sobota 5. března 2022

Návod, jak uplést letní svetr s krajkovým lemem a poutky, pro tří letou holčičku

        Tento svetr, jsem upletla pro svou tříletou holčičku, pro jarní a letní sezónu. K svetříku, jsem uháčkovala i pěkný klobouček. Anuška, bude nosit svetřík k barevným legínkám a šatičkám. Svetřík, jsem upletla už z jednou použité tenké, bavlněné vlny, stočené do vlnek a ozdobené,  barevnými nitkami.  

Velikost: pro holčičku ve věku 3-4 roky, vel. 104-110

Spotřeba: 250 g tenké, bílé, bavlněné vlny, do níž, jsou vpletené barevné nitky, přímé jehlice č. 3,25, ( klidně 3,5), háček č. 3 mm, háček č. 2 mm, 6 bílých knoflíčků ve tvarů květinek, velkých 0,7 mm. Dále, větší jehla s ouškem, nůžky.

Tloušťka vlny: při upletení čtverce z hl. žerzeje 10x10 cm, máme v řadě 21 ok a na výšku 32 řad.

Použité vzory:

Lícový žerzej: lícové řady, pleteme hladce, rubové řady, pleteme obrace.

Děrovaný vzor: pleteme podle rozpisu 2 řady na výšku.
1 řada: okraj. oko, * 2 oka spleteme hl., 1 oko nah., * vzor mezi dvěma * stále opakujeme, končíme okr. okem.

Krajkový lem: Vzor, se skládá z 8 ok a 3 ok, které pleteme před a za vzorem. Pleteme podle schématu lícové i rubové řady. Začneme lícovou řadou, 1 okem hl. potom, stále opakujeme 8 ok vzoru a končíme 2 oky, za vyznačeným vzorem. Na výšku, stále opakujeme první a druhou řadu vzoru.


Síla vlny:  tloušťka vlny, je stejná, jako vlna 4ply, to znamená , že se jedná o tenkou bavlnu, a na čtverec 10x10 cm upleteme 26 ok a na výšku 35 řad. Doporučené jehlice a háček č. 3 mm.


Použité zkratky:    hl. - hladce
                                        obr. - obrace
                                        nah. - nahodit
                                        okr. oko. - okrajové oko
                                        ZD - zadní díl
                                        PD - přední díl
                                        RU - rukáv
                                        kr. sl. - krátký sloupek
                                        sl. - sloupek
                                        ŘO - řetízkové oko
                                        dl. sl.. - dlouhý sloupek
Střih:



Postup:

ZD
   Na jehlice č. 3,25 mm, si nahodíme 85 ok a pleteme první, to je rubovou řadu hl.. Dále, pokračujeme krajkovým vzorem a pleteme lem podle schématu, to je 1 okr. oko, 1 oko před vzorem, 10x8 ok vzoru, 2 oka za vzorem, končíme 1 okr. oko. 

   Po upletení 15 cm vzoru, v následující lícové řadě hl. žerzeje, ubereme rovnoměrně 13 ok tak, že spleteme 2 oka hl. v jedno oko hl.. V řadě máme 72 ok. Dále, pleteme rovně, 2 řady hl. žerzejem a 1 řadu (rubovou) hl.. Dále, pokračujeme 2 řady hl. žerzejem a 2 řady upleteme děrovaným vzorem. Pruh, končíme 2 řady hl. žerzejem a 1 řadu  (rubovou), upleteme hl..

   Pokračujeme v pletení hl. žerzejem a pleteme rovně, do výšky 8 cm, od děrovaného vzoru. V celkové výšce 26 cm, ujmeme pro tvarování průramků, z obou stran dílu,  co 2 řadu 1x3, 1x2, 2x1 oko. Po ujímání, pleteme rovně do výšky 12 cm, od ujmutí průramků.


   Pro krční výstřih ZD, uzavřeme najednou, prostředních 18 ok a potom, ještě uzavřeme od prostředku dílu, z každé strany, co 2 řadu 2x1 oko. Obě náramenice dopleteme odděleně, posledních 18 ok náramenic uzavřeme najednou.

Pravý PD:

    Pro díl, nahodíme na příme jehlice č. 3,25 mm 45 ok a přepleteme první, rubovou řadu hl.. Dále, pokračujeme krajkovým vzorem a pleteme podle schématu, 1 okr. oko, 1 oko před vzorem, 5x8 ok vzoru, 2 oka za vzorem a končíme 1 okr. oko. Krajkovým vzorem, pleteme do výše 15 cm.

    V první řadě hl. žerzeje, na lícové straně, rovnoměrně ubereme 8 ok tak, že spleteme 2 oka hl. v 1 oko hl.. V řadě máme 37 ok. Dále, pleteme 2 řady hl. žerzejem, 1 řadu (rubová) upleteme hl.,  2 řady hl. žerzejem a 2 řady děrovaným vzorem. Pruh, končíme 2 řady hl. žerzejem a 1 řadu (rubová) upleteme hl..

    Dále, pleteme hl. žerzejem do celkové výšky, 26 cm. Potom, z pravé strany dílu, ujímáme pro průramky, stejně jako u ZD, to je co 2 řadu 1x3, 1x2, 2x1 oko. V řadě máme 30 ok. 

   V celkové výšce 34 cm a 8 cm od průramků, pro tvarování výstřihu PD, ujímáme z levé strany dílu, každou 2 řadu, 1x6, 2x2, 3x1 oko. Upleteme ještě 4 řady rovně hl. žerzejem a uzavřeme zbylých 17 ok náramenice najednou. Levý PD upleteme zrcadlově.


Rukávy:

    Pro první rukáv, si nahodíme na přímé jehlice 53 ok a přepleteme první řadu, rubovou hl.. Poté, pleteme krajkovým vzorem 1 okr. oko, 1 oko před vzorem 6x8 ok vzoru, 2 oka za vzorem a končíme 1 okr. oko. Krajkovým vzorem, pleteme do výšky 12 cm.

   V první řadě hl. žerzeje, ubereme rovnoměrně 8 ok tak, že spleteme 2 oka hl., v 1 oko hl.( každé páté oko 8x). V řadě máme 45 ok. 

   Dále pleteme pruh, 2 řady hl. žerzejem, 1 řadu (rubová) upleteme hl., 2 řady hl. žerzejem a 2 řady děrovaným vzorem. Pokračujeme 3 řady hl. žerzejem a 1 řadu (rubová) upleteme hl.. Dále, pokračujeme v pletení rukávu hl. žerzejem, 6 cm. Po upletení 6 cm, přidáváme po stranách rukávu, pro rozšíření 1x1 oko. V řadě máme 47 ok. Dále pleteme rovně. 

   V celkové výšce, 23 cm od začátku RU, tvarujeme rukávovou hlavici tak, že ujmeme po stranách rukávu, každou 2 řadu 1x3, 1x2, 6x1 oko a potom ještě 2x2 a 1x3 oka. Po upletení 7 cm, uzavřeme posledních 11 ok RU, najednou. Druhý rukáv, upleteme stejně.



Dokončení:

    Přiložíme ZD a PD k sobě a sešijeme náramenice a boční díly. Sešijeme rukávy a vsadíme rukávy, do průramků. Dále, obháčkujeme výstřih a okraje PD.

Obháčkování:

    Svetr, začneme obháčkovávat z rubní strany. Začínáme háčkovat, ze spodního rohu PD a háčkujeme první řadu kr. sl. směreme ke, krčnímu výstřihu. Háčkujeme volně, jestli se nám háčkování jeví stáhnuté, uháčkujeme do každého 11 oka 2 kr. sl.. Takto obháčkujeme kr. sl. pravý PD, potom krční výstřih a levý PD. V rozích výstřihu, uháčkujeme 3 kr. sl..

    Dále, práci obrátíme na lícovou stranu a háčkujeme z lícové strany, druhou řadu obloučků. Začínáme v rohu PD uháčkováním 1/2 obloučku z dl. sl. Uháčkujeme 3ŘO, 2 dl. sl. do začátku řady, * vynecháme 1 sl., uháčkujeme 1 kr. sl. do dalšího sl., vynecháme 1 sl. a uháčujeme 5 dl. sl. do dalšího sl. *  

   Vzor mezi dvěma * stále opakujeme. Jestli, se nám vzor jeví moc volný, můžeme vynechat mezi obloučky a kr. sl. místo jednoho, 2 sl.  Takto, pokračujeme a obháčkujeme okraje PD a výstřihu najednou, přičemž do rohu výstřihu, uháčkujeme 5 dl. sl. 


    Našijeme 6 knoflíčků, na levou stranu, PD. První knoflík, našijeme doprostřed prvního obloučku, u výstřihu a potom, každý další knoflík, našijeme na každý druhý oblouček, od předchozího. Háčkem č. 2 mm, uháčkujeme 6 malých obloučků,  z 8 ŘO a našijeme je, na pravou stranu PD. První, našijeme na první oblouček  PD  a další, našijeme na každý, druhý oblouček.  



    Letní svetřík, pro naši malou princeznu máme hotový. Doufám, že jsem postup práce a vzory popsala srozumitelně a bez chyb. Mějte se krásně.   

                                                                                                                                Hezký den           Lenka






Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

    

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...