neděle 30. ledna 2022

Návod, jak uháčkovat plážovou mini sukni



    Tento návod na háčkovanou sukni, jsem už před sedmi lety publikovala, na mém starém blogu, potom byl dlouho naprodej v anglickém a českém jazyce, v mém obchůdku na Etsy. Obchůdek, jsem musela díky nedostatku, času před rokem zavřít a proto, jsem se rozhodla znovu pár starších návodů upravit a publikovat i zde. Toto, je jeden z nich. 

    Sukýnku, jsem uháčkovala vb květnu roku 2015, u příležitost letní dovolené u moře, na ostrově Tenerife. Na sukni, jsem nejprve koupila tenčí bavlněnou přízi, ale nakonec jsem se rozhodla uháčkovat sukni z velmi jemné, tenké akrylové vlny. Sukně je boková s poutky, pro širší pásek.


Velikost: 38 až 40   

Spotřeba: 320 g jemné bílé akrylové příze Soft & Silky, od firmy The Women's institute  (ve 100g klubku je 275m ), háček č. 2,5,  cca 70 cm bílé kloboukové gumy

Síla vlny: na štítku je uvedeno, pro čtverec velký 10x10 cm musíme uplést 25 ok a 36 řad

Vzory:

Filetová technika: síťku pod volánkama, háčkujeme střídavě dl. sl. a 1 ŘO.


Vzor volánku:
 
háčkujeme dl. sl a ŘO, podle nákresu schématu


Použité zkratky:    
kr. sl. - krátký sloupek

                                        dl. sl. - dlouhý sloupek

                                        ŘO - řetízkové oko

Střih sukně:


Postup:


Pásek:

   Širší pásek, začneme háčkovat bílou přízí, háčkem č. 2,5. Uháčkujeme řetízek ze 17 ok plus přidáme 3 ŘO, místo prvního dl.sl.. Do zbylých 17 řetíz. ok háčkujeme v první řadě, dl. sl.. Dále, háčkujeme rovně až do výše 99 řad, to je 74 cm. Pásek spojíme dohromady, pevnými oky.

Sedlo:

   Sedlo háčkujeme z dl.sl. a pro rozšíření přidáváme, tak že uháčkujeme 2 dlouhé sloupky do jednoho dl. sl..

1. řada: háčkujeme filetovou technikou okolo pásku. Začneme 4 ŘO místo prvního dl. sl. a ŘO a další dl.sl. uháčkujeme do ŘO konce dlouhého sloupku. Pokračujeme 1 ŘO, 1 dl. sl., 1 ŘO, 1 dl. sl., tak že první dlouhý sloupek háčkujeme vždy do začátku dl. sloupku, 1 ŘO, a další dlouhý sloupek do konce dl. sl..

2. a 3. řada: háčkujeme dlouhými sloupky

4. řada: 3 ŘO místo prvního dl. sl., 15 dl. sloupků, * 2 dl. sloupky upleteme do 1 ŘO, 16 dl. sloupků, od * stále opakujeme.

5.-8. řada: háčkujeme dlouhými sloupky

9. řada: 3 ŘO místo prvního dl. sloupku, 16 dl. sloupků, * 2 dl. sloupky upleteme do 1 ŘO, 17 dl. sloupků, od * stále opakujeme.

10.-11. řada: háčkujeme dlouhými sloupky

12. řada: 4 ŘO, 1dl. sl., 1 ŘO, 1 dl.sl., háčkujeme filetovou technikou a končíme 1 ŘO a pevným okem do třetího ŘO, začátku řady.

13. řada: 3 ŘO, 17 dl. sloupků, * 2 dl. sloupky upleteme do 1 ŘO, 18 dl. sl., od * stále opakujeme.


Volánky:

     První volánek, začínáme háčkovat hned, za poslední řadou sedla. První řadu háčkujeme podle nákresu, a to 1 kr. sl., 5 ŘO, s tím, že mezi krátkými sloupky, vždy vynecháme 3 dl. sl. a háčkujeme krátký sloupek vždy, do 4ho dl. sl.. Opakujeme do konce řady. 

    Při háčkování první řady, musíme dát pozor, aby nám obloučky vycházely přesně do vzoru. Je dobré, si označit každý pátý oblouček, do kterého v dalších řadách budeme háčkovat dl.sl.. Neměla jsem dostatek dlouhých sloupků sedla do vzoru, tudíž jsem ke konci první řady, vynechávala střídavě 2 dl. sl. a 3 dl. sl., mezi krátkými sloupky. 

    Dále, háčkujeme volánek, podle nákresu. Poslední řadu volánku, můžeme uháčkovat podle nákresu, ale já jsem chtěla trochu výraznější zakončení vzoru, tudíž jsem háčkovala poslední řadu dlsl.. V místě spoje volánků, kde se háčkují po sobě 3 krátké sloupky, jsem uháčkovala jen jeden krát. sloupek, do prostředního krátkého sloupku.

   Druhý volán, háčkujeme až po pěti řadách, uháčkovaných filetovou technikou. A to tak, že háčkujeme do poslední řady dlouhých sloupků sedla, 4 ŘO, 1dl. sl. 1 ŘO, 1dl. sl., opakujeme do konce a končíme, pevným okem do třetího ŘO, začátku řady. Háčkujeme do výše pěti řad a poté háčkujeme vzor volánků, podle nákresu, tak aby nám volány vycházely přesně nad sebou, s tím že vynecháváme 3 ŘO, nebo 2 ŘO, jako u prvního volánu. 

   Další dva volány háčkujeme stejně.


Dokončení:

    Zapošijeme volné nitě. Zadní šev pásku, sháčkujeme dohromady a také zapošijeme nitě. Sukni navlhčíme, vypneme a necháme uschnout. Horní okraj pásku obháčkujeme jednou řadou kr. sl. a do této řady provlečeme tenkou, bílou, kloboukovou gumu, která bude o něco kratší, než pásek sukně. 


Poutka pro pásek:

  Uháčkujeme si 5 poutek. Začneme na 14 ŘO plus 3 ŘO místo prvního dl. sl.. Uháčkujeme jednu řadu dlouhých sloupků a celé poutko obháčkujeme 1 řadou račích sloupků. To jsou kr. sl. háčkované zleva, doprava. První poutko, našijeme na střed zadního švu pásku, další dvě poutka našijeme cca 6 cm, od pomyslného středu předního dílu sukně, a poslední dvě poutka našijeme do středu mezi zadní a přední poutko, kousek za linii boků.


Mini sukni s volánky máme hotovou! 

    Doufám, že jsem návod napsala srozumintelně. Pridáním dalších volánů, si sukni můžete udělat delší. Uháčkovat sukni, není nic težkého, chce to jen trochu zkušenosti. 

                                                                                  Hezký den   Lenka 



Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

1 komentář:

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...