úterý 17. března 2020

Jak zabíjím čas, v této nelehké době.

    V současné, nelehké době, asi každý člověk ve světě, bedlivě sleduje, dění kolem nákazy. Když otevřu, zprávy, facebook, skoro každý druhý příspěvek, je o Coronaviru, každý chce být informován. Je velmi těžké, nestresovat se, nepodléhat panice, zachovat klid. 

   V našem kraji, je prokázaný jeden člověk nákazou, v celé zemi, je to už osmi set. Vláda nedělá žádné kroky, chtějí jen izolovat starší osoby nad sedmdesát let a poslat je, na čtyři měsíce, do karantény. V praxi, si to nedokáži, představit. Většina lidí, se má nakazit, projít si nemocí, vyléčit se a získat imunitu. Kolik lidí na tento riskantní plán doplatí životem, to nikdo neví.

   Žiji v malém městě a lidé u nás, stále žijí své životy v klidu, bez omezení a kromě chybějícího toaletního papíru, bychom nepoznali, že se něco děje. Myslím, že  to ale příjde a situace se ještě, hodně zhorší. Bojíme se, o svoje blízké. Je dobré, chovat se zodpovědně, omezit některé aktivity a být dopředu připraven. 

    Vyrovnat se s tímto stresem mi pomáhá moje malá holčička, cvičení, meditace, pěkný film, ale i ruční práce. Během posledních týdnů, jsem pracovala na lila svetříku, dokončila ho a teď se ho snažím ozdobit, ruční výšivkou. 

   Výšivka na oblečení, je už několik let, zpátky v módě. Vyšívá se hodně strojově, třeba na košile, šaty, ale i džínsy. Hodně žen je zručných a vyšijí si něco pěkného na starší kousek a tak dodájí, svému staršímu kousku nový, originální vzhled. Já, jsem si toužila vyzkoušet, výšivku, na pleteninu. 

   V mé první koláži, mám obrázky krásných výšivek, na pletenině, které mne inspirovaly, k mé jednoduché výšivce.


   Před třiceti lety byla populární křížková výšivka na Kanavě, nebo Panamě. Na bavlněné plátno, se zase vyšívalo  stonkovým a plným stehem. Moje maminka, svého času, vyšila spoustu pěkných polštářků, prostírání, taštiček i ubrusů.  

   Vzpomínám si, že i naše pytlíčky na přezůvky do školy, měly také vyšité obrázky, kromě jména, jsem tam měla i krásnou růžičku. Některé své práce, dala maminka dárkem a některé se dochovaly, až do dneška a objeví se na stole, při slavnostních příležitostech. 

   V mé první představě mojí výšivky, se objevila jen malá květina se stonkem a listy, v horní části, předního dílu. Zkoušela jsem si ji výšít bez nákresu, plným stehem, přímo na pleteninu, ale moje práce nebyla pěkná a nelíbila se mi. 

   Proto, jsem se rozhodla začít od znova, zpevnit materiál a první výšivku, trochu zjednodušit. Pokusila jsem se, vyšít malý ornament, s malými květinkami okolo, stonkovým stehem. Zvolila jsem si, malý ornament s květinkou, který můžete vidět v levém dolním rohu, obrázku.


    Vyhledala jsem si pár rad, jak zpevnit pleteninu, pro výšivku. První z nich, je starší technika, vyšivání přes plátno. Tento postup, se mi zdá hodně pracný a vytahování nití zpod výšivky, se mi zdálá hodně riskantní a složité. 

   Další z nápadů, jak zpevnit pleteninu je nažehlit na rubní stranu pleteniny, lepící vlizelín, látku kterou švadlenky vystužuji límečky, pásky a kapsy. Druhá možnost, se mi zdála daleko jednodušší i proto, že kousky bílého vlizelínu, mi zbyly z doby, kdy jsem šila čtyři malé organizéry na plenky a hračky, do Aniččiného pokoje.

    Vlizelín, mám nažehlený, čtyři bavlnky, jehlu a nůžky připravené a jde se na načrtnutí ornamentu a květinky, smývatelným fixem. Poté, už vyšívám, v horní části, pravého předního dílu, stonkovým stehem, obrysy ornamentu a květinky.


   Vyšívání, mne k mému úžasu, docela chytlo a  z jednoho ornamentu, jsem přešla na větší květinku s nepravedlnými lístky na kterou, jsem použila melírovanou bavlnku a vyšila ji plným stehem. Malé, mini květinky jsem vyšila řetízkovým stehem a středy zvýraznila, žlutým uzlíčkem.

    Výšivka, pěkně zvýrazňuje, jemný odstín svetříku. Nechala, jsem se inspirovat obrázky a zvýraznila uprostřed, také raglánové švy řetízkem, výraznou fialovou bavlnkou. Délku, přední díly a výstřih, jsem obháčkovala jednou řadou, krátkých sloupků. 

   Nakonec, vyšiji ještě podobnou výšivku, do rohu spodní části levého, předního dílu. Už teď vidím, že zdobení výraznějšími barvami, dodává svetříku šmrnc, svetřík ožívá a z celkem nudného kousku se stává osobitý, módní doplňek, který poutá pozornost na první pohled.

                                                                                                    Přeji krásnou noc a pevné nervy a  zdraví     Lenka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...