úterý 15. května 2018

Návod, jak uháčkovat halenku z osmdesátek



     Bílou, tenkou halenku, jsem si uháčkovala před mnoha lety a vzpomínám si, že jsem ji měla na sobě poprvé při ústních maturitních zkouškách. Stále, je součástí mého šatníku, a k džínsům, sáčku a správných doplňků vypadá pořád pěkně i sexy. Vzorek halenky je hodně  děrovaný, vždy volím pod ni tělové prádlo. 

    Původní návod pochází ze starého časopisu s osmdesátek a pamatuji si, že vzoreček byl složitě rozepsaný a mi pořád nevycházel a musela jsem ho háčkovat znovu a znovu, aspoň desetkrát, než jsem ho uháčkovala správně. Na fotečce, je také halenka ve vínovém provedení a bez rukávků, jen průramky jsem obháčkovala dvěma řadami dlouhých sloupků.


Velikost: 38-40 

Spotřeba: 350 g bílé jemné bavlněné příze (Kordonet) (tloušťku, číslo příze už si bohužel nevzpomínám, proto doporučuji si vzoreček nejprve vyzkoušet na zvolenou přízi), háček č. 2. 

Vzory: háčkujeme podle nákresu, pro velikost 38-40, pro ZD a PD opakujeme vzor 8x, pro rukáv opakujeme vzor 6x vedle sebe. Na výšku opakujeme 1.-4. řadu vzoru



Střih: 



Postup:


ZD

    Pro zadní díl uháčkujeme řetízek dlouhý 184 řet. ok+ 3 řet. oka na otočení. Začínáme háčkovat vzor podle nákresu a končíme dl. sloupkem. V řadě pro ZD opakujeme vzor 8x, na výšku stále opakujeme 1. až 4. řadu. Háčkujeme vzorem rovně do výše 37 cm.

   Po dosažení této výše, začínáme ujímat z obou stran, pro průramky. Podle nákresu, si narýsujeme střih v životní velikosti a sešikmení průramků vypracováváme podle střihu. Tím, že od začátku řady obháčkujeme první 2 cm pevnými oky ( první dva čtverečky), uháčkujeme 3 řet. oka a 1 dl. sloupek a dále háčkujeme podle vzoru. Řadu končíme vynecháním 2 cm. V druhé řadě znovu vynecháme 2 cm, obháčkujeme pevný sloupky a dále pokračujeme háčkováním vzoru.

   V dalších následujících 9. řadách ubíráme pro průramek po 0.75 cm (jeden prázdný nebo plný čtvereček). Celkově, jsme ubraly pro průramek z každé strany, jeden motiv vzoru. Od výšky 7 cm od začátku ujímání, háčkujeme rovně. Ve výšce 17 cm od průramku vynecháme pro výstřih středních 19 cm tj. 3 motivy vzoru a dokončíme náramenice odděleně. Současně pro sešikmení uzavřeme rameno na 3x, tím že od konce ramene vždy vynecháme v každé řadě 2,5 cm. Druhou stranu dokončíme zrcadlově.


PD

    Pro PD uháčkujeme také 184 řet. ok + 3 oka na otočení. Háčkujeme rovně do výše 37 cm. V této výši vypracujeme sešikmení pro průramky, stejně jako na zadním díle. Současně s průramky, si práci rozdělíme ve středu PD, na dvě poloviny a dokončíme odděleně. Tím vypracujeme výstřih a klopu předního dílu. Ve středu PD, pokračujeme rovně bez ujímání.

    Ve stejné výšce jako u ZD, vypracujeme sešikmení, pro náramenice. Nad středními 9,5 cm od kraje výstřihu, pokračujeme v háčkování a uháčkujeme ještě 2 řady vzoru a práci ukončíme. Druhou polovinu PD od průramku dokončíme zrcadlově.


Rukáv:

    Pro rukáv uháčkujeme řetízek dlouhý 136 řetízkových ok + 3 řetíz. oka na otočení. Háčkujeme podle vzoru a končíme dlouhým sloupkem. To znamená, že vzor obloučku se nám opakuje vedle sebe celkem 6x.

   Háčkujeme rovně do výše 33 cm, kde začneme vypracovávat rukávovou hlavici. Narýsujeme si střih rukávu v životní velikosti a ubíráme čtverečky vzoru podle střihu z obou stran stejně. Tím, že od začátku řady obháčkujeme první 2 cm pevnými oky ( první dva čtverečky), uháčkujeme 3 řet. oka a 1 dl. sloupek a dále háčkujeme podle vzoru a na konci řady 2 čtverečky vzoru vynecháme.

    Tímto způsobem ubíráme vzorek podle střihu do výše 15 cm od začátku ujímání pro hlavici. V poslední řadě nám zůstane ve středu ½ vzoru z levé a 1/2 vzoru z pravé strany, tj. 5 cm ty uháčkujeme rovně a uzavřeme hlavici. Druhý rukáv háčkujeme stejně.

Dokončení:

    Díly navlhčíme, vypneme a necháme uschnout. Sešijeme boční švy zadního a předního dílu. Sešijeme ramenní švy. Sešijeme a vsadíme rukávy. Zapošijeme nitě. Výstřih zadního dílu obháčkujeme 2 řadami krátkých sloupků.


                                                                                                                                   Krásný večer    Lenka





Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...