úterý 17. listopadu 2020

Medové perníčky pro mou Aničku.....

     ..... jsem tento rok, pekla poprvé. U nás doma, je tradičně moje maminka, přidávala do Mikuláškové nadílky, spolu s jinými sladkostmi, oříšky a ovocem. Většinou, to byla větší postavička  z perníku, Mikuláška a čertíka, ozdobená barevným bílkem a zabalená v celofánu.  Mikuláš, anděl a čert, k nám domů nechodil. Nadílku, nám maminka dávala, za okno a my se těšili, co nám Mikulášek a anděl, nadělí tentokrát.

     Podle velikosti a zdobení usuzuji, že většinou maminka perníčky do nadílky, koupila. Postavičky z perníčku, se dají koupit před šestým prosincem, skoro ve všech potravinách. Co si pamatuji, tak je maminka začala péct až s příchodem vnoučat a s nástupem, do důchodu. 

    Loni, nám perníčky poslala v balíčku, babička Alenka. Letos, jsem se rozhodla, že poprvé zkusím upéct, perníčky sama. 


    Zvolila jsem si, recept na Medové perníčky, s kapkou rumu, který jsem našla na stránce Pro Ženy. A protože, jsem chtěla upéct jen pár perníčku, Aničce do Mikulášovské nadílky, připravila jsem si těsto, jen z poloviční dávky. Recept najdete ZDE!

  A to, se mi trošku vymstilo protože, jsem se nedržela, přesně receptu. Přidala, jsem trochu více medu, rumu, o půlku vajíčka víc a ikdyž, jsem přisypala trochu více mouky, těsto se mi lepilo a špatně se s ním, pracovalo.

    První várku perníčku, jsem trochu silněji vykrojila a perníčky, hodně naběhly. Perníčky, jsem pekla při teplotě 180°C, dvacet minut. U druhého plechu, jsem vyválela těsto, tenčí, tak aby perníčky, tolik nenaskočily. Perníčky, byly  rychleji upečené a proto, jsem druhý plech připálila. Až, třetí a čtvrtý plech, jsem vychytala.

    Nechala jsem perníčky vychladnout a večer, jak šla malinká spinkat, jsem se pustila, do zdobení. Mám sice zdobítko s násadami na dorty, ale to mi bylo, k ničemu. Násadu, s tak malou dírkou, tam nemám. Zkoušela jsem si vyrobit kornoutek, z pečícího papíru ale s tím, se mi nepracovalo dobře. 

   Nakonec, jsem použila  pevnější sáček u kterého, jsem si ustřihla rožek. Dostat zdobení do ruky a namalovat stejně silnou linku, chce také trošku cviku, ale s každým dalším kouskem mi šlo zdobení lépe. Na zdobení perníčku, jsem použila také malé barevné kuličky, které mi zůstaly doma po pečení cukroví.

   Teď, si perníčky odpočinou a nechají se změknout a před Mikuláškem, jich pár zabalím do celofánu a ovážu stužkou.


                                                                                                         Krásné listopadové odpoledne   Lenka



Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...