čtvrtek 20. srpna 2020

Druhé malování na textil

    Nedalo mi to a ještě před dovolenou, jsem se po chvilkách pustila, do dalšího tvoření. Vždy odpoledne po obědě, když moje Anička spinká si vytáhnu podložky, barvy a štětce a pustím se, do malování, na textil. Tentokrát, jsem zrecyklovala starší, fialové tričko s dlouhým rukávkem. Je vyrobeno z velmi příjemného materiálu, tak jemného, že jsem si tričko na bříšku už odřela, při opírání o stůl. 

    U prvního malování, jsem zvolila jen jednoduchý motiv srdce, abych si malování nejprve vyzkoušela. Teď, jsem se pustila do malování motivů zahrady a přírody. Mám ráda přírodu a květiny, a také malé zvířátka jako včelky, žabky, motýlky a další. Z květin, jsem si vybrala mé oblíbené kopretiny, sedmikrásky, růže a levandule. Ze zvířátek, potom mloky a motýlky. 


   K malování, používám matné barvy na textil, značky Tulip, metalickou stříbrnou stejné značky a nově také, fixy na textil. Šablonky na motýlky, jsem si vyrobila sama. Na růžičky a mloky, jsem použila darované šablony, které mi dlouho ležely v krabici a konečně jsem pro ně našla využití. Nadpis a kopretiny, jsem si malovala podle fantazie z hlavy, přímo na plátno.

    Jako u první recyklace černého trička, nezůstalo ani tentokrát, jen u pouhého malování na textil, ale pustila jsem se do úplné, recyklace trička. Ozdobím si ho nejen perličkami, hačkovanými aplikcemi, v podobě květinek a háčkovanou krajkou, ale také nově výšivkami květin.

   Tričko, je velikosti 10 (38), úpnuté s dlouhým rukávkem a malým oválným výstřihem. Rozhodla jsem se, že si upnuté rukávy zkrátím, vytvořím rozparek a olemuji barevnou, háčkovanou krajkou. Také výstřih si upravím a trochu si ho prohloubím, obšiji začisťovacím stehem a také olemuji, barevnou krajkou. 

    

   Kombinaci žluté a bílé, které jsem použila na květiny, bych chtěla použít také na barevnou krajku a zakomponovat do žluté krajky, bílé perličky. Jestli takto oživím i délku trička, záleží na zůstatku bílých perliček, které se mi nepodařilo dokoupit.

    Malování na textil, mne nesmírně baví. Je to jiné, jak malovat na plátno a má to i svá úskalí. Musí se dodržovat jistá pravidla, jako třeba čistota rukou, štětců a prostředí. Když si zaťapete látku, už to nespravíte. Také malování štětci, nejde tak hladce, díky textury látky. Když, je štětec moc mokrý, barva se rozpije do látky více a udělá fleky, když je sušší nenamalujete, čistou linku. 

    Oblíbila jsem si, používání lepících šablon. Šabonku nalepím na zvolené místo, nanesu základní barvu houbičkou, nebo hrubším štětcem. Šablonku odlepím a nechám barvy zaschnout. Po zaschnutí barev, mohu potom zduraznit obrysy a detaily tenoučkým štětcem, nebo fixem na textil. Tuto část malování na textil, mám nejradši.

    Zítra, už odjíždíme na dovolenou a protože hlasí i nějaké přeháňky a deště, vezmu si tvoření sebou a dokončím tričko tam. Máme zamluvenou chatičku u jezera, a budeme tam trávit týden. Pomalu se balím a začínám se těšit.

                                                                                                                           Krásné léto       Lenka

    

   

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...