlavici 1x3 a potom v každé 2. řadě 2x2. Dále, ještě každou 4. řadu 4x1 a znovu co 2. řadu 6x1, 1x2, 1x3. Zbylých 14 ok uprostřed uzavřeme najednou.

Pružný lem v pase

    Na příme jehlice č. 4 si nahodíme 138 ok vínovou a pleteme patentem 1 vínovou vlnou a patentem s copánkem, bílou vlnou, do výšky 7 cm. V konečné výšce, všechna oka uzavřeme,  najednou.


Dokončení

     Háčkované čtverce, sešijeme k sobě z lícové strany, podle schématu sešívání. Čtverce k sobě přikládáme podle nákresu čtverců na střihu. Na spodní okraj dílu, našijeme pružný lem. Pak nabereme všechna oka, z pomocných jehlic, na jednu jehlici a pleteme dále stojáček, rovně vroubkem, do výše 3 cm.


     Dále, sešijeme náramenice. Přední okraje sedla a okraj stojáčku, obháčkujeme vínovou vlnou kr. sl..  Sešijeme sedlo a to našijeme na díly, ze čtverců. Po našití sedla na ZD a PD, jsem u bílého svetru, kolem předních dílů, upletla 1,5 cm široký lem. ( Lemy PD nemusí být, tak široké. Díly stačí, jen obháčkovat kr. sl.)

    Sešijeme boční a rukávové švy.  Rukávy, vsadíme do průramků. K předním okrajům, našijeme oboustranný zip 9 cm od okraje stojáčku a od konce spodního okraje PD.


   "Vintage" svetřík máme hotový. Doufám, že jsem postup práce a vzory popsala srozumitelně a bez chyb. Mějte se krásně.   

                                                                                                                                Hezký den           Lenka






Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...