čtvrtek 23. ledna 2020

Návod na uháčkovaní teplé šály s knoflíky

   
    Melírované příze a vlny, jsou teď hodně moderní a obchody nabízí celou škálu barev, složení i tloušťky. Jen si vybrat pro sebe, tu vhodnou. Já si vybrala větší klubko, ve kterém se střídají čtyři barvy od béžové, sytě růžové po světle žlutou a broskvovou, na uháčkování pěkné šály s proužkovaným vzorem. Šála je hřejivá, protože se omotává kolem krku a kříží se vzadu na šíji.

  

Velikost:    rozměr šály je šířka 123 cm, a výška 20 cm.

Spotřeba:  140 g batikované vlny Batik Swirl, odstín - Korálový útes, kterou vyrábí firma Stylecraft. Klubko vlny batik Swirl má 200 gramů a délku 550 metrů, je složené z 20% vlny a 80% akrylu. Háček č. 4. Dále  4  růžové knoflíky o průměru 2 cm a jeden malý růžový knoflík o průměru 1 cm, nůžky, jehla s velkým ouškem.

Síla příze: pro vzorek 10x10 cm na šířku, vychází 22 ok a na výšku 30 řad na pletenině, na štítku, doporučená síla jehlic je č. 4  a háčku 4 mm.

Vzory: Šála, se háčkuje v jednom kuse, pruhy z klubka, nám vycházejí, různě široké. Začínáme háčkovat dlouhými sloupky, za spodní obloučky ze předu, nebo ze zadu. Tři řady proužků, prostřídájí vzorky háčkované z dlouhých sloupků a řetízkových ok. Vzor, mezi dvěma * opakujeme. Okrajový lem, šály se háčkuje  vzorkem, ze dvou řad, podle schématu.







Použité zkratky:  ŘO -   řetízkové oko
                                     dl. sl. - dlouhý sloupek
                                     kr. sl  - krátký sloupek
                                     sl. -    sloupek
                                     PO -   pevné oko

Postup: 

    Uháčkujeme řetízek dlouhý 239 + 3 ŘO,  místo prvního dlouhého sloupku.

1  řada (líc):     3 ŘO, 239 dl. sl., máme 240 sloupků v řadě.
2  řada (rub):  3 ŘO, 239 dl. sl., háčkujeme za obloučky sloupků spodní řady, ze předu.
3  řada (líc) :   3 ŘO, 239 dl. sl., háčkujeme za obloučky sloupků spodní řady, ze zadu.

4 řada (rub):  1 ŘO, 1 sl. vynechat, *  1 kr. sl., 1 sl. vynechat, 1 ŘO, * vzor mezi hvězdami  opakujeme až do konce řady, končíme 2 kr. sl. 

5 řada (líc):   4 ŘO, 1 sl. vynechat, 1 dl. sl. do dalšího sl., * 1 sl. vynechat, 1 ŘO, Pecička = 3 dl. sl.  sháčkujeme v 1 dl. sl., 1 ŘO, 1 vynechat, 1 dl. sl. do dalšího sl., * vzor mezi hvězdami  opakujeme až do konce řady a končíme 1 ŘO a 1 sl. vynechat a 1 dl. sl. do posledního ŘO.

6 řada: (rub): opakujeme 4 řadu.
7 řada:             3 ŘO, 239 dl. sl. = 240 sl. v řadě.
8 řada:            3 ŘO, 239 dl. sl. háčkujeme za obloučky sloupků spodní řady, ze předu.
9 řada:            3 ŘO, 239 dl. sl. háčkujeme za obloučky sloupků spodní řady, ze zadu.
10. řada:         opakujeme 4 řadu.

11. řada:         3 ŘO, 1 sl. vynechat, * 2x 2 dl. sl. sháčkujeme v 1 dl. sl. do stejného sl., 1 ŘO, 1 sl. vynechat * vzor mezi hvězdami opakujeme až do konce řady, končíme 1 ŘO, 1 sl. vynechat, 2 dl sl. sháčkujeme v 1 dl. sl. 

12. řada:        opakujeme 4 řadu.
13. řada:        opakujeme 1 řadu
14. řada:        opakujeme 2 řadu
15. řada:        opakujeme 3 řadu
16. řada:        opakujeme 4 řadu
17. řada:        opakujeme 5 řadu
18. řadu:        opakujeme 6 řadu
19. řadu:        opakujeme 7 řadu
20. řadu:       opakujeme 8 řadu
21. řadu:        opakujeme 9 řadu

Koncovou vlnu nestříháme.


Dohotovení:

    Boky a spodní okraj šály, obháčkujeme 1 řadou kr. sl. tak, že začínáme háčkovat bok šály od rohu neustřihnutou vlnou, na lícové straně. Šálu otočíme a háčkujeme po rubní straně,  znovu bok šály, spodní okraj šály a druhý bok šály, krátkými sloupky. Vlnu nestříháme.

Poutka:

    Pokračujeme v háčkování  4 poutek, pro knoflíky. Poutka háčkujeme na boku šály, z lícní strany. První poutko, uháčkujeme hned od rohu tak, že uháčkujeme 4 ŘO pro první poutko, 8 kr. sl., dále uháčkujeme 4 ŘO pro druhé poutko. Poté uháčkujeme 8 kr. sl.,  pro třetí poutko uháčkujeme znovu 4 ŘO a končíme 8 kr. sl., 4 ŘO pro poslední poutko a 1kr. sl. do posledního sl. Takže, máme uháčkovaná 4 menší poutka, se stejnými rozestupy mezi nimi. 

Knoflíky:

    Našijeme 4 knoflíky 1 cm od okraje, měřeno bez lemu, ve vzdálenosti 3 cm od sebe tak, aby spodní šála přesahovala 1 cm ( s bordurou 2,5 cm). 


        Na opačném konci, spodního rohu šály vytvoříme  jedno poutko, 1 cm široké z počáteční vlny. Poutko, by mělo být silnější, proto 1 cm široké poutko ještě hustě obmotáme  stejnou vlnou a zapošijeme.  Konce šály překřížíme, tak aby konce na sobě pěkně ležely. Na horní šále, si odměříme 19 cm a malý knoflík našijeme na rub horní šály, kousek od lemu, jak je to ukázané na mém obrázku.                                                    

                                             

    

Lem šály:

    Můžeme, pokračovat v háčkování lemu, přímo zklubka, tak jak nám barevné pruhy vycházejí a nebo můžeme zvolit pro lem, větší barevný kontrast a háčkovat jinou výraznější barvou. V mém případě, jsem si odmotala  béžovou vlnu a lem začala háčkovat, výraznou růžovou vlnou. 

    Lem začíníme háčkovat po rubní straně šály, v dolním rohu šály. Do rohu šály uháčkujeme lem tak, aby byl na bocích šály trochu delší a při nošení, se hezky překrýval. Začínáme háčkovat první řadu 3 ŘO, dále 1 kr. sl. do prvního sl. Potom 1 ŘO, 1 sl. vynechat, 1 kr. sl. do dalšího sl., vzor stále opakujeme. Řadu končíme v opačném rohu šály 1 kr. sl. + 1 ŘO  + 1 kr. sl. uháčkujeme do posledního sl.

    Druhou řadu začínáme háčkovat 3 ŘO, Pikotku ze 3 ŘO, 1 ŘO, * dl. sl. pod oblouček z 1 ŘO, pikotku ze 3 ŘO, 1 ŘO * 1 dl. sl. pod oblouček. Opakujeme vzor mezi * ještě 4x. Dále háčkujeme, 1 ŘO vynechat a 1 kr. sl. do dalšího ŘO, 1 ŘO vynechat a dále stále opakujeme. Háčkujeme podle schématu. Řadu končíme posledním,  šestým dl. sl. Vlnu zapošijeme.
   




    Tato hřejivá šála, je hotová. Doufám, že jsem postup šály popsala dostatečně srozumitelně a  že vám háčkování udělá radost, tak jako mně. Při oblékání, to chce trochu cviku, ale během pár dní si šálu zvládnete hladce zapnout a upravit do hezkého tvaru, i bez zrcadla. 


                                                                                                                    Krásný den a krásné tvoření  Lenka 






Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...