čtvrtek 15. října 2015

Návod, jak uplést krémovou hučku s hvězdičkami


     Tuhle hučku s hvězdičkami přírodní barvy, jsem upletla z hlavy pro sebe. Díky světlé barvě se hodí k jakékoli zimné bundě. Moc se mi líbila, ale bohužel né na mě, proto jsem jí nenošenou prodala v mém internetovém obchůdku.

    Hučku, jsem pletla jednoduchým pattentovým vzorem a ozdobila háčkovanámi hvězdami a oživila korálky. Tuto jednoduchou čepku, zvláádne uplést i začátečník.


Velikost: obvod hlavy 50-54 cm

Spotřeba: 80 g silnější vlny, přírodní barvy značky Patons – Smoothie, oboustranné jehlice a kruhová jehlice č. 5 a 13, 8 mm velkých, barevných  korálků, ve tvarů květinky . Dále, jehlu s větším ouškem a nůžky.

Síla vlny: na štítku je uvedeno, na čtverec o rozměrech 10x10 cm potřebujeme uplést 22 ok a na výšku 30 řad. Ve 100 g klubku, je 200 metrů. Doporučené jehlice č. 4 - 4,5 mm.

Vzory:

Patentový vzor:  pleteme v kruhu na lícové straně  a střídáme 3 oka hladce, 3 oka obrace stále nad sebou.

Lícový žerzej:  pleteme na oboustranných jehlicích, všechna oka hl.

Hvězdy: uháčkujeme 4 hvězdy podle nákresu, jeden našijeme na vršek čepky, tři po straně.



Pikotkový vzor:  čepičku obháčkujeme jednou řadou kr. sl., poté v druhé řadě háčkujeme pikotky takto: řadu začínáme 1 kr. sl., dále uháčkujeme kr. sl., 5 ŘO a oblouček spojíme PO. Dále háčkujeme 1 kr. sl., 7 ŘO a oblouček spojíme PO do stejného sloupku. Pokračujeme 1 kr. sl., 5 ŘO a spojíme PO. Mezi pikotkami háčkujeme 3 ŘO a poté stále opakujeme 3 pikotky a 3 krát. sloupky.

Použité zkratky:    kr.sl. - krátký sloupek

                                        PO - pevné oko

                                        ŘO - řetízkové oko

                                        sl. - sloupek

                                        hl. - hladce

                                        obr. - obrace

                                        tj. - to je


Postup:

    Hučku, pleteme v celku na kruhové jehlici č. 5 mm. Na jehlice, si nahodíme 84 ok a pleteme odspodu nahoru. Pleteme patentovým vzorem rovně, do výše 10 cm, tj. 26 řad. Ve výši 10 cm začínáme ujímat pro zúžení čepky tak, že spleteme 2 obr. pletená oka v jedno oko obr. Máme na jehlici 70 ok. 

   Dále, pleteme 3 řady rovně, patentovým vzorem 3 oka hl., 2 oka obr., stále nad sebou. Ve 4. kruhové řadě, spleteme dvě obr. pletená oka, v jedno oko obrace. Na jehlici máme 56 ok. 

   Dále, pokračujeme 3 řady patentovým vzorem rovně, tj. 3 oka pleteme hl. a 1 oko obr. V následující 4. kruhové řadě spleteme poslední obr.pletená oka s následujícím okem hl. 

   Pokračujeme  a pleteme všechny oka lícovým žerzejem, hl.  Znovu 3 řady upleteme rovně. A v následující kruh. řadě spleteme každé 2. a 3. oko hl. Upleteme 3 řady rovně a v následující  kruh. řadě, spleteme vždy 2 oka hl.  Zbývajících 14 ok, stáhneme pracovní přízí a zapošijeme. 



Dokončení:

   Hučku, obháčkujeme 1 řadou kr. sl. a druhou řadou pikotkovým vzorem. Uháčkujeme 3 květinky podle nákresu a 3 přišijeme na stranu hučky a poslední, na vršek hučky. Podle fantazie ozdobíme korálky.


   Návod je jednoduchý a srozumitelný. Hezké tvoření.                         Lenka



Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...