úterý 20. února 2018

Návod, jak uháčkovat malou, chlupatou kabelku

 
    Háčkovaná kabelka je spíše na parádu. Je menších rozměrů, vhodná jen na osobní věci, jako doklady, kapesníčky, klíče a telefon. Je dostatečně pevná, takže není třeba kabelku podšívkovat. Návod je jednoduchý, takže kabelku zvládne uháčkovat i začátečník.


Spotřeba:

50 g tenké bavlněné příze (Petra) přírodní barvy, 150 g tenké chlupaté příze ( Sirdar-Fanky fox) v hnědém odstínu, 30 g středně silné akrylové příze v přírodním odstínu (Patons-Smoothie), kruhové dřevěné rukojeti o průměru 17 cm, 9 ozdobných korálků v béžové a hnědé barvě, háček č. 3.5 mm.

Vzory: 

tělo kabelky - háčkujeme krátkými sloupky
sedlo - háčkujeme dlouhými sloupky

Rozměry: 

šířka je v nejširším místě 28 cm, délka od začátku rukojeti po konec dna tašky je 40 cm

Zkratky:

řet. oko - řetízkové oko
kr. sloupek - krátký sloupek
dl. sloupek - dlouhý sloupek


Postup:



Díly kabelky:

    První díl kabelky, háčkujeme ze dvou tenkých přízí dohromady. Začneme řetízkem ze 31 řet. ok + 1 řet. oko na otočení. Háčkujeme krátkými sloupky první řadu. Od 2. řady přidáváme pro rozšíření kabelky 2 krátké sloupky po stranách. Třetí řadu háčkujeme rovně. Ve 4. řadě přidáváme po stranách 2 kr. sloupky. V 5. řadě přidáváme po stranách po 1 kr. sloupku, a v 6. řadě také po 1 kr. sloupku. Máme 44. kr. sloupků v řadě. Dále, háčkujeme od rozšíření rovně 12 řad = 7 cm.

    V celkové výši 10 cm, ubíráme z obou stran po jednom kr. sloupku ,sháčkováním dvou sloupků ,v jeden. Uháčkujeme 4. řady rovně a zase ubíráme po stranách po jednom kr. sloupku. Uháčkujeme 4. řady rovně, a v další řadě ubíráme po jednom kr. sloupku. Máme 38 kr. sloupků v řadě.


    V celkové výši 20 cm, vynecháme středních 26 ok, a pro zaoblení necháváme na vnitřním okraji v každé 1. řadě neuháčkovaných 1x6, 1x4, 1x2 sloupky. Potom díl ukončíme. Druhý díl tašky háčkujeme stejně.


Dohotovení:

    Díly kabelky sešijeme. Převrátíme kabelku. Do první řady prvního dílu kabelky uháčkujeme 40 kr. sloupků akrylovou přízí.

    Dále pokračujeme dl. sloupky. 2. řadu háčkujeme nad polovinou tašky, rovně. V 3. řadě sháčkujeme každý pátý s šestým dl. sloupek dohromady. Začínáme 4 dl. sloupky, sháčkujeme dva dlouhé sloupky v jeden, poté háčkujeme 4 dlouhé sloupky, a stále opakujeme. Sháčkujeme dva dl. sloupky v jeden celkem 6 krát. Řadu končíme 5ti dl. sloupky. 4. až 7. řadu - háčkujeme rovně bez ujímání. V 8. řadě uháčkujeme 4 dl. sloupky, sháčkujeme dva dl. sloupky v jeden, uháčkujeme 3 dl. sloupky opakujeme celkem 6 krát a řadu končíme 4 dl. sloupky. V 9. řadě háčkujeme rovně, máme 28 dl. sloupků.

    Druhou polovinu kabelky, obháčkujeme stejně. Celý otvor kabelky, obháčkujeme  kolem dokola, jednou řadou kr. sloupků. Přiložíme rukojeti, horní 2 cm zahneme dovnitř a přišijeme. Střapatou přízi provlečeme pod rukojetí, jednou řadou dl. sloupků a na konci zapošijeme. Korálky přišijeme, podle fotky nebo vlastní fantazie.



                                                                                                                            Hezký zbytek dne      Lenka





Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...