úterý 11. ledna 2022

První projekt v novém roce, černý kabátek

 Dobré ráno

   Dneska, bych chtěla psát o mém rozpracovaném projektu, v novém roce a to o pleteném svetříku, kabátku, který mám rozpletený už třetí měsíc a chybí jen dokončit, rukávy. Svetr, jsem začala plést už v listopadu, ale díky mnoha tvořením ozdob na vánoce, se dokončení svetru, trochu protáhlo. Svetr, pletu už jednou, použité vlny.

    Když, pravidelně navštěvuji pár svých oblíbených blogů o ručních pracech, moc se mi líbí a obdivuji, jak si hodně pletařek vybírá kvalitní příze značek, které ani neznám. Jak, jim nevadí utratit nemalu částku za kvalitu a jak o nich umí pěkně psát. Já to mám trošku jinak, nevadí mi tvořit z levnější akrylové vlny  pokud, je příjemná na dotyk a nebo neponičenou vlnu, znovu použít. Kvalitní a  dražší vlnu, si kupuji méně a většinou, ve slevách. 

   Nevím, zrovna proč to tak mám, zrovna při koupi, vlny. Když kupuji oblečení a boty, mám své oblíbené značky a raději si připlatím několik tisíc a koupím si kvalitní kabát a kožené boty, nebo koženou bundu, které mi vydrží, i několik sezón. Není u mne nic neobvyklého, že mám doma některé nadčasové kousky i patnáct a kombinuji je, s novými, trendovými kousky. Také, je pro mne daleko těžší, se rozloučit s halenou, šaty, nebo jiným kouskem, který, jsem sama vytvořila, nosila a mám k  nim, citovou vazbu. 

    Zpátky k pletení, v mé představě bylo si uplést svetřík, spíše vypasovaný kabátek, černé barvy, který mi v mém šatníku chybí. Jak, už jsem psala v jednom z dřívějších příspěvku, zrecyklovala jsem vlnu, z pár nenošených kousků a sukni. Je to velmi jemná, tenká, akrylová vlna, z které ráda háčkuji a po háčkování nezůstává pletenina tvrdá, jako u háčkování z bavlnlněnépříze a je příjemná, na těle.

   Svetřík pletu z hlavy, podle svého návrhu. Svetřík, je vypasovaný s límečkem a pěkně opisuje siluletu. Na předním díle, se bude svetřík zapínat, na tři knoflíčky. Pletu ho lícovým žerzejem s malým copánkem, a vroubkovým lemem, stejnými vzorky, které jsem použila při pletení, bílo zeleného svetru. 

    Pletení límce, jsem se musela poradit a nahlédnout do jednoho staršího časopisu, Katarinka.  Věděla jsem, že límec se rozšiřuje přidáváním ok vlemu zapínání předních dílů a plete se delší, tak, aby se pěkně našil, do krčního výstřihu, zadního dílu. Jen doufám, že šířku límce a výšku, jsem odhadla dobře, to poznám při první zkoušce. 

    Dneska odpoledne, se pokusím rozplést na rukáv a ještě jsem se nerozhodla, jestli budu plést rukáv, jen hladkým žerzejem a nebo přidám do rukávu i malý copánek. Když, pletení jen hladkým žerzejem, je pro mne nudné a ještě nejméně oblíbenou, černou barvou. Dneska odpoledne, jsem slíbila mojí Anušce, že budeme dělat zábavné úkoly, z nové knížky. Uvidím, jestli si najdu chvilku, i na pletení. Mějte se hezky.

    

                                                                                                                Krásné, pohodové odpoledne   Lenka

                                                                                                               

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...