neděle 19. září 2021

Páteční tvoření a pečení s dcerkou a taťkou

    Naše maličká, za pár měsíců oslaví tři ročky a já s tatínkem se pomalu snažíme jí zapojit, do nějakého, jednoduchého tvoření. Tvořili jsme společně jednoduché zápichy do květináče, malovali jsme zvířátka z kartónu a před pár dny přišla nařadu i dětmi, oblíbená pěnovka.

    Koncem října, je u nás zvykem, že děti chodí v maskách, od dveří ke dveřím, ťukají na dveře a žádají si nějakou, sladkou výslužku. Děti, si doma s rodiči dělají haloweenskou výzdobu, dlabou dýně, vyřezávají do nich směšné, či hrozivé obličeje a rozzáří je, svíčkami. V Čechách, chodíme za svými zesnulými, očistíme jejich hrob, zapálíme svíčku a pomodlíme se zavzpomínáme, poděkujeme a přemýšlíme o životě a jeho konci.

   Nebráním se však, v tomto období, nějaké kreativní činnosti, jako udělat malou výzdobu, nebo si s naší malou vydlabat, dýni. Ráda, se zapojím do pěkného tvoření. Určitě, ale nebudu Aničku navlékat do kostýmu a nutit jí chodit od dveří, ke dveřím. 

   A protože, už se více jak měsíc předem, u nás prodávají různé strašidelné ozdoby a materiály na výrobu ozdob, koupila sem naší dcerušce, pár tvarů z pěnovky s helloweenskou tématikou. Přála jsem si, aby jsme páteční odpoledne strávili společné v rodinném kruhu i s naším tatínkem, pobavili se a vytvořili nějakou, zábavnou ozdobu.


   Ze sady, vyřezaných tvarů, jsme za pomocí lepidla, fixů, bambulek a očí vytvořili srandovní dýně, duchy, lebky i pavučinky. Anuška se ráda zapojila a vytvořila dvě nádherné a směšné dýně. Malá dýně se spousty očí, zelenými vlásky a baby dýni, je prostě kouzelná. Tatínka, zase bavilo si pomalovat lebku a pavučinu s pavoukem.

  Po dvou dýních, už malá Anuška stratila koncentraci a hrála si s fixíky. Jsem ráda, že jí tvoření bavilo, ikdyž jen po krátkou dobu. Anuška, je přece jen malinká, nejsou jí ani tři ročky a s postupem času, se bude čas tvoření, ještě prodlužovat. 

  Naše ozdoby, jsem nechala pořádně zaschnout a druhý den, jsem vytvořila z tenkého, jutového provázku poutka na zavěšení. Jedenáct ozdob, jsem poté zavěsila na delší, jutový provázek. Ozdoba, příjde zavěsit do okna dětského pokoje těsně, před svátkem mrtvých.


    Moje Anuška miluje pečení, vždy si vytáhne malý plíšek z trouby, kuchyňské náčiní ze šuplíku, k tomu muffinkové formičky, hraje si na pečení a peče mamince dortíček. Proto, jsem jako další aktivitu vymyslela rodinné pečení, ovesných sušenek. Rychlý recept, jsem našla na webu Top recepty. cz. 

    Sušenky, jsou velmi chutné, díky použitým surovinám jako, ořechy a vločky, jsou sušenky křupavé. Výhoda tohoto receptu je, že se suroviny nemusíme vážit, odměříme jen jeden hrníček mouky, hrníček a půl ovesných vloček a půl hrnku třtinového cukru, ořechy a čokoládu můžeme dát, podle sebe. 
   Do rozpuštěného másla, zamícháme cukr a vejce a přidáme postupně všechny sypké suroviny jako mouku, lžičku skořice, vanilkový cukr a kypřící prášek. Nakonec, přidáme nasekané ořechy a čokoládu. My, jsme použili směs ořechů, co jsme doma měli a hořkou čokoládu.

    Práci, jsem si pěkně rozdělili, tatínek nasekal ořechy a čokoládu, Anuška, připravila ovesné vločky a dělala kuličky na sušenky a maminka, připravila těsto. Těsto, je trošku lepkavé a proto Aničku přestaly kuličky, rychle bavit 😊, ale jsem ráda, že se aspoň na krátko, zapojila. Z jedné dávky, jsme upeklio 27 sušenek.

Recept na tyto rýchlé, zdravé a přesto úžasné sušenky najdete ZDE! 


     Páteční odpoledne, jsme si jako rodinka, pěkně užili. Samozřejmě, že jsme nemohli čekat do druhého dne a ještě večer, jsme ovesné sušenky, ochutnali. V sobotu se knám zasatvila na kávu a povídání teta Dori s děvčatami a Anička se pochlubila svými výtvory, okatou dýní a chutnými sušenkami. Pár kousků, jsem jim zabalila sebou domů a také druhé teťe.
 
   Už, pomalu přemýšlím nad dalším tvořením a pečením s Anuškou, třeba by jsme mohly příště s Anuškou upéct nějaké perníčky. Mám doma spoustu větších formiček, na vykrajování, a nebo by si mohla zkusit plnit muffinky. Mějte se hezky.

  

                                                                                                                    Dobrou noc a hezké sny     Lenka


   

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...