středa 11. srpna 2021

Ošetření, už znovu použité příze

     Hezké odpoledne,

    V dnešním příspěvku, bych se chtěla rozepsat o práci, kterou jsem se zabývala posledních, pár dní. Na chvíli, jsem přerušila tvoření a háčkování a rozhodla jsem se vytřídit naši šatní skříň  a také oblečení mojí dcerky, Aničky. Podmět, mi k tomu dal můj Sany, který si sám vytřídil a vyřadil nějaké starší oblečení, které mu je velké nebo, které už nenosí.

   Vytřídila jsem, poškozené dámské oblečení, které jsem vyhodila a dále kvalitní nepoškozené oblečení, které jsem dala do dvou tašek, popsala a zalepila a připravila na odvoz do charity. Třídím oblečení pravidelně, proto dámského a pánského oblečení na odvoz,  nebylo hodně. Dětské oblečení, jsem od narození Aničky, ještě netřídila, rozstřídila jsem ho jen podle věku, zabalila a dala do plastového kontejneru a do garáže. 

  Když, jsem přinesla velký plastový kontejner z garáže a tři větší pytle dětského oblečení, vůbec jsem si neuvědomila, kolik oblečení se mi za dva a půl roku nasbíralo. Není divu, základní výbavičku na miminko jsem si koupila sama a také upletla a uháčkovala soupravičky na miminko. Hodně oblečení, podědila Anička po sestřenicích, obě babičky Aničce rády sami něco pěkného koupily a Anička ani neměla šanci, některé kousky vícekrát ponosit.

  Všechno dětské oblečení, jsem si prošla, první pyžamko a botičky, moje pletené soupravičky  i pěkné kousky na prodej,schovala. Poškozené kousky oblečení jsem vyhodila. Zbytek oblečení, jsem rozdělila podle věku miminka, zabalila do tašek a připravila taťkovi do kufru auta na odvoz do charity.

   Prošla, jsem si také své ručně vyrobené svetříky a topy a vyřadila kousky, které delší dobu nenosím. Je velmi těžké, pro mne se s mnou dělanými výrobky se rozloučit. Třeba černou háčkovanou sukni, pár neprodaných kousků do obchodu, nebo béžový top se zelenými rukávy a světle zelené tričko. Oblečení, jsem rozpárala ve švech, a díly, jsem vypárala. Použitou vlnu, jsem namotala do přaden a zajistila šesti provázky a poté, už byla vlna v přadenech připravena na praní a lázeň.


   K praní, jsem použila malou dětskou vaničku. Nejprve, jsem ve vaničce rozpustila prací prášek, přadena jsem do vaničky na pár minut ponořila a poté jemně v rukách vymnula. Byla jsem hodně překvapená, jak moc žlutá, špinavá voda, po praní zůstala. Nenošené oblečení, leželo nějakou dobu v krabici a bylo docela hodně, zaprášené. 

   Po vymáchání v čisté vodě, jsem připravila pro vlnu lehkou lázeň z vlažné vody a Lenoru a na hodinku, jsem čistá přadena do vody, namočila. Nakonec, přišlo další máchání, v čisté vodě. Vodu, jsem nechala z přaden nad vanou okapat a poté, jsem vlnu pověsila na ramínka a nechala uschnout na zahrádce.

   Po této lázni, se vlna hezky napraví a bavlněná příze zpět krásně, narovná a je připravená, na nové tvoření. Černé, hebké vlny mám dostatek a můžu z ní uplést dámský kabátek nebo cardigan, ze světle zelené a bílé vlny, třeba něco pěkného, pro mou Aničku.



                                                                                                                         Přeji hezký den            Lenka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...