pátek 26. ledna 2018

Návod na bílý háčkovaný nátělník



    Pro romantické duše, zde sdílím návod na uháčkování něžného nátělníčku. Háčkovala jsem podle časopisu Diana, bílou super soft akrylovou přízí, protože je daleko měkčí, než bavlněná. Vy si klidně můžete zvolit typ příze jaký chcete, i barvu samozřejmě. 


Velikost: 38

Spotřeba: 220g jemné bílé akrylové příze Soft & Silky od Women's institute (275m na 100g a hustota 25 ok a 36 řad = 10x10 cm), háček č. 2,5

Vzory: 
Vzor květů: háčkujeme podle předlohy, počet ok dělitelný 19. Řadu začínáme 3 řetízkovými oky místo prvního dlouhého sloupku.

Mušličkový lem: uháčkujeme počáteční oko, * ŘO, 4 oka přejdeme, do následujícího oka upleteme 1 pol. sl., 1 dl. sl., 1 dvojitý dl. sloupek, 1 dl.sl, 1 pol. sl., od * stále opakujeme.

Použité zkratky: 

kr. sl - krátký sloupek
pol. sl. - polosloupek
dl. sl. - dlouhý sloupek
ŘO - řetízkové oko


Střih: pro velikost  M - 38






Postup:

Zadní díl:

    Pro zadní díl si uháčkujeme řetízek ze 100 řetízkových ok + 3 ŘO na obrat a háčkujeme vzorem květů. Začínáme dlouhými sloupky, háčkujeme pět vzorů květinek a končíme pěti dlouhými sloupky. Háčkujeme rovně do výše 36 cm, kde díl ukončíme.

Přední díl:

    Háčkujeme stejně do výše 28 cm. Z papíru si vytvoříme střih podle nákresu ve zkutečné velikosti. Po 28 cm budeme ujímat pro podprsenku. Označíme si vlnou důležité body, střed dílu a středy košíku. Háčkujeme z pravé strany směrem do středu a u prvního označeného bodu začneme ujímat.

   Ujímáme podle střihu a tvarujeme díl. Vypouštíme sloupky a nebo je nahrazujeme, krátkými sloupky, či řetízkovými oky, abychom vytvořily požadovaný tvar. První uháčkujeme pravou stranu a díl tvarujeme od středu, potom střední část předního dílu, kde obě strany tvarujeme stejně a nakonec háčkujeme levou stranu předního dílu.


Díl podprsenky:

   Začneme řetízkem ze 6 ok, který spojíme do kruhu pevným okem. První řadu začínáme vždy 3 ŘO místo prvního dlouhého sloupku. Do první řady uháčkujeme 10 dl. sl., podle nákresu. 


   Ve středu háčkujeme 3 dl. sloupky do jednoho ŘO. Dále háčkujeme dl. sloupky do výše 18 řad, kdy košíček dosáhne šířky 18, 5 cm. Na vzoru košíčku jsou znázorněny polo dlouhé sloupky, já jsem háčkovala dlouhými. Druhý košíček háčkujeme stejně.


Dohotovení:

    Začistíme nitě, Všijeme díly podprsenky do předního dílu, ve středu košíčku je trochu nařasíme. Sešijeme boční švy. Spodní okraj obháčkujeme 1 řadou krátkých sloupků a jednou řadou mušliček.

    Horní okraj zadního dílu obháčkujeme 1 řadou krátkých sloupků, dále pokračujeme na předním díle 1 řadou mušliček, přitom mušličky rozložíme tak, aby nám jedna mušlička vycházela na špičatém okraji košíčku. Druhý košíček obháčkujeme zrcadlově, a nakonec obháčkujeme mušličkami zadní díl. Pro ramínka si uháčkujeme řetízek dlouhý 30 cm a do řetízku uháčkujeme 1 řadu pol. sl. Ramínka přišijeme na horní část košíčků a na zadním díle na vystupující květinky vzoru.


Hezký večer              Lenka




Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...