sobota 29. ledna 2022

Pletený kabátek z recyklované vlny

 Krásné sobotní odpoledne

   Tento týden, jsem konečně dokončila černý kabátek, na kterém, jsem pracovala několik měsíců. Dokončení kabátku, se hodně protáhlo, hlavně díky dalšímu tvoření, Vánocům, a nesnázím, které dokončení kabátku, provázely.

    Jak už, jsem psala dříve, nevadí mi plést, už z jednou použité vlny. Pokud, vlna není moc poničená a to je případ, i tohoto kabátku. Vypárala jsem, pár starších kousků, upletených ze stejné vlny. Vlnu, jsem natočila do přaden, vyprala a dala do lázně, usušila a znovu stočila, do klubíček. 

   Kabátek, jsem upletla z tenčí, jemné, akrylové vlny, oblíbenými, jednoduchými vzorky, jako je lícový žerzej, děrovaný copánek a vroubek. Kabátek s límcem, je vypasovaný a pas je zdůrazněný, širším pruhem, pleteným vroubkem.  Na předním díle, kabátek zapínám uprostřed předních dílů, na tři knoflíčky. Rukávy, jsem si upletla užší, jen lícovým žerzejem.

   
     U pletení kabátku, jsem se tentokrát docela natrápila. Nerada pletu, nebo háčkuji z černé vlny. Ikdyž pletu rychle a snadné vzorky bez dívání, musela jsem kabátek, přepracovávat. Nešlo ani tak o chyby ve střihu, nebo vzorcích. První zádrhel, jsem objevila při první zkoušce, kdy jsem zjistila, že upletené rukávy jsou delší, než jsem chtěla. To, není nic tak překvapivého, protože díky nízkému vzrůstu, mám i o trochu kratší paže.  

    Rukávy, jsem musela zkrátit, o 3 cm. Rukávové hlavice, jsem vypárala a rukávky zkrátila a našila zpět, do průramků a radovala jsem se, že je kabátek, konečně hotový. Při druhé zkoužce, na denním světle, jsem zjistila, že opravené rukávky, v místě rukávové hlavice, a také pravý přední díl, mají trochu, tmavší odstín. Znovu, jsem se pustila do opravy rukávů a posléze, po nalezení stejného odstínu černé vlny, i do předního dílu.

   Po této zkušenosti vím, že i na tuto drobnost při pletení, z párané vlny, si musím dávat pozor. Vypárala, jsem více kousků, pletené z jedné značky vlny, ale určitě to nebyla, stejná série. Každá pletařka a háčkařka, si při nákupu vlny, kontroluje na štítku, odstín vlny a číslo série. Při praní vlny a následném pletení, mi nedošlo, že jsem pomýchala, dvě různé série, stejné vlny. Své chyby, jsem rychle opravila a kabátek, je v pořádku a jsem natěšená, že se můžu pustit, do nového projektu.

   S velkou radostí, teď pracuji na návrhu kabátku, pro svou dcerušku. Chtěla bych, Anušce uplést krásný kabátek, který bude nosit k letním šatičkám, nebo sukýnce. Šatiček má Anuška spoustu, ale tenký, světlý svetřík, jen jeden. Zatím, si procházím knihy se vzorky a vybírám krajkové vzorečky, na lemy a okraje rukávů. V mé představě, je rozšířený kabátek s krajkovým lemem, se zvonovými rukávy a v předním díle se bude vázat na vázačky, nebo zapínat na poutka.

   Znovu, jsem zrecyklovala už jednou použitou vlnu a vypárala jsem svojí halenku, kterou jsem upletla, z kvalitní bavlněné příze. Tato příze, je zajímavě ztočená a tvarovaná v malinké vlnky a jsou do ní v pletené, barevné nitky. Díky tomuto, na pletenině nevyniknout složité vzory. Příze, je nádherná, je škoda jí vyřadit, a já už se těším, jak to bude mojí princezně, v létě, v kabátku slušet.

   Protože, se u nás oteplilo a konečně, je přes deset stupňů, chystáme se odpoledne se Sanym a malou, na delší procházku, užít si trochu teplejšího počasí. Po přečtení večerních pohádek a uložení Anušky do postýlky s radostí usednu k pěknému filmu a jehlicím. Už se moc těším a hlavně, na krásnou a světlou vlnu. 😊

   

                                                                                                       Hezký zbytek víkendu přeje     Lenka

1 komentář:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...