neděle 14. června 2020

Pohankový koláč se švestkami a drobenkou

    Čekáme odpoledne návštěvu a chtěla bych upéct, nějakou rychou buchtu, ke kávě. Doma máme hodně pohankové mouky, kterou náš taťka koupil v karanténě, do zásoby. Také, mi naše maminky poslaly nějaké džemy a zavařeniny, jako švestky, třesně, ale i lečo a čalamádu.

    Z pohankové mouky, už jsem pekla čokoládovou buchtu a také banánavé muffinky, ale se zavařeninou, jsem ještě nepekla. Takže vyzkouším klasický recept, Drobenkové buchty z pohankovou moukou.


Ingredience:

Na drobenku:

50 g pohankové mouky
50 g másla
1 balíček vanilkového cukru
30 g hnědého cukru

Na těsto:

160 g pohankové mouky
130 g hnědého cukru
2 ks vejce
100 ml oleje 
120 ml mléka
půl lžičky jedlé sody
malou sklenku zavařeniny, švestky
špetka skořice
vanilkový cukr


Postup:

   Vymažeme si koláčovou formu máslem a vysypeme pohankovou moukou.  V malé míse , si smýcháme ingredience z mouky, cukru a másla, na posypku.

   Ve  větší míse, si smícháme všechny sypké ingredience, potom přidáme vejce, olej a po troškách mléko. Nakonec, lehce vmícháme, jedlou sodu.

  Těsto vlijeme do formy, poklademe švestkami, dosladíme vanilkovým cukrem a posypeme skořicí. Nakonec si vytvoříme malé hrudky a posypeme koláč posypkou. V předehřáté troubě, pečeme koláč 35 max. 40 minut, při teplotě 170 stupňů.

    Pohankový koláč se švestkami a drobenkou, je rychlý, velice vláčný a lehký moučník s chutí pohanky a je výbornou, zdravou variantou moučníku, k odpolední kávě.



                                                                                                       Krásné nedělní odpoledne a dobrou chuť           Lenka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...