úterý 8. února 2022

Návod, jak uháčkovat ozdobu, malého sněhuláka s poutkem

 

      Trošku z větším spožděním, jsem konečně dopsala návod na vánoční, háčkovanou ozdobu, malého sněhuláčka kterého, jsem uháčkovala začátkem loňského roku.

    Moje sladká dceruška, miluje české animované pohádky, hlavně ty pohádky, od známého režiséra a animátora, Zdeňka Millera.  Anuška, má ráda příběhy o malém štěňátku a krtečka a její dvě nejoblíbenější  pohádky o krtečkovi, jsou "Krtek a sněhulák"  a  "Krtek a weekend".

    Když, se zakoukáte do příběhu "Krtek a Sněhulák", uvidíte, že animovaný sněhuláček, je opravdu kouzelný a roztomilý. Jeho gesta a úsměv, si opravdu zamiluje, snad každý. Zvuky které sněhuláček vydává,  jsou roztomilé. 

    Sněhuláčka, jsem se snažila uháčkovat tak, aby se aspoň trochu podobal, tomu animovanému. Ten, má větší hlavičku a modrý, placatý klobouček a černé, oválné uhlíky, místo očí. Animovaný, vypadá dokonale roztomile tak, jak je. Tomu mému, háčkovanému, jsem dodala, ještě červenou šálu a černé knoflíčky.


Rozměry: výška sněhuláka, je 10 cm bez poutka a v nejširším místě, t.j. měřeno přes paže, je šířka 7,5 cm, průměr spodní kuličky je cca 4,7 cm.

Spotřeba: 30g bílé, bavlněné příze 100% Cotton 4ply od firmy Patons, zbytek modr0 příze stejné značky, kousek červené plsti na šálu a nos, dále 3 černé perličky na knoflíky, černou a bílou nit, výplň. Dále jehlu s větším ouškem, nůžky, háček č: 3 mm, lepidlo.

Síla příze: ve 100g příze, je 330m. Na štítku, je uvedeno, že na čtverec velký 10x10 cm, musíme uplést 22 ok a na výšku 36 řad. Doporučené jehlice a háček je 2,5 až 3,25 mm.

Použité zkratky:   ŘO - řetízkové oko
                                       kr. sl. - krátký sloupek
                                      PO - pevné oko
                                      sl. - sloupek                                  

Vzory: sněhuláka háčkujeme kr. sl. v kruhu a každou řadu začínáme 1 ŘO a končíme PO do prvního ŘO.



Postup:



Tělo a hlava sněhuláka:

    Sněhuláka, háčkujeme v kuse a začínáme spodní kuličkou a uháčkujeme 4 ŘO, které spojíme v kruh 1 PO.

 1. řada:    ŘO, do každého ŘO uháčkujeme 2 kr. sl., končíme PO. V řadě máme 8 sl.
 2. řada:   ŘO, * uháčkujeme 2 kr. sl. do 1 kr. sl., dále 1 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 4x, končíme PO.  V řadě máme 12 sl.
 3. řada:    ŘO, * uháčkujeme 2 kr. sl. do 1 kr. sl., dále 1 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 5x, končíme 2 kr. sl a PO.  V řadě máme 17 sl.
 4. řada:    ŘO, * uháčkujeme 2 kr. sl. do 1 kr. sl., dále 2 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 5x, končíme PO.  V řadě máme 23 sl.
 5. řada:    ŘO, * uháčkujeme 2 kr. sl. do 1 kr. sl., dále 3 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 5x, končíme 2 kr. sl do sl., 2 kr. sl. a PO.  V řadě máme 29 sl.

 6. - 10. řada: háčkujeme rovně, 1 ŘO, 29kr. sl., končíme PO. 

11. řada: ŘO, * sháčkujeme 2 kr. sl. v 1 kr. sl., dále 3 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 5x, končíme  2 kr. sl. sháč. v 1 sl., 3 kr. sl. a PO.  V řadě máme 23 sl.
12. řada:    ŘO, * sháčkujeme 2 kr. sl. v 1 kr. sl., dále 2 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 6x, končíme 2 kr. sl. a PO.  V řadě máme 17 sl. Vycpeme si kuličku výplní.
13. řada: ŘO, * sháčkujeme 2 kr. sl. v 1 kr. sl., dále 1 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 6x, končíme PO.  V řadě máme 12 sl.


   Přízi nestříháme a pokračujeme v háčkování druhé kuličky. Tu, háčkujeme stejným způsobem, ale o něco menší.


 1 řada:    ŘO, * uháčkujeme 2 kr. sl. do 1 kr. sl., dále 1 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 5x, končíme 2 kr. sl. a PO.  V řadě máme 17 sl.
 2 řada:    ŘO, * uháčkujeme 2 kr. sl. do 1 kr. sl., dále 2 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 5x, končíme  2 kr. sl do sl., 1 kr. sl. a PO.  V řadě máme 23 sl.

 5. - 8. řada:    háčkujeme rovně, 1 ŘO, 23kr. sl., končíme PO.

 9. řada:    ŘO, * sháčkujeme 2 kr. sl. v 1 kr. sl., dále 2 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 6x, a PO.  V řadě máme 17 sl. 
 10. řada:    ŘO, * sháčkujeme 2 kr. sl. v 1 kr. sl., dále 1 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 6x,  končíme PO.  V řadě máme 12 sl. Vycpeme si kuličku výplní.
11. řada:    ŘO, * sháčkujeme 2 kr. sl. v 1 kr. sl., dále 1 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 4x, končíme a PO.  V řadě máme 8 sl. 


    Přízi nestříháme a pokračujeme v háčkování třetí kuličky, hlavy. Tu, háčkujeme stejným způsobem, ale o něco větší.


 1. řada:   ŘO, * uháčkujeme 2 kr. sl. do 1 kr. sl., dále 1 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 4x, končíme PO.  V řadě máme 12 sl.
 2. řada:   ŘO, * uháčkujeme 2 kr. sl. do 1 kr. sl., dále 1 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 5x, končíme  2 kr. sl. a PO.  V řadě máme 17 sl.
 3. řada:   ŘO, * uháčkujeme 2 kr. sl. do 1 kr. sl., dále 1 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 8x, končíme 2 kr. sl. do sl. a PO.  V řadě máme 26 sl.

 4. - 7. řada:    háčkujeme rovně, 1 ŘO, 26 kr. sl., končíme PO. 

 8. řada:    ŘO, * sháčkujeme 2 kr. sl. v 1 kr. sl., dále 1 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 8x, a PO.  V řadě máme 18 sl.    
 9. řada:    ŘO, * sháčkujeme 2 kr. sl. v 1 kr. sl., dále 1 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 5x, končíme 2 kr. sl. sháč. v 1 sl. a PO.  V řadě máme 13 sl. Vycpeme si kuličku výplní.
10. řada:    ŘO, * sháčkujeme 2 kr. sl. v 1 kr. sl., dále 1 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 4x, a PO.  V řadě máme 8 sl. 


    Po, dokončení poslední řady, si přízi ustřihneme delší, abychom mohly provléct přízi posledními 8 ŘO krátkých sloupků. Dále, si stejnou přízí uháčkujeme poutko z ŘO, dlouhé 25 ŘO. Poutko, spojíme na konci 1 PO. Po uháčkování klobouku, poutko provlečeme zadní částí, modrého kloboučku.



Klobouk:

    Klobouk, také háčkujeme stejně  siilnou přízí, háčkem č. 3 mm, ale modrou barvou. Uháčkujeme 4 ŘO, které spojíme v kruh 1 PO. 

 1. řada:    ŘO, do každého ŘO uháčkujeme 2 kr. sl., končíme PO. V řadě máme 8 sl.
 2. řada:   ŘO, * uháčkujeme 2 kr. sl. do 1 kr. sl., dále 1 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 4x, končíme 2 kr. sl do 1 sl. a PO.  V řadě máme 14 sl.
 3. řada:   ŘO, * uháčkujeme 2 kr. sl. do 1 kr. sl., dále 2 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 4x, končíme 2 kr. sl do sl. a PO.  V řadě máme 19 sl.
 4. řada:   ŘO, * uháčkujeme 2 kr. sl. do 1 kr. sl., dále 3 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 4x, končíme 2 kr. sl do 1 sl., kr. sl.  a PO.  V řadě máme 24 sl.
 
Dále pícháme do sloupku z boku, pod 1 a 2 ŘO, další pod 2 a 3 ŘO, a ........

 5. - 7. řada:   háčkujeme rovně, 1 ŘO, 24 kr. sl., končíme PO. 

 8. řada:    ŘO, * uháčkujeme 2 kr. sl., dále 2 kr. sl. do 1 kr. sl., * opakujeme  vzor mezi dvěma  * celkem 8x, končíme PO.  V řadě máme 32 sl.    
 9. řada:    ŘO, uháčkujeme 32 kr. sl. zleva doprava, končíme PO.



Paže sněhuláka:

    Paže, jsem háčkovala přímo do boku sněhuláka, tedy do prostřední kuličky. Vyznačila jsem si pomyslný čtverec z 3 kr. sl. a 3 řad (3x3) a uháčkujeme 9 kr. sl. do tohoto čtverce. Uháčkujeme 3 řady do kruhu, rovně.  Paži vycpeme kouskem výplně a pokračujeme v háčkování. 

  Pro vytvarování paže, ve 4. řadě sháčkujeme 4 sl. v 1 kr. sl. V 5. řadě, ve spodní části paže, znovu sháčkujeme 4 sl. v 1 kr. sl., končíme 1 PO. Přízi, si ustřihneme o trochu delší a protáhneme zbylými oky a stáhneme. 



Dokončení:

    Poutko, provlečeme zadní částí, modrého kloboučku. Černou nití, vyšijeme 2 černé, oválné očka a pusu. Z červené plsti, si ustřihneme tenký proužek, na šálu. Konce šály, nastřiháme na střapce. Na malinkou šálu a klobouk, vyšijeme bílou nití, sněhové vločky. Z kousku červené plsti, si vytvarujeme krátký kužel, nos, který nalepíme pod oči a nad pusu. Nakonec, našijeme 3 černé perličky, místo knoflíčků.

   Náš, roztomilý, vánoční sněhuláček, je hotový. Doufám, že jsem návod na něj, přepsala zrozumitelně a bez chyb.



                                                                                        Hezký den a příjemné tvoření       Lenka






Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...