pátek 2. února 2018

Návod na upletení krátkého svetru do pasu


    Šikovný svetřík do pasu je vhodný doplněk na jaro i léto. Pěkně se dá skombinovat s různými outfity, hodí ke krátké i dlouhé sukni, šatům i džínsům. Jednoduchý svetr na léto si můžete uplést podle mého návodu a je jen na vás, jakou barvičku, tenké příze si zvolíte. 



Velikost: M, 38 - 40 

Spotřeba: 500 g tenké bavlněná příze, jehlice č. 3 a 3.5, kulatá jehlice č. 3, 7 knoflíků.

Vzory: 
Pružný vzor:  pleteme 1 oko hladce, 1 oko obrace stále nad sebou

Strukturový vzor: pleteme podle schématu, zobrazeny jsou lícové řady, rub pleteme obrace. Pro čtverec 10x10 cm, na šířku vychází 25 ok a na výšku 32 řad na pletenině, háčkujeme podle schématu vzorek nad 12 oky. Na výšku opakujeme 1 až 25 řadu stále dokola.

Střih:

Pracovní postup:

Zadní díl

    Začínáme na 88 ok na jehlicích č. 3 a pleteme lem pružným vzorem. Ve výši 7 cm přidáme po obou stranách na tvarování šikmých okrajů 1 oko a potom v každé 4. řadě 4 x1 oko. Na jehlicích máme 98 ok. Přidaná oka zapracujeme do vzoru, a pleteme do výše 12 cm.
    Dále pokračujeme na jehlicích č. 3.5 strukturovým vzorem.

    Ve výši 13 cm od lemu uzavřeme po obou stranách pro průramky 4 oka a potom ještě v každé 2. řadě 1x3, 1x2, 3x1 oko. Na jehlicích je 74 ok. Ve výši 19 cm od průramku uzavřeme pro kulatý výstřih středních 26 ok a obě strany pleteme dále odděleně. Na vnitřním okraji uzavřeme pro zaoblení výstřihu v každé 2. řadě 2x5 ok. Ve výši 3 cm uzavřeme zbývajících 14 ok. Druhou stranu dokončíme zrcadlově.

Levý přední díl

   Začínáme na 45 ok na jehlicích č. 3 a pleteme lem pružným vzorem. Ve výši 7 cm přidáme na pravém okraji pro zkosení 1 oko a potom ještě v každé 4. řadě 4x1 oko. Na jehlicích je 50 ok, přidaná oka zapracujeme do vzoru. Pokračujeme na jehlicích č. 3.5 strukturovým vzorem.
    Průramek na předním díle vypracujeme ve stejné výši jako na zadním díle. Na jehlicích je 38 ok. Ve výši 7 cm od průramku uzavřeme na levém okraji pro výstřih 16 ok a potom ještě v každé 2. řadě 2x2 a 1x1 oko. Oka náramenice uzavřeme ve stejné výši jako na zadním dílu.


Pravý přední díl pleteme zrcadlově.

Rukávy

    Začínáme na 44 ok na jehlicích č. 3, pleteme lem pružným vzorem. Ve výši lemu 5 cm přidáme po obou stranách pro tvarování rukávů 1 oko a potom ještě v každé 6. řadě 2x1 oko. Na jehlicích je 50 ok. Přidaná oka zapracujeme do vzoru, dále pokračujeme strukturovým vzorem.

    Ve výši 38 cm od lemu uzavřeme pro rukávovou hlavici po obou stranách 4 oka a potom ještě co 2. řadu 1x3, 1x2 a 7x1 oko, v každé 4. řadě 2x1 oko. Potom v každé 2. řadě 1x2, 1x4, 2x5 ok. Zbývajících 22 ok uzavřeme v řadě najednou.

Dokončení

   Díly vypneme, navlhčíme na necháme uschnout. Sešijeme švy. Z okraje výstřihu nabereme a kruhovou jehlici 163 ok. Lem pleteme pružným vzorem. Ve výši 1.5 cm uzavřeme oka tak jak se jeví.

    Ze svislých okrajů dílu a stran lemu nabereme na kulatou jehlici 89 ok, a lemy pleteme pružným vzorem. Na pravém předním dílu vypracujeme ve výši lemu 1 cm ve stejných vzdálenostech od sebe 7 knoflíkových dírek. Spodní a horní knof. dírku vypracujeme 1 cm od okraje. Na každou dírku spleteme 2 oka a v následující řadě znovu 2 oka nahodíme. Ve výši 2 cm, uzavřeme oka. Vsadíme rukávy, přišijeme knoflíky.





Hezký večer                Lenka





Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...