čtvrtek 13. září 2018

Návod, jak uháčkovat malý přehoz pro miminko


    K uháčkování malého přehozu pro miminko, mne inspirovala kamarádka. Našla jsem si pár nápadů a vzorů a pustila se do tříbarevného přehozu, kterým budu malou zakrývat  hlavně v autě a v sedátku. Zvolila jsem příjemnou, silnější vlnu a barvy, které mám ráda, bílou, světle růžovou a zelenou.


Velikost: Přehoz je tvaru čtverce o rozměru 60x60 cm.

Spotřeba:  po 100g bílé, světle růžové a zelené vlny Cotton Blend Plain. Složení vlny 50% bavlna a 50% acryl, (100g, 250 metrů v klubku). Háček č. 4 mm, jehla s větším ouškem.

Síla příze: pro vzorek 10x10 cm, na šířku vychází 20 ok na výšku 25 řad na pletenině na štítku, doporučená síla jehlic je 4 mm a háčku 5 mm.

Vzory: Základní vzorek se háčkuje  dl. sl. a ŘO do čtverce a celý přehoz má celkem šestnáct čtverců. Začínáme 4 ŘO, které spojíme v kruh jedním PO. Dále pokračujeme podle schématu. Zvolila jsem silnější vlnu, a proto jsem upravila v rozích vzorek a místo 4 ŘO, jsem háčkovala jen 2 ŘO. Vzorek háčkujeme do výše 5 řad a v rozích vždy háčkujeme po 2 dl. sl. do každého ŘO. Rozměr jednoho čtverce je 12x12 cm.
     



Použité zkratky:   ŘO - řetízkové oko
                                    dl. sl. - dlouhý sloupek
                                    sl.  - sloupek
                                    PO - pevné oko

Spojení čtverců: čtverce a pruhy sháčkováváme k sobě podle obrázku a to tak, že v píchneme do spodního obloučku horního čtverce, potom do spodního obloučku dolního čtverce, nabereme vlnu a protáhneme oběma obloučky.


Postup:


    Pro přehoz, uháčkujeme šestnáct čtverců, osm růžovobílých a osm zelenobílých. První čtverec, začínáme háčkovat bílou vlnou a uháčkujeme 4 ŘO, které spojíme PO. První řadu háčkujeme bílou vlnou, podle schématu. 

    Po ukončení první řady, háčkujeme 3 řady růžovou vlnou, podle schématu s tím, že v rozích čtverce háčkujeme jen 2 ŘO. Poslední řadu, háčkujeme znovu bílou vlnou. Tato řada není znázorněna na schématu, háčkujeme jí podobně, jako předchozí řadu s tím, že do dvou ŘO v rozích, uháčkujeme po dvou dlouhých sloupcích. Poslední vlnu, si necháme v rohu delší, potom ji použijeme na sháčkování čtverců k sobě.

   Sešití a sháčkování čtverců:

    Nejprve, si začistíme a zapošijeme všechny nepotřebné bílé, růžové a zelené, vlny. Necháme si jen poslední delší vlnu, v rohu čtverce. Dále sešíváme 4 čtverce k sobě tak, že střídáme jeden čtverec růžový a za ním čtverec zelený. 


   Vytvoříme tak čtyři pruhy, po čtyřech háčkovaných čtvercích. Při spojení dáváme pozor, aby jsme ve dvou pruzích začínaly řadu růžovou barvou a ve dvou dalších, zelenou barvou. Sháčkováváme čtverce k sobě, za spodní obloučky bílou vlnou, tak jak je uvedeno na obrázku, vždy zprava doleva.

    Když máme čtyři pruhy hotové, spojíme tyto čtyři pruhy stejným způsobem, jako čtverce. Začínáme zprava doleva bílou vlnou a sháčkováváme pruhy k sobě, bílou vlnou.  Dáváme pozor, aby nám pěkně seděly konce čtverců k sobě a aby krátké spojení čtverců, vždy směřovalo stejným směrem, a to zespodu nahoru. Tímto způsobem, spojíme všechny čtyři čtverce.

 Bordura:

    Zapošijeme si všechny nepotřebné vlny. Děrovaná bordura má 5 řad. Začínáme ji háčkovat růžovou vlnou z rohu dlouhými sloupky. Začínáme 3 ŘO místo prvního dl. sl. První řadu háčkujeme dokola dl. sl. s tím, že do rohu přehozu v první řadě, uháčkujeme 4 dl. sl., řadu končíme v rohu 3 dl. sl. 

    Druhou řadu, háčkujeme filetovou technikou, tak že řadu začínáme 4 ŘO místo prvního dl. sl. a 1 ŘO filetové techniky.  Střídáme 1 dl. sl., 1 sl. vynecháme a háčkujeme 1 ŘO. Stále opakujeme. V rohu přehozu, potom háčkujeme do středu 1 dl. sl., 1 ŘO., 1. dl. sl. 

    Třetí řadu, háčkujeme bílou vlnou, dl. sl. a v rozích přehozu uháčkujeme do (dl. sl., ŘO a dalšího dl. sl.) 5 dl. sl. Čtvrtou a pátou řadu, háčkujeme zelenou vlnou. Čtvrtou řadu háčkujeme stejně, jako řadu druhou a poslední pátou řadu, háčkujeme dlouhými sloupky, s tím, že za každým čtvrtým dlouhým sloupkem, uháčkujeme malou pikotku ze tří ŘO.
                                                                               
    Váš přehoz pro miminko, je hotový a já doufám, že jste si háčkování užila, stejně jako já. Doufám, že máte ze svého přehozu velkou radost a už se těšíte, až malou nebo malého do přehozu zabalíte, nebo uděláte radost svým dárkem někomu blízkému!


                                                                                                                                           Krásný den               Lenka





Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...