úterý 10. března 2020

Malování obrázků na textil

    Už delší dobu, si pohrávám s myšlenkou, vyzkoušet něco nového. S mojí malou rošťandou, toho času moc není, ale moje tvořivá dušička nikdy nespí a nikdy nezůstává dlouho  v klidu. Pořád, ještě pracuji na lila svetříku, ale v myšlenkách, už přemýšlím nad novým tvořením. 

    Tentokrát, bych si chtěla vyzkoušet malování na látku a jediněčně tak ozdobit, nějaký starší kousek. Anička, teď po obědě spinká, tak mám trochu času, napsat nový příspěvek.

Malování na textil:

    Než, se pustím do tvoření, zjistila jsem si na internetu, pár informací. Malovat, se dá prakticky na cokoli, můžeme si ozdobit plátěnou tašku, tričko nebo třeba tenisky. Důležité je, však složení látky. Látka by se měla skládat z čisté bavlny nebo lnu, doporučuje se maximálně s pěti procentní příměsí. Látka, by měla být vypraná a vysrážená.

   Než, se pustíme do samotného malování, měli bychom si obstarat, pár pomůcek. Pod  první vrstvu vybrané látky, je třeba podložit nepropustnou plastovou podložku nebo kartón s fólii. Cokoli, co doma najdeme. Je velmi důležité, aby se vám barvy neotiskly, na spodní látku. 

    Dále, potřebujeme pár kolíčků na prádlo nebo, silnější kancelářské spony. Látka, se musí na podložku, vypnout. Můžeme, si vyrobit různé šablony z tvrdého papíru, plastové podložky nebo lepící tapety. Jestli rády razítkujeme, můžeme si vyrobit, také razítka. Budeme potřebovat různě silné štětce a houbičky. Malovat, můžeme přímo štětcem na látku a nebo ťupovat houbičkou. 

   Pro inspiraci, jsem vybrala do mé koláže toto krásně, malované  oblečení, tašku a tenisky. Jsou to opravdu fotky, jedinečných kousků, sdílené na internetu.  Neočekávám, že ze začátku moje výtvory budou vypadat, tak krásně, ale už teď se těším na nové tvoření a nápady. 


    K samotným barvám. Barvy musíme koupit s označení přímo na textil, většinou jsou akrylové a dají se koupit základní odstíny, metalické, třpitivé nebo třeba neónové. Malovat nemusíme jen barvami,  ale dají se koupit fixy, nebo malovat, či sprejovat přes šablonu, savem. Poté, nám vyniknou krásné, zajímavé efekty. 

    Namalovat se dá prakticky cokoli, můžeme začít třeba jednoduchými nápisy ozdobenými malůvkama. Namalovat můžeme různé tvary, jako kolečka, srdce, hvězdy,  nebo něco složitějšího jako třeba květiny s listy, domy nebo třeba mandalu. Možností je spousta a záleží jen na vaší fantazii a trošky šikovnosti.

    Každý z nás, má doma žehličku a pečící papír. Ten, budeme potřebovat pro zafixování barev po zaschnutí. Pečící papír přiložíme na naše malování, nastavíme teplotu žehličky na bavlnu a několik minut žehlíme. Ručně malované oblečení, pereme jen ručně, nebo na šetrný program 30 stupňů. Oblečení, před praním obrátíme rubem nnahoru.

   To, jsou základní informace o malování na textil. Určitě, se vyplatí dodržovat čistotu práce a rukou a neplýtvat barvami. Po pár pokusech, určitě příjdeme na další nápady a triky, jak pracovat efektivněji. 

   Ráda bych, neskončila jen u samotného malování oblečení, ale postupně vytvořila jedinečné koláže malování, vyšíváníháčkování a třeba i zdobení perličkami a flitry. Při kombinaci různých technik, se otvírají nekonečné možnosti, jak jedinečně ozdobit starší kousky oblečení, nebo vytvořit svoji osobitou kolekci. 

                                                                                                             Krásné úterní odpoledne    Lenka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...