neděle 6. února 2022

Návod, jak uplést černý kabátek s límečkem


    Tento kabátek, jsem upletla, už jednou použité vlny. Kabátek, je elegantní, a pohodlný a hodí se jak k elegantnímu outfitu, tak k džínsům. Kabátek, jsem pletla podle vlastního návrhu, jednoduchými vzory, copánkem, vroubkem a hladkým žerzejem. Kabátek, je vypasovaný, s malým límečkem a zapíná se na tři  knoflíčky a tím vznikne na předním díle, šikovný rozparek.

    Rukávy, mám ráda spíše užší. Díky nižšímu vzrůstu, mám kratší paže, upletla jsem rukávy kratší, jen lemem, děrovaným vzorkem a hl. žerzejem. Pletení kabátku, je vhodné spíše pro zkušenější pletařky.


Velikost: M, 38-40

Spotřeba: protože, jsem pletla už z jednou použité vlny, odhaduji spotřebu vlny na kabátek mezi 350-400 g černé, jemné, akrylové vlny Soft & Silky, od Women's institute. Ve 100g klubku, je 270 metrů. Dále potřebujeme příme jehlice č. 2,5 mm a 3 mm, 3 černé knoflíky o průměru 2 cm, jehla s větším ouškem, špendlíky a nůžky.

Síla vlny: na štítku vlny, je uvedeno, pro vzorek 10x10 cm, na šířku 25 ok a na výšku, 30 řad. Doporučené jehlice a háček č. 3 až 3,5 mm.

Použité zkratky: PD - přední díl
                                    ZD - zadní díl
                                    RU - rukáv
                                    hl. - hladce
                                    obr. - obrace
                                    okr. oko - okrajové oko
                                    t.j. - to je

Použité vzory:    

hladký žerzej: lícové řady pleteme hl., rubové řady pleteme obr..

copánek: lícové řady copánkového vzoru, pleteme podle schématu, rubové řady pleteme, jak se nám jeví a nahození obr..


vroubek: lemy dílů pleteme vroubkem a také okraje pro zapínání předních dílů. Lícové i rubové řady, pleteme obr. 

děrovaný vzor:  pleteme jen 2 řady děrovaného vzoru. Začínáme na lícové straně, po upletení okr. oka tím, že spleteme 2 oka hl. a 1 oko nahodíme, pořád opakujeme, až do konce řady a končíme 2 oka splést hl. a 1 oko nahodíme, 1 okr. oko.. Rubovou řadu pleteme: spletené a nahozené oka, upleteme obr..

Střih kabátku:



Postup:

Zadní díl:

    Na přímé jehlice č. 2,5,  si nahodíme 110 ok a pleteme lem 16 řad, vroubkovaným vzorem, do výše 3 cm. V poslední rubové řadě, si jehlice vyměníme a přepleteme na silnější jehlice č. 3 mm. Dále, pleteme 2 řady lícovým žerzejem a 2 řady, děrovaným vzorem.

    Dále, si rozdělíme ZD, na několik částí a pleteme další lícovou řadu takto: 1 okr. oko, 29 ok hl. žerzej, 7 ok copánek, 36 hl. žerzej, 7 ok copánek, 29 ok hl. žerzej a končíme 1 okr. okem.. Rubovou řadu, pleteme obrace a copánek, podle schématu vzoru.

    Takto, pleteme rovně do celkové výše, 9 cm. Pro vypasování kabátku, začínáme ujímat na okrajích ZD 1x1 oko a opakujeme ještě 5x, každou 6 řadu. Na levé straně dílu, ujmeme 1 oko (t.j. 4 a 5) přetažením, na pravé straně spleteme 4 a 5 oko od konce hl.. V řadě máme, 98 ok.

    V celkové výši 18,5 cm, upleteme 5 cm vroubkem, t.j. 26 řad hladce.  Dále, pleteme znovu hl. žerzejem a copánkovými vzory takto: 1 okr. oko, 23 ok hl. žerzej, 7 ok copánek, 36 ok hl. žerzej,  7 ok copánek, 23 ok hl. žerzej, 1 okr. oko.. Po 26 cm od začátku dílu, začneme rozšiřovat díl, rozpletením 1 oka ve dvě tak, že rozpleteme každé 4té oko od okraje dílu, ve dvě. Opakujeme ještě 5x, každou 8 řadu. V řadě máme znovu, 110 ok.

    V celkové výši 38 cm, ujímáme pro průramky od okraje dílů, co 2 řadu  2x3, 1x2, 4x1. Po ujmutí průramků, pleteme rovně do výše 17 cm, od ujmutí. Poté, ujmeme 24 ok uprostřed dílu, pro krční výstřih a náramenice dopleteme, odděleně. Pro výstřih, ujmeme ještě 1x1 oko, z každé strany. V celkové výši 56 cm, uzavřeme posledních 30 ok náramenice najednou.


Levý PD:

    Pro přední díl, nahodíme 66 ok na jehlice 2,5 mm a pleteme vroubkem 16 řad, t.j. 3 cm. Přepleteme rubovou řadu, na jehlice č. 3 mm. Dále, pleteme 2 řady lícovým žerzejem a současně z levé strany, pleteme 11 ok lem. Pleteme takto: 1 okr. oko, 54 ok hladce a uzavřeme, 10 ok hladce pro lem, 1 okr. oko. Dále, pleteme 2 řady, děrovaným vzorem. V rubové řadě, pleteme 10 ok lemu, hladce.

    Pleteme do výše 9 cm, potom ujímáme na pravé straně PD, stejným způsobem, jako na ZD, t.j. 6x1 oko, co 6 řadu. Po 18,5 cm od začátku dílu, pleteme 6 cm vroubkem. Po upletení vroubku, pleteme díl hladkám žerzejem a copánkem. Po 25 cm, přidáváme na pravé straně, pro rozšíření dílu 1x1 oko, stejným způsobem jako u ZD. Potom, ještě přidáváme co 8 řadu, 5x1 oko.

    V celkové výšce 34 cm, začneme rozšiřovat lem PD, v límec, přidáváním ok v lemu. Přidáváme 1 oko, rozpletením druhého oka začátku lemu, ve dvě oka hl.. Pak přidáváme ještě 9x1 oko, každých 2,5 cm. Místo přidávání, si značíme, barevnou značkou. Po upletení 35 cm, rozšiřujeme ještě límec tak, že přidáme 1 oko v lemu stejným způsobem jako předtím, ale na začátku hl. žerzeje 1 oko ubereme, spletením 2 ok hl.. Znovu, si místo značíme, značkou. Opakujeme každých 2 cm, ještě 10x1 oko.

     V celkové výši 38 cm, ujímáme z pravé strany pro průramky 1x3 oka, a pak ještě každou 2 řadu 1x3, 1x2, 4x1 oko. Dále, pleteme rovně a rozšiřujeme límec, do výšky 18 cm, od průramku. V celkové výšce 56 cm, od začátku dílu, uzavřeme pro náramenici z pravé strany 31 ok. Dále pokračujeme na lévé straně, v pletení límce na zbylých 32 okách, vroubkem.



Dokončení límce:

     Lícové i rubové strany, pleteme hl.. Přepleteme oka na lícové straně, až do konce řady a dále si odpočítáme 20 ok, od začátku řady. Označíme si značkou. Dále, pleteme 2 řady vroubkem, nad 20 oky a potom, 2 řady vroubkem, nad 32 oky. Stále střídáme. Pleteme do výše 7 cm, měříme kratší stranu, u ramene. Krátké řady pleteme celkem 11x a dlouhé řady, nad 32 oky, pleteme celkem 12x. Přepleteme poslední řadu, 32 ok a ozavřeme všechna oka límce, najednou.


Pravý PD:

   Druhý PD pleteme zrcadlově, s tím rozdílem,  že vytvoříme na pravém díle 3 dírky pro knoflíky. První dírku, vypracujeme v lemu 20 cm, od spodního okraje dílu, druhou 27 cm a třetí dírku, vypracujeme 34 cm, od spodního okraje dílu. 

    Díl pleteme stejně do výše 20 cm a v půlce širokého pruhu, pleteného vroubkem, (ve 12 řadě vroubku), na lícové straně, uzavřeme 3 oka. Upleteme 4 oka a uzavřřeme 5, 6 a 7 oko, z pravé strany. Přepleteme řadu hladce a na konci rubové řady, zpět nahodíme 3 oka, v místě uzavření. Stejným způsobem, vypracujeme i další dírky. 

     Druhou dírku, vypracujeme 27 cm od spodního okraje dílu. Poslední dírku, vypracujeme ve výšce 34 cm, současně s přidáváním prvního oka, pro límec. Rozšiřujeme límec stejným způsobem, jako u levéhom dílu s tím, že v žerzejové části ujímáme oka přetažením takto: 1 oko sejmeme hl., druhé oko upleteme hl. a sejmuté oko, přes upletené přetáhneme. Límec, upleteme zrcadlově.


Rukávy:

    Pro tenký rukáv, si nahodíme na jehlice č. 2,5 mm 48 ok. Pleteme vroubkem 16 řad, do výšky 3 cm. V poslední řadě, si vyměníme jehlice na č. 3 mm a pleteme 2 řady hl. žerzejem. Dále, pleteme 2 řady, děrovaným vzorem. Dále, pleteme hl. žerzejem, rovně.

  V celkové výšce 7 cm, přidáváme pro rozšíření rukávu, po stranách rukávu 1x1 oko, rozpletením 1 oka hladce, ve 2 oka. Přidávání ok po stranách rukávu, opakujeme co 6 řadu, ještě  10x1 a potom, co 10 řadu 5x1 oko. V řadě máme, 80 ok.

   V celkové výši 45 cm, ujímáme oka po obou stranách rukávu, pro rukávovou hlavici. Ujímáme, každou 2 řadu 2x3, 1x2, 4x1. V řadě máme 56 ok a potom ještě pro hlavici ujímáme, co 2 řadu 4x1, 2x3, 2x4. Zbylých 20 ok rukávu, uzavřeme najednou. Druhý rukáv, upleteme stejně.



 

    Dokončení:

    Sešijeme obě náramenice. Sešijeme boční švy ZD, s bočními švy PD. Sešijeme kratší strany límce k sobě tak, aby šev límce při přehnutí, nebyl viditelný. Šev límce, se tudíž dotýká lícní strany ZD. Dále, všijeme límec do krčního výstřihu ZD tak, že šev znovu nebude viditelný, při přeložení límce, z lícní strany.

    Sešijeme rukávové švy a vsadíme rukávy, do průramků. Knoflíčky, našijeme na lem levého PD a to tak, že první knoflíček bude cca 2 cm od okraje a 20 cm od spodního okraje PD. Druhý knoflík, našijeme 27 cm a poslední 34 cm od spodního okraje dílu.


   Náš vypasovaný kabátek ve velikosti 38, je hotový. Doufám, že jsem své poznámky a náčrtky střihu, přepsala srozumitelně a bez chyb. 

 

                                                                                     Hezký nedělní večer a začátek nového týdne   Lenka



Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...