pondělí 12. října 2015

Malování akrylem

Proč zrovna malování?

    Už u malého dítěte, se u mě projevovaly známky nadání pro malování. Výtvarná výchova, byl jeden z mých oblíbených předmětů. A mé výkresy, dopadly na výbornou. Jako starší, jsem se věnovala jiným koníčkům.

   Malování, je také druh kreativity a pro mě představuje absolutní radost, svobodu, relaxaci při které dochází k úplnému vyčistění hlavy a nechybí ani podstatné vyřádění se v detailech. Každý umělec, malíř vkládá kousek sebe do svého díla. Proto mám ráda malování.

   Vybrala jsem si akrylové barvy, jsou úžasně všestranné. Výhod těchto barev, je spousta. Akrylové barvy jsou na bázi vody, při výparech nedochází k bolesti hlavy. Lze je použít řídké, či husté a dokonce lze malovat řídkou barvou přes hustou, a to u olejových barev nelze.  Rychle schnou, takže nečekám celé hodiny, než mi zaschnou. Můžu s nimi napodobit veškeré tradiční styly, jako je kvaš, olej, akvarel. Obrovskou výhodou těchto barev je, že nepraskají a neloupou se. Tudíž, je nemusím po určité době obnovovat a dílo vydrží. Kvalitní pigmenty barev  jsou světlo stálé a vydrží.

   Jsem začátečník, stále objevuji něco nového, zkouším nové techniky, štětce, nápady. Malování se věnuji jen pár let, ráda maluji hlavně krajinky, pěkná místa, která jsem navštívila, ale třeba i abstrakce. Nemám žádné vzdělání, ani jsem neabsolvovala žádné kurzy v tomto oboru. Maluji jen tak pro radost, tvořivost a relaxaci.

    Začala jsem z malováním někdy před deseti lety, kdy jsem se přestěhovala z malého bytu do velmi prostorného, velkého bytu.  Jako většina žen, mám ráda zařizování nových prostor, takže jsem si zařídila byt velmi jednoduše, spíše v minimalistickém stylu, v živých odstínech barev. Od výrazné bílé, před oranžovou po tmavé červenou, doplněnou  světlým nábytkem. Mé barevné stěny ve velkém bytě, trčely prázdnotou, až na velký kýčovitý obraz z obchodního domu Ikea, " pohled na karavanu v poušti v záři zapadajícího slunce " .

   A  tady se dostáváme k malování, protože tady začaly moje nesmělé pokusy a počátky o akrylové malování. Namalovala jsem si pár obrázků, se stejnou tématikou západu slunce a ještě pár malých obrázků na protější stěny a do ložnice a kuchyně. Poté jsem měla pár let pauzu a věnovala se zase jiným koníčkům.

   Až před pár lety, k  mým narozeninám, jsem dostala dárkem stojan, sadu barev a pár pláten.  To mě znovu nakoplo a inspirovalo se znovu pustit do tvůrčího procesu. Začala jsem znovu malovat jednodušší motivy, ale už na plátno a ve větších rozměrech. Inspiraci čerpám hlavně všude kolem sebe, ze svých výletů, dovolených, ale také z knih a internetu. Mé díla, jsou pro mě radost a ráda si s jimi zdobím svůj byt. Jednou až se posunu o nějakou úroveň výše, třeba obdaruji nějakým svým obrázkem své blízké.

   Je velmi těžké mezi všemi těmi koníčky, co mám ráda, rodinou, přáteli, najít si čas také na malování. Protože vyžaduje spousty hodin času. Avšak do budoucna mám v plánu namalovat sadu obrázků do kuchyně, v odstínech kuchyně a také pár obrazů do ložnice. Kde mám vystavené svoje krajinky, obrazy z míst, které jsem se svými blízkými navštívila. Třeba namaluji nějaký jiný motiv krajiny, nebo nějakou moderní abstrakci. Už se těším až se přestěhujeme do nového domu, kde budeme mít s partnerem náš " kreativní pokoj " a my budeme mít více prostoru, se vyjádřit.











    První dva obrázky jsem namalovala před dvěma lety.  Inspirovalo mě k nim azurové moře mnoha odstínů, které mě očarovalo. Dovolenou jsme s partnerem strávili na španělském ostrově Fuerteventura, těsně před letní sezónou v červnu, před čtyřmi lety. Užili jsme si týden bezstarostného  slunění, koupání, chutného jídla ve dne a dobré muziky, chladivých drinků a zábavy v noci.









    Procházky a výšlapy v našem oblíbeném národním parku Brecon mě inspirovaly k namalování dalších dvou obrazů. první obraz zachycuje jeden ze čtyř vodopádů a řeku ve velmi navštěvované lokalitě parku. Toto místo jsme si oblíbili a za pěkného počasí nedaleko tohoto místa s přáteli grilujeme nebo o víkendu kempujeme.








   Druhý obraz zachycuje řeku a její krásné okolí v údolí Elan, která se vlévá do rezervoáru, který zásobuje pitnou vodou okolí. Údolí Elan je také populární lokalita. V údolí se rozprostírají čtyři vodní rezervoáry. Je to pěkné místo pro procházky, grilování, ale především k cyklistice.









  Jelikož mám ložnici zařízenou v zelených a hnědých barvách, motivy přírody se mi tam skvělě zapadají. K dalším obrazům mne inspirovaly 3D obrazy objevené na internetu. Kde spousta talentovaných umělců zveřejňuje svoje díla. Obraz jsem namalovala letos, je na něm vyobrazená odkvetlá pampeliška a zdobí mi menší stěnu v obýváku.

                                                                                                                                   Hezký den        Lenka





Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...