čtvrtek 24. prosince 2020

Sváteční vánočka.....

    ..... na snídani, je další vánoční zvyk, který si pamatuji z dětství a snažím se ho i u své rodiny, dodržovat. Co si pamatuji, moje maminka po večerech, pekla hodně druhů cukroví, ale vánočku nepekla, tu většinou koupila, v pekařství. Vánočku, jsme si mazali s máslem a někdy i s džemem a zapíjeli čajem, nebo kakaem. Držet půst, do štědro večerní večeře, to u nás moc, nehrozilo.

    Tradiční českou vánočku, tady v obchodě, bohužel nekoupím, ale droždí se koupit dá v kostce, nebo i sušené. Našla jsem, bezva recept na vánočku, na stránce Cuketka. cz.  

    Vánočku, jsem podle tohoto receptu pekla i loni, postupovala jsem podle tohoto návodu.  Nechala jsem vánočku, dlouho odpočívat a krásně mi vyskočila. Jediný problém, jsem měla, s upletením vánočky. Ikdyž, v návodu, je názorné video, jak vánočku uplést, já jsem s tím, trochu bojovala. Vánočka se plete ze šesti pramenů, ale mě si jí nepodařilo bohužel pěkně zaplést a moje vánočka, se rozjela hodně do strany a byla hodně nízká.

    Včera, jsem štědro večerní vánočku, pekla hodně narychlo a ze sušeného droždí, které doma mám. Moc jsem si s pečením, hlavu nelámala. Kvásek, mi krásně vyskočil i ze sušeného droždí a nechala jsem ještě vánočku, několikrát odpočívat tak, jak je to popsáno, v  návodu.

    Po vykynutí vánočky, jsem nepletla vánočku, ze šesti pramenů, ale poslechla jsem radu zkušené kamarádky a upletla jeden větší copánek, ze čtyř pramenů a jeden tenčí copánek, ze tří pramenů. Copánky, se poté pokládají na sebe a konce podkládají, pod vánočku. Vánočka je krásně vysoká a upečená, podle tohoto receptu,  je moc chutná. 💖


     Dneska, je Štědrý den a já využívám pár minut klidu, kdy malinká spinká, abych zde napsala pár řádek. Štědrý den, u nás probíhá, v poklidu. 

  Všechno, už mám připravené dopředu, večeři na dnešek, jsem si uvařila už včera dopoledne, takže dnes opravdu odpočíváme, ochutnáváme cukroví a koukáme na pohádky. Nechyběla u nás, ani dopolední procházka, nebo tanec na vánoční písničky a koledy. 😉


Ráda bych Vám popřála od srdce,
krásné, šťastné Vánoce,
a na ty, které rádi máme,
s láskou na ně vzpomínáme.

Co víc si přát v novém roce?
Ať se opět sejdeme i s rodinou, na Vánoce.
Proto si přejme všichni zdraví,
ať Vás život stále baví!



  Lenka s rodinou
     

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...