neděle 9. srpna 2020

Zahradničení pro radost a jako relaxace po dlouhém dni.

     Abych se přiznala, o zahradničení nevím zhola nic. Nevím, jak se navrhují zahrady, co potřebují trvalky, a všechny názvy květin, na naší zahrádce. Nevyrůstala jsem s bráškou v domku, ale v bytě, ve městě. Pokojových rostlin, jsme měli spousty, ale venkovních jen pár muškátků za oknem a na balkónku. Malou zahrádku před domkem a za domkem máme jen chvíli. Ze všeho, co zasadím a rozkvete a daří se, mám velkou radost. 

     Vím ale, že po dlouhém dni s Aničkou, mi dělá velmi dobře na duši, být venku a trochu pracovat na zahrádce, vyplet plevel, zalít květinky, zamést napadané listí, odstřihnout uschlé listy a květy, nebo pokypřit půdu. Někdy, jen tak potichu a někdy si poslouchám, oblíbenou muziku.

    Na zahrádce před domem, se toho moc nezměnilo.  Po zimě, jsem pořádně zryla půdu kolem keříků Brslenu a také kolem Růžiček, Hyacintů a Řebříčku. Potom pohnojila, což jim velmi prospělo a měli jsme a pořád máme, nové květy. Do proutěného košíku před domem, jsem si zavěsila bílou Petunii a žluté Krásnoočko.

    Na zadní zahrádce, má moje holčička svůj stoleček, se dvěma židličkama. Chtěla jsem ji to její místečko trochu zútulnit a proto jsem jí za stoleček, postavila květináček s popínavým  Plaménkem, který se krásně line okolo své opory a má krásné fialové květy.

    V malinké, obdelníkové zahrádce, jsme vyměnili kameny za malý, dřevěný, okrasný plůtek. Skalničky, nám přežily jen čtyři, ty jsem si oposunula z rohu na jednu stranu záhonku, a na druhé straně, mám vysázené Narcisy a teď rozkvetlé Afrikány. Do prostřed záhonku, jsem na jaře zasadila keřík, červené Růže. Zrovna teď, je podruhé v květu a je to nádhera a pastva pro oči, pozorovat její rudé květy.

   Velkou radost, mám také z keříků Levandule, které nám letos dvakrát, krásně vykvetli. Svou pronikavou vůní  a sytou barvou, přilákaly spousty včel a motýlů. S hrníčkem odpolední kávy u našeho dřevěného stolku, nebo s malou u bazénku, ráda pozoruji cvrkot v naší, mini zahrádce. Z první sklizně levandulových květů, jsem si vyzkoušela udělat, levandulový sirup. Je velice chutný, zdravý a voňavý. Zbyla mi, už jen jedna láhev.

    Dřevěné posezení umístěné blízko dveří do zahrady, zdobí také bílé Petůnie, v květináčích.

  Na konci, zahrady si můj Sany zasadil pár truhlíků s jahodami, paprikami, cuketou a jedním rajčátkem. Jahůdky, jsme letos párkrát sklidily, ale papričkám se moc nedaří, ikdyž toto léto bylo u nás více sluníčka, než obvykle.  Ty asi letos, už nesklidíme. 

     Teď nás čeká dovolená, ale už v září bychom si chtěli postavit, zahradní domeček. Sany, je  velice zručný truhlář, takže má v plánu si koupit jen dřevěné lišty a postavit si domek sám. Domek, bude mít šikmou střechu, která bude odvádět dešťovou vodu do barelu a malé okýnko. Už se moc těším. 

                                                                                                                  Krásný zbytek   neděle    Lenka


                                                                                            

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...