pondělí 27. ledna 2020

Návod, jak uplést proužkovanou halenku s ramínky


   Dneska sdílím starší kousek, halenku pletenou v prvních letech, po miléniu. Návod, jsem už sdílela na mých starších stránkách. Dneska, jsem jej jen doplnila a vylepšila. Halenku pořád ještě mám a před otěhotněním, jsem jí ráda nosila k džínsům nebo k plátěným kalhotům a  doufám, že na jaře zase ponosím.

   Postup, je velmi jednoduchý. Halenku, zvládne uplést i začátečník, protože se plete jen hladkým žerzejem a patentovým vzorem. Na halenku, můžete využít různé zbytky vln a sladit tak se základní bílou k sobě barvy, které máte ráda.  




Velikost: 38-40, velikost M

Spotřeba: 200 g bílé, 50 g béžové, 50 g zelené, a po 25 g oranžové, žluté a červené příze střední síly značky Palermo ( 40% bavlna, 60% polyamid, v 50 g klubku je asi 100m ),  jehla s větším ouškem,  jehlice č. 3, kruhová jehlice pro lemy č. 3, háček č. 3.

Vzory:

Patentový vzor: střídáme jedno oko hladce, jedno oko obrace, v řadách stále nad sebou.

Lícový řerzej: lícové řady pleteme hladce a rubové pleteme obrace.

Zkušební vzorek: 
Pro vzorek 10 x 10 cm patentovým vzorem, vychází 16 ok v řadě a 23 ok na výšku.


Použité zkratky: okr. oko - okrajové oko 
                                     rag. rukávy - raglánové rukávy, zúžení


Střih:




Postup:

ZD a PD

    Na jehlice č. 3, nahodíme 94 ok a pleteme 3 cm, pružným vzorem. Poté pokračujeme lícovým žerzejem a pleteme proužky a současně ujmeme z obou stran 1 oko. Poté každou 6. řadu, ujímáme z obou stran 5x1 oko tak, že upleteme 1 okr. oko, 2 hladce, 1 spleteme přetažením (jedno oko sejmout, další uplést hladce a sejmuté oko přes něj přetáhnout).        

    Druhou stranu, ujímáme zrcadlově. Upleteme 2 řady žlutou přízí a potom 2 řady tmavě červenou přízí. Dále upleteme 14 řad zelenou přízí, široký pruh a za ním 2 řady oranžovou přízí. Následuje bílý proužek z osmi řad, dále 2 řady žlutou přízí, 2 řady bílou a další 2 řady červenou přízí. Další široký proužek z 14 řad, tentokrát pleteme z béžové příze.



    V celkové výšce 17 cm od začátku, to je u konce béžového pruhu, začneme po stranách přidávat každou 8. řadu pro rozšíření dílu 6x1 oko. Upleteme okr. oko, potom 2 oka hladce a třetí oko rozpleteme na dvě, na konci řady postupujeme zrcadlově. Pokračujeme v pletení pruhů a upleteme 2 řady žlutou přízí, 2 bílou, a zase 2 řady oranžovou přízí. Následuje tenký, bílý proužek z 8 řad.

     Dále opakujeme celý sled pruhů, ještě jednou od počátku, to je od patentu. V celkové výši 33 cm, při vyplétání druhého béžového pruhu, začneme ujímat po obou stranách pro rag.  zúžení rukávů co 2. řadu 20x1 oko stejným způsobem, jako u zúžení dílu. 

    Po posledním úzkém bílém proužku z 8 řad, ještě vyplétáme pruhy takto: upleteme 2 řady žlutou a 2 řady bílou přízí, dále nenásleduje červený pruh. Poté 2 řady bílou a 2  řady  oranžovou a znova bílou přízí. 




    V celkové výši 43 cm, upleteme ještě 4 řady bílou přízí, patentovým vzorem, kdy stále ještě pokračujeme, v ujímání pro rukávy. Potom 54 ok z jehlice převedeme na pomocnou a práci odložíme.

Přední díl, pleteme stejně.


Rukávy

Rukávy, začneme plést bílou přízí, na 64 ok a pleteme patentovým vzorem, do výše 3 cm = 12 řad. Dále pokračujeme ve stejném vyplétání pruhů, jako u předního a zadního dílu. V celkové výši 14 cm (při začátku pletení béžového pruhu), začneme ujímat pro sešikmení rag. rukávů, z obou stran co 2. řadu 20x1 oko, stejným způsobem jako u zadního a předního dílu. 

    Po upletení druhého, bílého, úzkého pruhu z 8 řad pokračujeme ve sledu pruhu jako na ZD a PD a končíme 2 řadami bílého proužku. Potom, ještě upleteme 4 řady lemu, které pleteme patentovým vzorem. Zbylých 24 ok převedeme na pomocnou jehlici.

Druhý rukáv upleteme stejně.


Dokončení

    Díly, navlhčíme vypneme a necháme uschnout. Sešijeme boční a rukávové švy a začistíme nitě. Oka z pomocných jehlic, převedeme na kruhovou jehlici a pokračujeme v pletení bílou přízí a patentovým vzorem, ještě upleteme dalších 6. řad. Oka uzavřeme. 

   Uháčkujeme si 2 pásky na ramínka. Řetízek je dlouhý 25 cm a do něj uháčkujeme 2 řady  krátkých sloupků dlouhé. Pásky, našijeme cca 2 cm od raglánového švu, do předního a na druhé straně do zadního dílu.





  Tato letní halenka, je hotová. Doufám, že jsem postup halenky popsala dostatečně srozumitelně a  že vám pletení udělá radost, tak jako mně.  Hezké pletení!


                                                                                                                                      Pěkný den   Lenka 






Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...