čtvrtek 29. října 2020

Návod, jak uplést fialovožlutou čepičku, pro holčičku


    Tuto čepičku, jsem narychlo upletla své dvouleté holčičce, když jsem nenašla vhodnou, tenkou, podzimní čepičku, v obchodě. Návod není z mé hlavy, pochází ze staršího časopisu Katarinka a je upravený na jinou tloušťku vlny a jiný typ jehlic. 

    Anička, je na svůj věk trochu drobnější a má menší hlavičku. Ještě nosí velikost oblečení pro 1 rok a půl staré dítě. Čepička, je hodně pružná a už teď vidím, že Anička může nosit čepičku déle, než jednu sezónu. Díky pěknému ažurovému vzoru, je čepička vzdušná. 


Velikost:  2-3 roky (obvod hlavičky 47 až 50 cm)

Spotřeba: 50g fialové, tenké, akrylové vlny Soft and silky od Women's institute, a zbytek žluté cca 10g vlny stejné značky, klubko se vyrábí ve 100g a má 270m. Doporučená síla jehlic je 3 až 3,5 mm. Dále potřebujeme: oboustrané jehlice č. 2,5 a kulatá jehlice č. 3,5 , háček č. 3, jehlu s větším ouškem

Síla příze: Na štítku je uvedeno pro vzorek 10x10cm, na šířku 25 ok a na výšku 36 řad.

Použité zkratky:  ŘO - řetízkové oko

                                      kr. sl. - krátký sloupek

                                      PO - pevné oko

                                      sl. - sloupek

                                     

Vzory:

patentový vzor: 1 oko hladce, 1 oko obrace, střídáme a pleteme v řadách na sebou

ažurový vzor: na 9 okách, pleteme podle nákresu. 2, 4, a 6 řadu pleteme hladce, 8 řadu pleteme obrace.




Postup:


    Začínáme plést žlutou přízí, na 104 ok a pleteme na oboustranných jehlicích č. 2,5 patentovým vzorem, v kruhu. Na každou ze 4 oboustranných jehlic, si nahodíme 26 ok a spojíme v kruh. Celkově máme, na jehlici 104 oka. Upleteme 2 řady žlutou, patentovým vzorem. 

    Potom, pokračujeme plést fialovou vlnou, patentovým vzorem a pleteme do výše 5 cm, od žlutého pruhu. V poslední řadě, rovnoměrně přidáme 4 oka, rozpletením hladkého oka, ve dvě. Máme na jehlicích 108 ok.

    V první řadě ažurového vzoru, přepleteme oka na kruhové jehlici č. 3,5. Dále pleteme ažurovým vzorem, podle schématu, vzoru. Vzor v řadě, opakujeme 9x.  Řadu začínáme spletením 2 ok hladce, pokračujeme podle schématu a končíme spletením 2 ok hladce anglicky. 

   Na výšku vzor opakujeme 5x. Po upletení potřebné výšky vzoru, práci neukončujeme, přízi ustřihneme trochu delší a provlečeme všemi oky a stáhneme.  Nitky zapošijeme.


Pásek:

    Uháčkujeme si řetízek, z žluté vlny Soft & Silky z 15 ŘO a do něj uháčkujeme, ještě 4 řady krátkých sloupků. Proužek zkroutíme do spirálky, ohneme a všijeme do horního, malého otvoru čepky. 


Květinka:

    Květinku, začneme háčkovat fialovou vlnou Soft & Silky a ze 4 řet. ok. Řetízek, spojíme v kruh, jedním PO. Do řetízku ze 4 ŘO, uháčkujeme 9 kr. sl., poté pokračujeme žlutou vlnou v  háčkování, 5 okvětních lístků.  

    Začneme prvním okvětním lístkem a uháčkujeme 5 ŘO, dále dva 3x nahozené sloupky do prvního kr. sl.. Do druhého kr. sl. uháčkujeme jeden 3x nahozený sl. a končíme 5 ŘO a 1 PO do stejného sloupku. Ukončily jsme první okvětní lístek. 

   Uháčkujeme 1 PO do dalšího sloupku a háčkujeme další okvětní lístek stejným způsobem, jako první lístek.  Potom, ještě uháčkujeme další tři s tím, že poslední lístek, háčkujeme do posledního kr. sl.  Zapošijeme nitky a poslední nejdelší nitku použijeme k přišití květinky na bok čepičky. 



                                                                                                                    Krásné podzimní odpoledne  Lenka                                               




Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

    

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...