neděle 30. listopadu 2014

Návod, jak uplést dívčí čepičky

    Čepičku, je velice jednoduchá a zvládne jí uplést i začátečník. Já jsme pletla tuto čepičku hned několikrát, v několika velikostech, nejprve pro své dvě neteře a poté i pro svou dcerku Aničku. 

    Čepku, můžeme plést z různě silné vlny, na přímých jehlicích, s tím, že nakonec sešijeme šev, nebo zkušenější z nás, může plést čepku, na oboustraných jehlicích. V tomto případě, nemusíme sešívat šev a pleteme na lícové straně a obrácené řady pleteme, hladce. Nakonec, čepičku ozdobíme, podle svého uvážení, já jsme zvolila, jednoduchou háčkovanou, květinku.


Velikost: fialová čepka je velikosti 98, (věk 3 roky), duhová čepka je velikosti 116 (6 let)

Spotřeba: 50 g fialové, 80g duhové, silnější vlny, Phases-chunky od firmy Stylecraft, složení vlny 80% akrylik a 20% vlna, v 100g klubku je 135 m). Dále zbytky bílé středně silné příze, přímé jehlice č. 4 mmháček č. 4, velká jehla s ouškem.

Tloušťka vlny: na štítku je uvedeno, pro dosažení čtverce 10 x 10 cm, potřebujeme 14 ok a na výšku 20 řad, doporučené jehlice č. 6 mm.

Vzory:

patentový vzor: 1 oko hladce, 1 oko obrace, střídáme a pleteme, v řadách na sebou

ažurový vzor: na 9 okách, pleteme podle schématu. Na obrázku jsou znázorněny jen lícové řady, rubové řady pleteme obrace.


Použité zkratky:    kr. sl. - krátký sloupek

                                       ŘO - řetízkové oko

                                        

Postup:


    Začínáme bílou přízí a nahodíme si 85 (92) ok a pleteme na jehlicích č. 4 patentovým vzorem 1, rubovou řadu. Potom, pokračujeme patentovým vzorem a pleteme do výše 6,5 cm, od bílého pruhu. 

    Dále, pleteme pro menší velikost krajové oko, 1 oko hl., opakujeme 8x vzor, a končíme, 1 oko hl. a krajovým okem. Pro větší velikost, pleteme kraj. oko, vzor mezi opakujeme 10x a končíme krajovým okem. Na výšku, vzor opakujeme pro obě velikosti 4x. 

  Po upletení potřebné výšky vzoru, práci neukončujeme, přízi ustřihneme trochu delší a provlečeme všemi oky a nakonec stáhneme. Sešijeme čepku, bočním stehem. Nitky, zapošijeme.


Dokončení:

   Uháčkujeme si řetízek z patnácti ŘO a do něj uháčkujeme ještě 4 řady kr. sl.. Proužek zkroutíme, ohneme a všijeme do horního malého otvoru čepky. 

   Květinku, začneme háčkovat bílou přízí a ze 4 řet. ok a kr. sl., poté pokračujeme barevnou přízí, podle nákresu. Celou květinku, ještě jednou obháčkujeme, kr. sl., bílou přízí.


Květinka:

    Květinku, začneme háčkovat bílou přízí a ze 4 řet. ok a kr. sl., poté pokračujeme barevnou přízí, podle popisu.  Řetízek, spojíme v kruh, jedním PO. Do řetízku ze 4 ŘO, uháčkujeme 9 kr. sl., poté pokračujeme fialovou nebo duhovou vlnou, v  háčkování, 5 okvětních lístků.  

   Začneme prvním okvětním lístkem a uháčkujeme 5 ŘO, dále dva 3x nahozené sloupky do prvního kr. sl.. Do druhého kr. sl. uháčkujeme jeden 3x nahozený sl. a končíme 5 ŘO a 1 PO do stejného sloupku. Ukončily jsme, první okvětní lístek. 

   Uháčkujeme 1 PO do dalšího sloupku a háčkujeme další okvětní lístek stejným způsobem, jako první lístek.  Potom, ještě uháčkujeme další tři s tím, že poslední lístek, háčkujeme do posledního kr. sl.  Zapošijeme nitky a poslední nejdelší nitku použijeme k přišití květinky, na bok čepičky. 


  Jednoduchou čepičku máme hotovou! Doufám, že své poznámky, jsem přepsala srozumitelně a bez chyb. Mějte se hezky. 


                                                                                                                                         Lenka                                                                                                         



   Obsah blogu, všechny obrázky, návody podléhají autorskému právu, jsou určeny jen k osobní potřebě. Jestliže, budete sdílet cokoli z obsahu blogu, musíte ctít bloggerský  kodex a uvést odkaz na můj blog!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...