úterý 20. dubna 2021

Návod jak uplést svetr s vázačkou pro dvouletou holčičku


    Tento svetřík,  jsem  upletla, jako součást soupravy, pro  svou dvouletou  holčičku. Je moc pěkný a praktický a nedradiční šněrovačka a střapce dodávají svetru, osobitý styl.

   Svetřík, jsem upletla z velmi jemné vlny, podle návodu dvacet let starého časopisu Katarinka. Střih  a  návood, jsem si trochu upravila podle své potřeby a na použitou vlnu. Vzor je velice jednoduchý a zvládnou ho i začátečníci. Mojí dcerce Aničce se také moc líbí a ráda ho nosí už teď.


Velikost: věk 2 až 3 roky, velikost 92-98

Spotřeba: 150g vlny  Light & Long Tweed od Rico design (složení 47% bavlna, 43% akryl, 7 polyamid, a 3% viskóza),   50g a 180 metrů v klubku, 2 dřevěné korálky cca 1,2 cm velké, přímé jehlice č. 3 a 3,5, kulatá jehlice č. 3, jehla s větším ouškem na sešití, háček č. 3

Síla příze: na štítku, je uvedeno pro čtverec 10x10 cm, na šířku 21ok a na výšku 30 řad

Použité zkaratky: č. - číslo

                                       PD - přední díl

                                       ZD - zadní díl

                                      RU - rukáv

                                      okr. oko - okrajové oko

                                      PO - pevné oko

Vzory: 

Snímané oko:  na lícové straně pleteme 3 oka obrace a 1 oko sejmeme hladce, stále opakujeme. Rubové řady pleteme 3 oka hladce a sejmuté oko pleteme obrace, stále opakujeme.

Patentový vzor: pleteme 1 oko anglicky hladce a 1 oko obrace, toto stále opakujeme v řadách nad sebou, rubovou stranu pleteme stejně.

Obracený žerzej: pleteme lícové i rubové řady obrace

Střih:



Postup:

PD

    Začneme plést patent na jehlicích č. 3, nahodíme 71 ok. Pleteme patentovým vzorem do výše 3,5 cm. Dále pokračujeme na jehlicích č. 3,5 a pleteme vzorem, se snímaným okem. Ve výšce 21 cm od patentu a celkové výšce 25,5 cm od začátku, ujmeme 1 prostřední oko pro výstřih a obě poloviny dopleteme zvlášť. 

    Levou stranu, pleteme rovně 9 cm a potom v celkové výšce 34,5 cm od začátku dílu, ujmeme od středu dílu pro průkrčník každou 2. řadu takto: 1x4, 1x3, 1x2, 3x1 oka. Ve výši 38 cm, uzavřeme posledních 23 ok na jehlici,  najednou.

   Aby, nám barevné pruhy na pletenině vycházely na druhé polovině PD stejně, odmotáme si z klubka vlnu a pokračujeme v barevném sledu pruhů, stejným odstínem. V mém případě růžovou barvou. 


ZD

    Pro ZD nahodíme 71 ok na jehlice č. 3 a pleteme patentovým vzorem, do výšky 3,5 cm. Dále, pleteme na jehlicích č. 3,5 vzorem se snímaným okem. V celkové výšce 35,5 cm, ujmeme pro výstřih prostředních 17 ok a dopleteme každou polovinu, zvlášť.

    Dále, ještě ujímáme od středu výstřihu, co druhou řadu 1x2 a 1x2 oka. Posledních 23 ok na jehlici, uzavřeme najednou a díl ukončíme v celkové výšce 38 cm. 

     Aby, nám barevné pruhy na pletenině vycházely na druhé polovině ZD stejně, odmotáme si z klubka vlnu a pokračujeme v barevném sledu pruhů, stejným odstínem. V mém případě oranžovou  barvou. 


RU

    Na jehlice č. 3, si nahodíme 34 ok zeleným odstínem vlny a pleteme patentovým vzorem do výše 3,5 cm. V poslední řadě patentu, rovnoměrně přidáme 13 ok, to je každé 3. nebo 4. oko rozpleteme, ve 2 oka. Dále, pleteninu přepleteme na jehlice č. 3, 5 a pokračujeme v pletení, vzorem se snímaným okem. 

   Upleteme 8 řad rovně a začneme rozšiřovat po stranách rukáv tak, že rozpleteme druhé oko od začátku a na konci řady, každou 10 řadu 7x1 oko. Pleteme vzorem, do celkové výše 25 cm.

Límeček

    Sešijeme náramenice PD a ZD z lícu k sobě, matracovým stehem. Z lícové strany, nabereme 84 ok zeleným odstínem vlny, kolem průkrčníku ZD a PD dílu a pleteme takto: 1 okr. oko, 7 ok patentovým vzorem,  68 ok obr. žerzej, 7 ok patentový vzor a končíme 1 okr. okem. Límeček, pleteme do výše 6 cm a všechny oka ukončíme najednou.


Dokončení

    Označíme si střed, na horní části rukávu a přiložíme značku rukávu, na šev náramenice. Sešijeme Rukáv s PD a ZD  k sobě z lícu, matracovým stehem. Nakonec, sešijeme bok PD a ZD k sobě a rukáv, najednou, z lícu, matracovým stehem.

Šněrovačka

    Uháčkujeme si řetízek, ze zeleného odstínu vlny, dlouhý 80 cm. Do řetízku uháčkujeme 1 řadu PO, tím vytvoříme šnůrku. Nestříháme konec vlny. Háčkem protáhneme šnůrku kolem výstřihu, druhým očkem od začátku řady, ve vzdálenosti cca každou, pátou řadu. Podobně, jako tkaničky do bot. Navlečeme velké korálky, pomocí zbylé vlny a jehly.

    Vytvoříme malé střapečky tak, že obmotáme zelený odstín vlny, 20x kolem třech prstů. Vlnou z šnůrky, zajístíme horní okraj střapce, a utáhneme. Potom, střapec omotáme vlnou, asi 1,5 cm, od horního okraje střapce. Střapec zastřihneme, do potřebné délky.


   Svetr, pro dvouletou holčičku je hotov. Doufám, že jsem postup napsala strozumitelně. Upletení svetříku, není nic těžkého a zvládne ho i začátečnice, která umí jen základy a nemá, hodně zkušeností. Přeji hodně zábavy, při pletení! 


                                                                                                                            Hezký, slunečný den    Lenka





    Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!


 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...