středa 16. února 2022

Letní svetřík, pro moji tříletou princeznu....

    .....  jsem dokončila o víkendu a hned po vyprání, jsem se pustila ještě do, letního kloboučku. Propínací svetřík, jsem upletla podle svého vlastního návrhu, krajkovými vzory a hladkým žerzejem.

    Moje tříletá holčička, má na léto spoustu šatiček, které dostala dárkem od hodných babiček, nebo podědila, po svých sestřenicích. Tenký svetřík, který může nosit k hezkým šatičkám má, ale jenom jeden. Proto, jsem se rozhodla po vypárání mé halenky, pletené z kvalitní bavlněné vlny, že upletu mojí Anušce, propínací svetřík, na jaro a léto. 

    Vlna, z které jsem svetřík pletla, je moc krásná. Na bílých vláknech, stočených do vlnek, jsou vpletené barevné, melírované nitky různých, veselých barev, od modré přes růžovou, žlutou a zelenou. Vlna, je tenká, jen v místě vlnek, je silnější. Tato veselá vlna, se velmi hodí, na svetřík nebo sukýnku, pro malou princeznu.


    V mé představě, byl nápad na rozšížený svetřík, s rozšířenými rukávy, ve spodní části pletený pěkným krajkovým vzorem, potom přechází na tenký děrovaný vzor a v horní části, je upletený jen, hladkým žerzejem. Pletení, mi šlo velmi od ruky a svetřík, jsem upletla o dva cm širší a trochu delší, než její žlutý svetřík, ve velikosti 98-104, to je na tři až čtyři roky. Pletla jsem, na jehlicích č. 3,25 mm. 😊  U nás, se dají koupit jehlice, i v této tloušce.

  Nejprve, jsem přemýšlela, místo klasickém zapínání na knoflíky, o trochu  netradičním zavazování předních dílů na šňůrky, nebo stužky. Po obháčkování, předních dílů a krčního výstřihu vlnkovým vzorem, jsem se ale rozhodla, pro malé, bílé knoflíčky, ve tvaru květinek a zapínání na poutka. 

   Poutka, jsou opravdu malá a vím, že tatínkovi i Anušce, bude dělat zapínání knoflíčku do poutek, trošku problémy. Anuška, jako většina dětí ve třech letech, zvládá svlékání a oblékání sama, jen trošičku bojuje s oblékáním užšího tílka a trička. Také, už si umí zapnout zip na bundičce sama a rozepnout knoflíčky, na svetru. Je moc šikovná a ráda se obléká, svléká sama.

    Z pěti vypáraných přaden, mi zbylo jedno přadýnko vlny, s barevnými nitkami. Je to asi tak čtyřicet až padesát gramů, což není dost, na celý klobouček. Mám hodně zbytků tenké i tlusčí bavlněné vlny a proto jsem zkombinovala vyparánou vlnu, ještě z bílou. Klobouček nepletu, ale háčkuji krátkými sloupky a brzo bude hotový. 

   Ráda bych, po dokončení, také přepsala své poznámky, nakreslila střih a zveřejnila návod na svetr i klobouček. To, je dneska ode mně všechno. 


                                                                                                                        Mějte se hezky    Lenka

   

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...