pondělí 14. prosince 2020

Návod, jak uháčkovat a ušít pytlíček, na sušenou levanduli


     Nasušila jsem si, větší sáček levandule z naší zahrádky, která čekala, na své využití. Keříky levandule, mám jich celkem deset, mi kvetly celé léto a začátek podzimu.  Z počátku jsem neměla přesnou představu, do čeho voňavou levanduli uložím. Zaujaly mne, různé jednoduché, látkové pytlíčky, vyplněné levandulí. 

   Nakonec, jsem se rozhodla uháčkovat podlouhlý pytlíček, do kterého se ukládá, látkový pytlíček s levandulí. Inspiraci, jsem našla na krásném  blogu Maťuli, "Vše o co se zajímám". Napsala jsem pro vás návod:


Rozměry: výška háčkovaného pytlíčku, je cca 18 cm, průměr  je 6,5 cm. Rozměry látkového pytlíčku jsou, výška 12 cm, průměr 6,5 cm.

Spotřeba: 25 g středně silné  bavlny Craft Cotton (100g, 166m) od firmy Stylecraft přírodní, nebo bílé barvy. Háček č. 3.5. 

   Dále potřebujeme 2 dřevěné korálky, jeden malý dřevěný knoflíček nebo bílý ve tvaru květinky, a zbytek béžové stužky 40 cm dlouhé a 0,7 cm široké, na tkaničku. Na červený pytlík 40 cm stužky na tkaničku a květinku cca 50cm stužky široké 0,5 cm. 

   Dále pak, zbytek zelené příze stejné tloušťky, na květinku. Zbytek bavlněné látky, jehla a nit v barvě látky, špendlíky, ostré nůžky.

Síla příze: Na štítku, je uvedeno pro vzorek 10x10cm, na šířku 22 ok a na výšku 28 řad, jehlice, nebo háček č. 4.


Použité zkratky:    ŘO - řetízkové oko
                                       kr. sl. - krátký sloupek
                                      PO - pevné oko
                                      sl. - sloupek
                                      pol. sl. - polo sloupek


Střih látkového pytlíčku:



Postup:


    Pytlíček háčkujeme od spoda nahoru bavlněnou přízí, do kruhu. Vzor mezi dvěma * opakujeme. Uháčkujeme 4 ŘO a spojíme v kroužek 1PO, do prvního ŘO. 

1. řada:    1 ŘO, do každého ŘO uháčkujeme 2 kr. sl., ukončíme řadu 1 PO. = 8 sl. v řadě

2. řada:   1 ŘO, uháčkujeme * 2 kr. sl. do 1 sl.,  1 kr. sl., * opakujeme ještě 3x, končíme 1 PO.  =  12 sl. 

3. řada:   1 ŘO, 1 kr. sl., * 2 kr. sl do 1 sl., 1 kr. sl. * opakujeme ještě 4x, končíme 2 kr. sl do 1 sl., 1 PO.  =  18 sl. v řadě


4. řada:    1 ŘO, 2. kr. sl., * 2 kr. sl. do 1 sl., 2 kr. sl. * opakujeme ještě 4x, končíme 2 kr. sl. do 1 sl., 1 PO.  =   24 sl. v řadě

5. řada:  1 ŘO,  3 kr. sl.,  * 2 kr. sl do 1 sl.,  3 kr. sl. * opakujeme ještě 4x, končíme 2 kr. sl. do 1 sl., 1 PO.  = 30 sl. v řadě

6. řada:  1 ŘO, 4 kr. sl., * 2 kr. sl. do 1 sl., 4 kr. sl. * opakujeme ještě 4x, končíme 2 kr. sl. do 1 sl., 1 PO.  = 36 sl. v řadě

7. řada:  1 ŘO, 5 kr. sl., * 2 kr. sl do 1 sl., 5 kr. sl.  *  opakujeme ještě 4x, končíme 2 kr. sl. do 1 sl., 1 PO.  = 42 sl. v řadě

8. -12. řada: 1 ŘO, do každého sloupku uháčkujeme 1 kr. sl., končíme 1 PO. = 42 sl. v řadě

13. řada:  * 5 ŘO, 3 sl. vynechat, 1 kr. sl. do dalšího sl. *, opakujeme 9x, končíme 5 ŘO a vynecháme 2 sl., 1kr. sl. do prvního ŘO řady.

14. řada:  *  5 ŘO, 1 kr. sl. do 3 ŘO řetízku  z 5 ok  *,  opakujeme 10x, končíme 2 ŘO a 1 kr. sl. do třetího ŘO řetízku  z  5 ŘO. 


13. řadu a 14. řadu opakujeme stále nad sebou, celkem 16x (13. - 28. řadu), do výše 13 cm.

29. řada: Háčkujeme ozdobný okraj: 1ŘO, uháčkujeme 2 pol. sl.  a 1 kr. sl. pod řetízek ze 2 ŘO, *  do dalšího řetízku z 5 ŘO uháčkujeme: 1 kr. sl. , 4 pol. sl., 1 kr. sl.  *  opakujeme a končíme 1 kr. sl., 2 pol. sl., a 1 PO do prvního ŘO řady. 



Látkový pytlíček:

   Vystřihneme si, z vybrané látky obdélník a 2 kruhy, podle znázorněného střihu, i s 0,5 cm záložkou, na švy. Krátké strany obdelníku, složíme lícem k sobě, sešpendlíme a sešijeme 0,5 cm, od okraje látky.

    Dále, sešijeme spodní část látkového pytlíčku tak, že přiložíme jeden kruh lícem, k líci sešitého obdelníku. Sešpendlíme díly k sobě za 0,5 cm od okraje látky a sešijeme. Horní kruhový díl pytlíčku, sešpendlíme stejným způsobem, ale sešijeme jen do poloviny dílů a zapošijeme. Necháme si dostatečně velký otvor, pro naplnění pytlíku.


    Naplníme hustě pytlík, sušenou levandulí a sešpendlíme zbytek dílů po lícní straně, rubem k sobě. Sešijeme zbytek dílu nití, v barvě pytlíku. Pytlík vložíme, do háčkovaného pytlíku.

    Vybranou stužku, provlečeme háčkovaným pytlíčkem, zezadu dopředu, asi 3 cm pod ozdobným okrajem. Na konec tenké stužky, navlečeme větší korálky a zakončíme uzlíky. 



Zelená květinka:

    Uháčkujeme si řetízek ze 4 ŘO, spojíme v kroužek 1 PO. Dále háčkujeme 1 ŘO, a do každého ŘO uháčkujeme 2 kr. sl., kroužek uzavřeme 1 PO. = 8 sl.

  Dále háčkujeme 5 okvětních lístků tak, že do prvního kr. sl. několikrát nahodíme přízi a protáhneme, do potřebné délky lístku. Opakujeme celkem 6x a lístek končíme 4 ŘO a 1 PO do dalšího kr. sl. Uháčkujeme další 4 okvětní lístky, stejným způsobem. 

   Do prostředku květinky, našijeme dřevěný knoflíček, stejnou zelenou přízí a celou květinku našijeme do prostřed, háčkovaného pytlíku.


Červená květinka:

   Z tenké, červené stužky vytvoříme 7 okvětních lístků, stejně dlouhých  a spojíme je uprostřed,  jedním stehem. Našijeme bílý knoflíček, ve tvaru květinky, doprostřed háčkované květinky. Celou květinku, pak našijeme doprostřed, háčkovaného pytlíčku. 


Levandulový pytlíček máme hotový!


    Doufám, že je mnou napsaný návod, je pro vás srozumitelný. Uháčkovat pytlík, není nic náročného a ze základy háčkování, ho zvládne uháčkovat,  i začátečník. 




                                                                                                                                    Pohodové   odpoledne       Lenka  






Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...