pondělí 22. ledna 2018

Návod na hučku háčkovanou vlnkovým vzorem


    Krok po kroku si můžete uháčkovat stejnou letní hučku, zvolit jiný sled barev nebo třeba  použít jen vlnkový vzoreček.

Velikost: dámská čepka pro obvod hlavy 53 cm 


Spotřeba: zbytky šesti barevných přízí cca 80 g, na čepku použitá jemná akrylová příze The women's institute, Soft & silky, tyrkysová, žlutá, fialová, světle modrá, sv. lila a bílá. Háček č. 2,5, jehla s větším ouškem.
Vzorek: pro vzorek 10x10 cm, na šířku vychází 25 ok a na výšku 36 řad na pletenině.

Vzory: háčkujeme podle schématu vzorek nad 18 oky. Na výšku opakujeme 1 až6 řadu stále dokola. Řadu spojíme pevnými oky. 

Sled pruhů: každý barevný pruh se skládá ze 3 řad (řada krát. sloupků, řada vlnek, a znova řada krát. sloupků). Začínáme pruhem tyrkysové, žluté, fialové, dále pak světle modré, sv. lila a končíme bílou přízí.


Použité zkratky: ŘO – řetízkové oko
                                     dl. sl. - dlouhý sloupek  
                                     pol. sl. - polosloupek 
                                     kr. sl. - krátký sloupek



Postup:

     Začneme světle modrou přízí a uháčkujeme 108 řetízkových ok + 2 ŘO na otočení. Háčkujeme volněji.     První řadu háčkujeme dlouhými sloupky a druhou řadu háčkujeme krátkými sloupky, tím vytvoříme stejný lem, jako u topu. Dále pokračujeme v háčkování vlnkovým vzorem, podle sledu pruhů. Po modré následuje barva lila, bílá, tyrkysová atd. Háčkujeme rovně 6 pruhů = 18 řad.

    Dále pokračujeme 3 řady modrou. V první řadě modrého pruhu ujmeme 6x1 oko tak, že v nejširším místě vlnky, sháčkujeme 2 krátké sloupky v jeden sloupek. Řadu končíme 2 sháčkovanými krátkými sloupky v jeden a pevným okem do prvního sloupku řady. V další řadě mezi vlnkami háčkujeme jen 4 krátké sloupky. Potom uháčkujeme 3 řady lila, jeden pruh. V další řadě ubereme sloupky stejným způsobem, jako u předchozího ujímání. V následující, vlnkové řadě háčkujeme mezi vlnkami jen 3 krátké sloupky.

    V desátém, tyrkysovém pruhu, v první řadě, pro zúžení háčkujeme takto: každý 5 a 6 sloupek sháčkujeme v jeden. V další vlnkové řadě, vzor upravíme tak, že mezi vlnkami háčkujeme 3 krátké sloupky a vlnky se zkrátí o 1 2x nahazovaný sloupek. V první řadě žlutého pruhu, znovu sháčkujeme 5 a 6 krátký sloupek v jeden a v další vlnkové řadě háčkujeme jen 4 sloupky ( 1 pol. sl, ŘO, 1 dl. sl., ŘO, 1 dl. sl., ŘO, a 1 pol. sl.).  

    V dalším fialovém pruhu čepku znovu zúžíme tak, že v první řadě sháčkujeme každý 3 a 4 sloupek v jeden. Ve vlnkové řadě potom háčkujeme 4 krátké sloupky mezi vlnkami, a z vlnek jen 1 ŘO, dl. sl., ŘO, dl. sl. a ŘO. V dalším modrém pruhu, čepku znovu zúžíme tak, že v první řadě sháčkujeme každý 3 a 4 sloupek v jeden. Mezi vlnkami háčkujeme 2 kr. sl. a z vlnek jen 1 ŘO, dl. sl., ŘO, dl. sl. a ŘO.

    Čepku uzavíráme poslední řadou, háčkovanou lila přízí. V této řadě sháčkujeme 6x za sebou 4 dlouhé sloupky v jeden. Tím jsme snížily potřebný počet sloupků na minimum a můžeme práci uzavřít, pevným okem.



Dokončení:

Zapošijeme barevné nitě. Čepku vypneme, navlhčíme a necháme uschnout.


                                                                                                                                                     Krásný den     Lenka





Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...