čtvrtek 1. července 2021

Návod, jak uháčkovat bolerko, kruháček


  Bolero, jsem tentokrát neháčkovala z hlavy, ale podle návodu Country rose od Drops Design. Návod, je na stánkách Drops Design, uváděn jen v anglickém jazyce, s britskými nebo americkými znaky. Při háčkování zadního dílu, jsem se zpočátku držela návodu. 

  Při háčkování olemování, jsem si trochu pozměnila vzorek a místo krátkých sloupků jsem háčkovala dlouhé sloupky. Bolero jsem háčkovala podle velikosti L, ale zvolila jsem menší háček, háček 3,5 mm. Rukávy, se mi zdály hodně široké, protože se v originálním návodu, přidává v každé řadě. Proto, jsem si rukávky uháčkovala trochu užší a nedržela jsem se původního návodu. 

Velikost: M, 38-40

Spotřeba vlny: 400 g vlny Catch the wave od Knit craft, v 50 g klubku je 100m vlny, která se skládá z 61% akrylu, 35% bavlny, 4% polyesteru, háček č. 3,5 mm.

Síla vlny: na štítku je uvedené, pro čtverec 10x10 cm 18 ok a na výšku 24 řad. Doporučené jehlice a háček č. 5 mm.

Použité značky: ŘO - řetízkové oko

                                    sl - sloupek

                                   dl. sl. - dlouhý sloupek

                                   ZD - zadní díl

                                   PD - přední díl

                                   PO - pevné oko


Vzor lemu:  se háčkuje do výše dvou řad, z dlouhých sloupků a řetízkových ok. Na začátku řady háčkujeme 3 ŘO, místo dl. sl. a řadu končíme 1 PO do třetího ŘO, ze začátku řady.



Střih:



Postup:

Zadní díl:

    Pro ZD uháčkujeme řetízek dlouhý 86 ok volně, ze zelené vlny, háčkem č. 3,5. ZD háčkujeme dl. sloupky. První dl. sl. uháčkujeme do 4. tého oka od začátku a potom háčkujeme  * 3 dl. sl. do dalších třech ŘO., vynecháme 1 ŘO  * a opakujeme vzorek mezi dvěma * a končíme 2 dl. sl. do posledních 2 ŘO. V řadě máme 64 dl. sl.

    Dále háčkujeme dl. sl. rovně do výše 7 cm. Po uháčkování 7 cm, přidáme po stranách pro rozšířšní ZD po jednom sloupku a to tak, že uháčkujeme místo prvního sl. 3 ŘO a dl. sl a na konci řady uháčkujeme do posledního sl., 2 dl. sl.

     Po uháčkování 15 cm, pro rozšíření ZD, přidáváme po stranách znovu po jednom dl. sl. V řadě máme celkem 68 sl. Dále háčkujeme rovně do výše 23 cm.


Olemování:

    Označíme si okraje ZD a pokračujeme v háčkování takto: uháčkujeme do každého sl. horního okraje ZD po jednom dl. sl., celkem 68 sl. v řadě. Dále uháčkujeme řetízek dlouhý 58 ok. Dále pokračujeme a uháčkujeme do každého sl. a ŘO spodního okraje ZD, 1 dl. sl. 

    Dále znovu uháčkujeme řetízek dlouhý 58 ŘO a ukončíme 1 PO do prvního dl. sl. řady horního okraje ZD.  

Další řadu háčkujeme takto: 3 ŘO místo prvního dl. sl, dále do každého sl. horního a spodního okraje, uháčkujeme 1 dl. sl., do 58 ŘO uháčkujeme jen 44 dl. sl rovnoměrně tak, že uháčkujeme 2 nebo 3 dl. sl. a jedno ŘO vynecháme. V řadě máme celkem 220 sl.

Dále háčkujeme vzorem z filetové techniky do kruhu:

1. řada: háčkujeme filetovou technikou, uháčkujeme 4 ŘO místo prvního dl. sl a ŘO,  * dále 1 sl. vynechat a 1 ŘO, 1 dl. sl. do dalšího sl.  *, vzor mezi dvěma * opakujeme a končíme 1 PO do třetího ŘO ze začátku řady. 

2. řada: 3 ŘO, místo prvního sl, do každého ŘO a každého dl. sl uháčkujeme dl. sl., končíme PO do 3 ŘO začátku řady.

  Na výšku opakujeme stale první a druhou řadu. Po 5, 10 a 15 cm od začátku první řady, přidáváme v řadě z dlouhých sloupků po 30 sl. tak, že uháčkujeme do jednoho sloupku, 2 dl. sl..


  V první řadě rozšíření, uháčkujeme vždy 7 dl. sl a do osmého sl. uháčkujeme 2 dl. sl, opakujeme ještě 29x. V řadě máme 250 sl. V druhé řadě přidávání, uháčkujeme vždy 8 dl. sl. a do devátého sl. uháčkujeme 2 dl. sl. V řadě máme 280 sl. A v poslední řadě přidávání, uháčkujeme vždy 9 dl. sl. a do desátého sl. uháčkujeme 2 dl. sl. V řadě máme 310 sl. 

   Když lem měří 19 cm přidáme v poslední řadě vzoru rovnoměrně 2 sl. a háčkujeme vzorek lemu, podle nákresu, začneme háčkovat první řadou rozkresu a končíme 1 PO do 3 ŘO ze začátku řady. 


Rukáv:

    Uháčkujeme si řetízek volněji, dlouhý 72 ŘO, háčkem č. 3,5 mm. Dále uháčkujeme 1 dl. sl do 4. ŘO od začátku řady. Toto počítáme, jako 2 dl. sl.. *  Vynecháme 1 ŘO a do dalšíh čtyřech ŘO uháčkujeme  4 dl. sl. * Opakujeme vzor mezi dvěmi * a končíme 1 ŘO vynechat a 2 dl. sl. do posledních 2 ŘO. V řadě máme 56 dl. sl. 

  Dále, háčkujeme  1 dl. sl. do každého sl. a současně v každé druhé řadě po stranách rozšiřujeme tak, že ze začátku řady uháčkujeme 3 ŘO a 1 dl. sl. místo prvního sl. a na konci řady, uháčkujeme 2 dl. sl. do posledního sl. Přidáváme v každé 2. řadě celkem 11x. V poslední přidávané řadě máme celkem 78 sl.


   Po 22,5 cm  začínáme ujímat pro rukávovou hlavici, po stranách 1x4 a tak, že ze začátku řady uháčkujeme 4 PO, dále háčkujeme 69 dl. sl.,  a na konci řady vynecháme 4 sl. V této řadě, ujmeme 8 sl.

2. řada: 2ŘO + 2 dl. sl sháčkujeme v 1 dl. sl., uháčkujeme 63 dl. sl, končíme 2 sl. sháčkujeme v 1 sl a 2 dl. sl. na konci řady vynecháme. 

3. řada: 2 ŘO + 2 dl. sl. sháčkujeme v 1 dl. sl., uháčkujeme 59 dl. sl., 3 dl. sl. na konci řady sháčkujeme v 1 dl. sl. 

4. řada: 2 ŘO + 2 dl. sl sháčkujeme v 1 dl. sl.,  uháčkujeme 53 dl. sl., 3 dl. sl. na konci sháčkujeme v 1 dl. sl.

5. řada: 2 ŘO + 2 dl. sl. sháčkujeme v 1 dl. sl., uháčkujeme 47 dl. sl., na konci sháčkujeme 3 dl. sl. v 1 dl. sl.

6. řada: 2 ŘO + 2 dl. sl. sháčkujeme v 1 dl. sl., uháčkujeme 41 dl. sl., na konci sháčkujeme 3 dl. sl. v 1 dl. sl.

7. řada: 2 ŘO + 2 dl. sl. sháčkujeme v 1 dl. sl., uháčkujeme 35 dl. sl, na konci sháčkujeme 3 dl. sl. v 1 dl. sl.

8. řada: 2 ŘO + 2 dl. sl. sháčkujeme v 1 dl. sl., uháčkujeme 29 dl. sl., na konci sháčkujeme 3 dl. sl. v 1 dl. sl.

9. řada: 2 ŘO + 2 dl. sl. sháčkujeme v 1 dl. sl., uháčkujeme 23 dl. sl., na konci řady sháčkujeme 3 dl. sl. v 1 dl. sl.

10. řada: 2 ŘO + 2 dl. sl. sháčkujeme v 1 dl. sl., uháčkujeme 17 dl. sl., na konci 3 dl. sl. sháčkujeme v 1 dl. sl.

11. řada: 4 PO na začátku řady, 3 ŘO, uháčkujeme 8 dl. sl., 2 dl. sl sháčkujeme v 1 dl. sl., a 3 dl. sl. na konci řady vynecháme. Háčkujeme do celkové výšky 33 cm.

Druhý rukáv uháčkujeme stejně. 

  Sešijeme rukávové švy a dále háčkujeme 2 řady, vzoru lemu. První řadu rukávu, obháčkujeme řadou kr. sl., přičemž rovnoměrně přidáme 4 sl. tak, že vháčkujeme 2 kr. sl. do 1 sl. V řadě máme 60 kr. sl. Potom háčkujme 2 řady vzoru lemu.


Dokončení:

   Zapošijeme všechny volné nitě a všijeme rukávy. Dáváme pozor na správné vsazení rukávů, sledujeme značky tak aby, hlavice rukávů směřovala k užší části olemování a šev rukávu, k volnější části olemování.


Háčkované bolerko máme hotové!


    Doufám, že je mnou napsaný návod, je pro vás srozumitelný. Uháčkovat bolero, není nic náročného a ze základy háčkování, ho zvládne uháčkovat,  i začátečník. 




Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...