úterý 4. srpna 2015

první návštěva hlavního města Budapešť



     O víkendu jsme  se Sanym vrátili s týden a půl dlouhého pobytu v Maďarsku. Plánů na tuto dovolenou jsme měli hodně. Pronajali jsme si proto auto. Jako první, jsme chtěli první tři dny strávit se Sanyho rodinou v Srbsku. V Srbsku žije  početná menšina Maďarů, a můj partner tam má, část rodiny. Jeho sestřenice se vdávala a my jsme nesměli chybět na svatbě. Na maďarské svatbě jsem už byla, jejich hezké tradice a průběh svatby znám.

    Na začátek dalšího týdne, jsme měli naplánovaný výlet do hlavního města Budapešť. Na tento výlet, jsem se hodně těšila. Zarezervovali jsme si pokoj v hotelu, nedaleko centra. Uvítali jsme, že se počasí umoudřilo a příjemně se ochladilo. Jako první jsme ráno po příjezdu navštívili horu Buda, kde se nachází staré město, se spousty historickými budovami, hradem Buda, královským hradem Sandor,  kde jsme byli svědky ceremoniálu, střídání hradních stráží. Dále jsme si prohlédli  Rybářskou baštu a pár kostelů, galerií a muzeí. Z této hory jsou krásné vyhlídky na městskou část Pešť a řeku Dunaj a její hlavní dominantu, Parlament.

    Po ubytování a chutném obědě jsme vyrazili na procházku kolem řeky Dunaj, kde jsme prošli přes známý Széchenyiho řetězový most k Parlamentu, a poté až k Bazilice sv. Štěpána. Krásný den, jsme zakončili večerním drinkem v baru.

    Druhý den ráno, jsme vyrazili na prohlídku Náměstí hrdinů, s pilířem a sochou archanděla Gabriela a také dalšími sochami maďarských králů a vůdců. Dále městského parku, s krásným Vajdahunyad hradem, který se skládá z několika budov, všech architekt. stylů. V barokní budově sídlí zemědělské muzeum.

    Po dopolední kávě, jsme se rozhodli koupit lístek, na vyhlídkový výlet otevřeným autobusem, po městě. Autobus stojí na devatenácti zastávkách, u nejznámějších památek města. Lístek má platnost čtyřicetosm hodin a turista si může nastoupit a vystoupit u památky, kterou si chce důkladněji prohlédnout. Prohlídka města, je také doprovázena výkladem o zajímavostech města, ve 22 světových jazycích a my jsme lístek plně využili.

  
















Krásný den          Lenka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

  Hezký večer      Tento svateční čas, nám přeje krásné, teplé a slunečné počásí a já mám pro naší Anušku připravený na Velikonoce, hezký pr...